Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Πολιτικοί ή ηγούμενοι; Τι έδειξαν οι οικονομικοί έλεγχοι στα μοναστήρια.

Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com

Τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Γιαννακάκη) ρωτούν τον υπουργό οικονομικών στη Βουλή: «Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και εκκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα εισπραχθεί;»

Και ο αρμόδιος (!) υφυπουργός απαντάει: «Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής οπουδήποτε αυτά εκδηλώνονται και προς το σκοπό αυτό προωθείται κάθε αναγκαίο διοικητικό ή νομοθετικό ή άλλο μέτρο για την αποτροπή και την καταστολή κατά το δυνατόν των φαινομένων αυτών.

»Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και στις Ιερέας Μονές, τις Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, καθώς και στους εμπλεκόμενους με αυτές, από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καθώς και από Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου ανάλογα με τη σπουδαιότητα και τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης».

Υπό άλλες συνθήκες, δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο υφυπουργός Οικονομικών δεν απαντάει στα ερωτήματα, αλλά περιγράφει τη δουλειά που κάνει το υπουργείο που εποπτεύει. Όμως, σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, είναι απογοητευτικό μέλη της κυβέρνησης να μη δίνουν απαντήσεις επί της ουσίας αποφεύγοντας να θίξουν και να δημοσιοποιήσουν τα κακώς κείμενα, συνεχίζοντας να δρουν ως μικροί αυτοκράτορες.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί προφανώς κάποιοι πολιτικοί, θεωρούν ότι πρέπει να τα έχουν καλά με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι όταν έχουν με το μέρος τους ηγούμενους και μητροπολίτες οι πιθανότητες να μακροημερεύσουν πολιτικά είναι περισσότερες απ' ότι εάν ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει σε Μοναστήρια και Μητροπόλεις. Πιθανόν γιατί μπορεί να αποκαλυφθεί, εκ των υστέρων, ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί δεν έχουν καταβληθεί ή ακόμη χειρότερα δεν έχει ζητηθεί καν η είσπραξή τους. Έτσι κάποιοι πολιτικοί λειτουργούν σαν ηγούμενοι.

Η απραγία της Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργών φαίνεται και στην περίπτωση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύης». Πριν από ένα μήνα το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρο Λυκούδη, σχετικά με την καταβολή προστίμου προς την Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ανέφερε: «Οι αποφάσεις αυτές (σ.σ. πράξεις καταλογισμού) είναι σε ισχύ, καθώς η ΜΚΟ Αλληλεγγύη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απορρίφθηκε, με την αιτιολογία της έλλειψης δικαιοδοσίας. Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε τις αποφάσεις καταλογισμού στην αρμόδια πλέον ΔΟΥ, προς είσπραξη του οφειλόμενου ποσού».

Ένα μήνα μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ή μάλλον κάτι έγινε: Το υπουργείο Εξωτερικών που από το 2007 δεν κατάφερε (;) να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό, μετακύλησε τις ευθύνες του στην αρμόδια ΔΟΥ, δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών. Που γενικά και αόριστα, όπως περιέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός κάνει τη δουλειά του.

του Θωμά Τσάτση
Ο Θωμάς Τσάτσης είναι δημοσιογράφος

www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: