Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Κι όμως... ζητάνε κι άλλα μέτρα!...


Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο πολυνομοσχέδιο των Prior Actions που απαιτούνται για την καταβολή της επόμενης δόσης, το οποίο οριακά υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ, αρχίζει νέος διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθούν νέα μέτρα, εδώ και τώρα. Πληροφορίες αναφέρουν η τρόικα βλέπει «κενά» στο πολυνομοσχέδιο και ζητά "διορθωτικές κινήσεις".

Τα στελέχη της περιμένουν μεταφράσεις του νόμου στα αγγλικά. Θέλουν να «τσεκάρουν» αν όλα τα «προαπαιτούμενα» που υπάρχουν στο 3ο Μνημόνιο -που οριστικοποιείται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- έχουν νομοθετηθεί.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις σε δύο πεδία:


- Δια νόμου αποσαφήνιση της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης (θεωρητικά και αυτόματης περικοπής των μέτρων αν η οικονομία πάει καλύτερα) αλλά και ειδικού λογαριασμού που θα διαχειρίζεται τη δόση.

- Νέες μικρές δημοσιονομικές «προσαρμογές» για το 2013 αλλά και προσθήκες σε φορολογικές παρεμβάσεις (στις διατάξεις για τον ΚΒΣ και τον Ειδικό Γραμματέα Εσόδων).

Ως κέντρο πίεσης για νέες παρεμβάσεις φέρονται συγκεκριμένα κράτη-μέλη και πλευρές της τρόικας. Πάντως, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι κατανοούν τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις και ότι ασκούνται ήδη διπλωματικές πιέσεις να αποφευχθούν -προς το παρόν τουλάχιστον- οι νέες αυτές παρεμβάσεις δια νόμου.

Μόλις χθες άλλωστε, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία. Πάντως, στα κείμενα των εισηγητών του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος από σήμερα και έως την Κυριακή το βράδυ συζητείται στη Βουλή, γίνεται σαφές ότι η αναφορά σε «τελευταία μέτρα» δεν αφορά τις παρεμβάσεις του 2013 αλλά όλου του μεσοπροθέσμου, δηλαδή και τα 18,9 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα 4,5 δισ. ευρώ δεν έχουν καν ονοματιστεί ακόμη (αυτό προγραμματίζεται για την προσεχή άνοιξη μαζί με την αξιολόγηση της χώρας).

Ωστόσο, προς το παρόν ο δρόμος είναι μακρύς και απομένουν πολλοί σκόπελοι έως ότου διασφαλιστεί η καταβολή της δόσης. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι πιέσεις που ασκούνται δεν είναι κάτι καινούριο «και τον Μάρτιο το ίδιο συνέβη», αναφέρουν, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι θα γίνει εφικτό να καμφθούν έως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, δεν αποκλείουν την αναφορά στο Μνημόνιο Νο.3 το οποίο είναι επίσης δεσμευτικό κείμενο (υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών και το δημοσιονομικό σκέλος εγκρίνεται από το Ecofin). Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρίσιμες παράγραφοι περί ρήτρας και ειδικών λογαριασμών φέρεται να έχουν μείνει. τελευταίες προς οριστικοποίηση στα draft που πηγαινοέρχονταν τις προηγούμενες ημέρες με email μεταξύ κυβέρνησης και επιτηρητών...



www.logoplokies.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: