Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Για να μπει «φρένο» στην ανεργία, που συνεχίζει να κρατά πανελλαδικό ρεκόρ (28,5%). Επειγόντως επενδύσεις στην Ήπειρο. Με «εργαλείο» ένα νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που έμπρακτα θα ενισχύσει την ιδιωτική οικονομία.


Τελικά τα μέτρα ψηφίστηκαν και από την επόμενη μέρα αρχίζει νέος Γολγοθάς, όχι μόνο για την Κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Και δεν είναι άνευ σημασίας αυτό που είπε, μετά το τέλος της υπερψήφισης των μέτρων, ο Υπουργός Οικονομικών, ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα..

Η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και τα χθεσινά σοκαριστικά στοιχεία για την ανεργία έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία, για ακόμη μια φορά, φιγουράρουν στην πρώτη θέση πανελλαδικά, με το δυσθεώρητο ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 28,5%, 3,1 μονάδες πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (25,4%).
Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία, από την αρχή του έτους συνεχώς διογκώνονται, φθάνοντας τα 10,1 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη δυστοκία στην πληρωμή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, γιατί η ρευστότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 

Η επόμενη μέρα.
Μέσα σ' αυτό το γκρίζο τοπίο, η λύση δεν θα έρθει. μαγικά από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά από την επανεκκίνηση της δικής μας οικονομίας, με επενδύσεις, που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην αγορά, η οποία σήμερα αργοπεθαίνει!
Βέβαια, για τις επενδύσεις τις οποίες και ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα, χρειάζεται να υπάρχει και το κατάλληλο «εργαλείο» για να προωθηθούν. Κι αυτό είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις, δηλαδή να εκσυγχρονισθεί και να απλοποιηθεί. Με δυο λόγια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), «απαιτείται η ύπαρξη ενός αναπτυξιακού νόμου που θα διορθώνει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, θα λειτουργεί αποτελεσματικά για τη διάσωση των επιχειρήσεων, την περιφερειακή ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή, και ο οποίος θα ενσωματώνει πλήρως τη βούληση της πολιτείας για έμπρακτη ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας». 

Σήμερα ασφυκτιούν.
Κι αυτό γιατί σήμερα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ασφυκτιά οικονομικά, αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις βασικές της υποχρεώσεις. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «λουκέτα», η εκτόξευση της ανεργίας, η αύξηση των απλήρωτων επιταγών κ.α. Το γεγονός ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει την ανάληψη εξαρχής του 100% της εγκεκριμένης επιχορήγησης με την έκδοση σχετικής εγγυητικής επιστολής, είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη, αφού θα διορθωθούν στρεβλώσεις του παρελθόντος και θα διευκολυνθούν οι επενδυτές. Από την άλλη, προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται και η απόφαση να ελέγχονται οι επενδύσεις από τρίτους, κάτι που θα περιορίσει φαινόμενα διαφθοράς που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν (βλέπε φακελάκια σε υπαλλήλους υπουργείων για να περάσουν προτάσεις κ.α.).  

Βελτιωτικές προτάσεις 
Με αφορμή τη διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», ο ΣΒΒΕ προτείνει κάποιες βελτιωτικές προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως μεταξύ άλλων:
* Η υλοποίηση των επενδύσεων, μέσω της διαδικασίας των αφορολόγητων αποθεματικών να είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς την υποβολή φακέλου αξιολόγησης. 
* Η Πολιτεία θα πρέπει να καταργήσει άμεσα την Υπουργική απόφαση που επιβάλλει πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν επιτύχει το σχετικό στόχο, αφού σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται αυτές για τη μη επίτευξη του στόχου αλλά η βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα. 
* Πρέπει να επανέλθει η περιφερειακή διάσταση του νόμου με τη θετική διαφοροποίηση κατά +10% των ποσοστών ενίσχυσης για τις παραμεθόριες περιοχές.
* Για την άρση των καθυστερήσεων στο σύστημα πληρωμών και εκταμιεύσεων προτείνεται η επιλογή, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι θα συμβληθούν με δανειακή σύμβαση με το κράτος για την έγκαιρη αποπληρωμή των επενδύσεων και την αποφυγή των σχετικών καθυστερήσεων. 

www/proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: