Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Δεν έχουν ακόμη απογραφεί. Το ΙΚΑ αναζητά... 12.788 συνταξιούχους

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι υποθέσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί θα ελεγχθούν διεξοδικά και όπου υπάρχουν παρατυπίες θα ακολουθηθεί ο δρόμος της Δικαιοσύνης

Σε... αναζήτηση 12.788 συνταξιούχων «φαντάσματα» βρίσκεται το ΙΚΑ, καθώς ακόμα δεν έχουν προσέλθει να απογραφούν. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και από την περσινή απογραφή, καθώς διαπιστώθηκε πως 2.819 συντάξεις καταβάλλονταν σε νεκρούς και ήδη έχουν υποβληθεί 163 μηνυτήριες αναφορές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι υποθέσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί θα ελεγχθούν διεξοδικά και όπου υπάρχουν παρατυπίες θα ακολουθηθεί ο δρόμος της Δικαιοσύνης
Με βάση τα φετινά στοιχεία αγνοούνται 8.389 δικαιούχοι κύριων συντάξεων του ΙΚΑ, 59 του ΤΑΠΙΛΤ και 788 του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καταγραφή 6.852 δικαιούχων επικουρικών συντάξεων, εκ των οποίων 3.300 περιπτώσεις ταυτίζονται με τους δικαιούχους κύριων συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Από τις 27 Νοεμβρίου και μετά, σε περίπτωση εκπρόθεσμης απογραφής -η οποία θα διενεργείται στο υποκατάστημα- η σύνταξη δεν θα καταβάλλεται από το υποκατάστημα, αλλά μέσω της τράπεζας ύστερα από ενημέρωση του ΙΚΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι υποθέσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί θα ελεγχθούν διεξοδικά και όπου υπάρχουν παρατυπίες θα ακολουθηθεί ο δρόμος της Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία από την περσινή απογραφή:
- Δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί 3.542 δικαιούχοι συντάξεων ΙΚΑ και ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις αυτές έχουν πάψει να καταβάλλονται, εξοικονομώντας σε μηνιαία βάση 900.167 ευρώ.

Ζημιά 9,07 εκ. ευρώ
- Πιστοποιήθηκαν 2.819 συντάξεις ΙΚΑ και ΕΤΕΑ που καταβάλλονταν σε θανόντες. Η ζημιά για το Ταμείο εκτιμάται πως είναι 9,07 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν επιστραφεί 2,7 εκατομμύρια είτε μέσω γραμματίων είσπραξης είτε μέσω πίστωσης τραπεζικού λογαριασμού. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις καταλογίστηκε στους συνδικαιούχους και κληρονόμους το ποσό των 4.058.751 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία, σε 163 περιπτώσεις συνταξιούχων ασκήθηκαν μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 299 κύριες και επικουρικές συντάξεις και το διεκδικούμενο ποσό ανέρχεται σε 4,6 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα διακόπηκαν 99 συντάξεις αναπογράφων ΙΚΑ και ΕΤΕΑ επειδή τα τέκνα ενηλικιώθηκαν και 502 περιπτώσεις που η σύνταξη αναπηρίας έληξε. Σε 4.162 περιπτώσεις επαναχορηγήθηκαν οι συντάξεις ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω μη απογραφής των δικαιούχων, καθώς οι ενδιαφερόμενοι παρουσιάστηκαν μετά το τέλος της απογραφής.
- Στον ΟΓΑ όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ (αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης) θα πρέπει να προσέλθουν μέχρι 26 Νοεμβρίου στον ανταποκριτή του Ταμείου του τόπου κατοικίας. Μία εβδομάδα νωρίτερα -και συγκεκριμένα στις 19 του μήνα- λήγει η σχετική διορία στον ΟΑΕΕ (αφορά περίπου 3.000 άτομα που δεν έχουν δηλώσει τα απαιτούμενα στοιχεία).

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: