Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Για την περίοδο 2014-2020, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης. Ο αγροτοδιατροφικός κλάδος το στήριγμα της Ηπείρου. Προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα δίνει η Περιφέρεια. Θετική η πορεία του ΕΣΠΑ.


Το ΕΣΠΑ βαδίζει σιγά - σιγά σε ολοκλήρωσή του, ως προς τις εντάξεις νέων έργων και το βάρος πλέον της Πολιτείας και των Περιφερειών αρχίζει να στρέφεται στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. 

Με την οικονομική κρίση να σαρώνει την Ελληνική κοινωνία και την ανεργία να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, το πρώτο ζητούμενο είναι πλέον η ανάληψη και η στήριξη δράσεων που θα στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
Στην Ήπειρο, βασικός τομέας στον οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης είναι ο αγροτοδιατροφικός. Και αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος 2007-2013» που έγινε την Τετάρτη στα Καμένα Βούρλα. 
Ο Περιφερειάρχης, αναπτύσσοντας τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας, υπογράμμισε ότι η Ήπειρος στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας έμφαση στην τόνωση και αξιοποίηση που πρέπει να τύχει ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, ζητώντας ταυτόχρονα το Πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη να είναι πλήρως αποκεντρωμένο, έχοντας προφανώς το αρνητικό παράδειγμα του «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Κατά τα άλλα ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι τη νέα προγραμματική περίοδο, πρέπει να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, μέσω της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Το ΕΣΠΑ
Κατά τα άλλα, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, καθώς όμως ανάφερε ο Περιφερειάρχης η ενεργοποίησή του φθάνει σήμερα το 166%, οι νομικές δεσμεύσεις το 92% και οι πληρωμές το 50%. «Σήμερα - είπε σε άλλο σημείο- διαχειριζόμαστε για την ένταξη νέων έργων την εγκριθείσα υπερδέσμευση, συνεχίζοντας να διεκδικούμε την μεταφορά πόρων από άλλα Προγράμματα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν - που απευχόμαστε- θα δρομολογήσουμε μεταφορά έργων σε άλλα Προγράμματα όταν οι νομικές δεσμεύσεις ξεπεράσουν το 100% και οι πληρωμές το 70% και πάντως όχι εντός του τρέχοντος έτους».
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε επίσης, να υπάρξει άμεση υλοποίηση του προγράμματος για τις ΜΜΕ, ενώ για τη νέα προγραμματική περίοδο, ανέφερε ότι επιβάλλεται για την κατάταξη των Περιφερειών να ληφθούν υπόψη τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και να μη στηρίζονται σε αυτά του 2007, που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.

Ο στόχος ν+2/ν+3
Ενδεικτικό της καλής πορείας υλοποίησης του προγράμματος στην Ήπειρο, είναι το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ήδη ο στόχος ν+2/ν+3 για το 2012, καθώς μέχρι σήμερα - όπως ανακοίνωσε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ελένη Ρόκου- οι πληρωμές ανέρχονται σε 136 εκ. ευρώ και στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται να φθάσουν τα 180 εκ. ευρώ, που καλύπτουν και το όριο του στόχου και το 2013!. 
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, είναι το ότι τα οκτώ από τα εννέα έργα που έχουν χαρακτηρισθεί «ως προτεραιότητας» στην Ήπειρο εξελίσσονται ομαλά και η μοναδική καθυστέρηση που υπάρχει αφορά το νέο ΤΕΠ Φιλιατών, για το οποίο απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας για την προμήθεια εξοπλισμού. 

Τα μεγέθη
Το τελικό ποσό που έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για διαχείριση ανέρχεται σε 293 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 486 εκ. ευρώ, οι νομικές δεσμεύσεις σε 269 εκ. ευρώ, προς συμβασιοποίηση βρίσκονται έργα ύψους 104 εκ. ευρώ. Το προβλεπόμενο ύψος των ήδη ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 343 εκ. ευρώ και τα υπό ένταξη έργα σε 20 εκ. ευρώ.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: