Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

''Οι «φωλιές» του Καλαμά και του Αχέροντα''... O Φορέας Διαχείρισης του Καλαμά και του Αχέροντα προκήρυσσε έναν διαγωνισμό που γεννά... εύλογες απορίες.


«Οταν κάποιοι φωνάζουν πολύ... ψάξε να βρεις τι χάνουν» έλεγε ένα παλιό δημοσιογραφικό αξίωμα, αν και τόσος «κυνισμός» συχνά μπορεί να αδικεί και να γενικεύει... Εστω και με αυτό τον κίνδυνο, όμως, αξίζει να ψάξει κανείς με ενδιαφέρον το τοπίο των αντιδράσεων που ακούγονται τον τελευταίο μήνα από τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και τον πολιτικό φορέα των Οικολόγων-Πράσινων, για την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συγχωνεύοντάς τους σε 14 από 29 που είναι σήμερα...

Εντελώς συμπτωματικά, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων κ. Χρυσόγελος έφερε διαμαρτυρόμενος το θέμα μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, τις ίδιες ακριβώς μέρες που ο Φορέας Διαχείρισης του Καλαμά και του Αχέροντα προκήρυσσε έναν διαγωνισμό που γεννά... εύλογες απορίες.


Με ημερομηνία την 4η Σεπτεμβρίου, ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναθέσει σύμβαση έργου, προκειμένου μέσα σε έναν μόλις μήνα να παραδοθούν «αρχεία καταγραφής πληθυσμών οριθοπανίδας» και «χάρτες καταγραφής των περιοχών φωλιάσματος» των πουλιών, στις περιοχές που εποπτεύει και διαχειρίζεται... Προσέξτε τις ημερομηνίες: στις 4 Σεπτέμβρη έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη έπρεπε να υποβληθούν όλα τα δικαιολογητικά, ενώ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2012 θα πρέπει να έχει... παραδοθεί η «δουλειά».

Η απορία είναι εύλογη: ποιος μελετητής ή «ειδικός» μπορεί να παραδώσει χάρτες με περιοχές φωλιάσματος, μέσα στο διάστημα του ενός μήνα (Οκτώβριο), όπου... κανένα πτηνό δεν «φωλεοποιεί»;

Το κόστος για την εργασία αυτού του ενός μηνός ορίστηκε στα 11.500 ευρώ και θα καταβληθεί από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος... Δεν είναι βέβαια ένα ποσό που «μετράει» επί της συνολικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, παραμένει όμως ένα ποσό σημαντικό αν αντιμετωπιστεί... ως το «μηνιάτικο» ενός μελετητή, που καλείται να χαρτογραφήσει φωλιές πουλιών τον Οκτώβρη, όπου κανένα πουλί δεν έχει φωλιά!

Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι ο δεύτερος που μέσα σε τρεις περίπου μήνες προκηρύχθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα, με παρεμφερές αντικείμενο... Στις 16 Ιουλίου είχε λήξει η προθεσμία μιας άλλης προκήρυξης που, έναντι.... 588.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, ανέθετε την «Παρακολούθηση Ειδών και Οικοτόπων» στις ίδιες ακριβώς περιοχές των δύο ποταμών της Ηπείρου! Θα υπάρχει προφανώς κάποιος λόγος που οι «χάρτες καταγραφής των περιοχών φωλιάσματος» έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από τη μεταγενέστερη προκήρυξη του Σεπτεμβρίου, αν και δεν είναι εύκολα ορατή στο «Εθνος - Κυνήγι»...

Αποκλεισμοί....Το «Εθνος - Κυνήγι» δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα στοιχεία του προσώπου ή των προσώπων που επιλέχθηκαν ή θα επιλεγούν για τη «χαρτογράφηση των περιοχών φωλιάσματος», ωστόσο η... δεξαμενή των υποψηφίων δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη!
Η προκήρυξη του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα προβλέπει ως απαραίτητα προσόντα μόνο δύο: καλή γνώση Αγγλικών... και Πτυχίο Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Κατά... συμπτωματικό -και παρεξηγήσιμο- τρόπο και πάλι όμως, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, υπάρχει σήμερα στη χώρα μας... μόνο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων!

Πρόκειται για ένα νέο τμήμα που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις κατά το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 και μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει μόνο 210 πτυχιούχοι...
Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, μόνο κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών των αποφοίτων της σχολής των Ιωαννίνων έχουν τις προϋποθέσεις να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, την ικανότητα... να χαρτογραφήσουν τις φωλιές και την ευκαιρία... να αμειφθούν με τα 11.000 ευρώ. Ολοι οι υπόλοιποι επιστήμονες -δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι κ.ά.- που συνήθως μετέχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς, μοιραία αποκλείονται από τον διαγωνισμό του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα. Ο Φορέας γειτνιάζει χωροταξικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάτι που δημιουργεί εύλογες καχυποψίες περί προνομιακής μεταχείρισης, έναντι πτυχιούχων και επιστημόνων άλλων σχολών και πανεπιστημίων της χώρας με παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βιολογικό Αθήνας, Πάτρας κ.ά.)...

Ολα αυτά είναι ένα μόνο μέρος του «τοπίου» που διεξάγεται σήμερα η δημόσια συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση, σχετικά με τους 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που η κυβέρνηση θέλει να συγχωνεύσει σε 14...

Οι περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. που σε πολλούς από αυτούς ελέγχουν την πλειοψηφία του Δ.Σ. έχουν βρεθεί «στα κάγκελα» για να ματαιώσουν τη συγχώνευση, το ίδιο και οι Οικολόγοι-Πράσινοι, όπου εκτός από την Ευρωβουλή πραγματοποίησαν συναντήσεις και παραστάσεις... πίεσης προς το Υ.ΠΕ.ΚΑ.

Οι εκταμιεύσεις...Μέρος της βασικής επιχειρηματολογίας τους είναι πως οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά τη χώρα, καθώς η χρηματοδότησή τους γίνεται από ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω του ΕΣΠΑ...
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ακριβές, όχι μόνο γιατί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ προβλέπουν και εθνική συμμετοχή υπό κανονικές συνθήκες, αλλά και γιατί οι Φορείς Διαχείρισης μοιραία χρηματοδοτούνται και από το... εθνικό «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά υπενθυμίζεται πως σε διάστημα 4 μηνών αποφασίστηκε να εκταμιευθούν προς τους Φορείς Διαχείρισης δύο δόσεις από το «Πράσινο Ταμείο»:
Η μία στις 8 Δεκεμβρίου 2011 με το ποσό των 963.000 ευρώ. Και η άλλη στις 11 Απριλίου του 2012 με το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Αλλωστε, και οι χάρτες με τις «φωλιές» σε Καλαμά και Αχέροντα με εθνικούς πόρους θα χρηματοδοτηθούν!
Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως έλεγαν στο «Εθνος - Κυνήγι» ότι σε μια σειρά υπουργών είναι εδραιωμένη πλέον η πεποίθηση πως οι Φορείς χρειάζονται περισσότερο... «έλεγχο» από την κεντρική κυβέρνηση στον τρόπο που χειρίζονται, κατευθύνουν ή επενδύουν τους εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους! Οι ίδιοι, μάλιστα, αναγνώριζαν πως το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθάει πολύ την «αξιολόγηση» και αποτίμηση του παραγόμενου έργου τους, αν και μια σειρά «δειγματοληπτικών» ελέγχων έχουν εγείρει ερωτηματικά για κάποιους από αυτούς...

Η Ομοσπονδία Δασοπόνων Ελλάδας του Δημοσίου, πάντως, είναι πιο κατηγορηματική: «Είναι απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό και καταστροφικό να ανατίθενται δασικές δραστηριότητες σε Μ.Κ.Ο., οργανώσεις και Φορείς Διαχείρισης και όχι στην καθ' ύλην αρμόδια Δασική Υπηρεσία...», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΙΛΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: