Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

" Ανένδοτος " για την << ΔΩΔΩΝΗ >>, Συλλαλητήριο αύριο στα Γιάννενα.


Λευκή μύτη πένας Επενδύσεις στην Ήπειρο και ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας υπόσχεται ο νέος ιδιοκτήτης • Δεσμεύσεις ζητά η Περιφέρεια απ’ την κοινοπραξία SI • Συνεχίζουν την κατάληψη οι Ενώσεις.
Αναταράξεις προκαλεί στην Ήπειρο η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στην κοινοπραξία Strategic Initiatives, πολυεθνικών συμφερόντων, στην οποία συμμετέχει και η ελληνική εταιρία ΣΙΜΟΣ Food.

Ήδη από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΤΕ «ανένδοτο» κήρυξαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι κτηνοτρόφοι, ξεκινώντας επ’ αόριστο κατάληψη του εργοστασίου της, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η λειτουργία του. Απόφαση που επαναβεβαιώθηκε και χθες το μεσημέρι σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι Ενώσεις και τοπικοί φορείς στην «Δωδώνη».

Από την άλλη μεριά η κοινοπραξία Strategic Initiatives, νέος ιδιοκτήτης της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο εμφανίζεται συναινετική, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος της είναι η παραμονή της «Δωδώνης» στην σημερινή της έδρα στα Γιάννινα και την Ήπειρο και η περαιτέρω ανάπτυξή της, με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων στην περιοχή μας.

Αυτά εξάλλου είναι μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της ζητά από την κοινοπραξία να ανακοινώσει ένα σαφές δεσμευτικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα λειτουργήσει στο εξής η «Δωδώνη». 

Ο νέος ιδιοκτήτης
Στους Ηπειρώτες επέλεξε να απευθυνθεί με την πρώτη της ανακοίνωση η κοινοπραξία Strategic Initiatives μία μόλις ημέρα μετά την γνωστοποίηση εξαγοράς από αυτήν του 67,77% των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας. Βασικό σημείο της ανακοίνωσης η δέσμευση ότι θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια στην περιοχή μας. 
«Για την αγορά των μετοχών δε θα χρησιμοποιηθεί κανενός είδους τραπεζική χρηματοδότηση. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια των επενδυτών και ως εκ τούτου θα επιφέρει την εισροή νέων ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα», τονίζει η κοινοπραξία.
Αναφορικά με τους στόχους της αναφέρει: «Διακρίνουμε την προοπτική ενδυνάμωσης της εμπορικής θέσης της ‘Δωδώνης’ στην ελληνική αγορά και προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών της».

«Θα μείνει στην περιοχή…»
Παράλληλα, η Strategic Initiatives εκφράζει την δέσμευση να παραμείνει στα Γιάννινα και την Ήπειρο, αλλά και την πρόθεση να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία στη «Δωδώνη» και την ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με όλους τους εργαζομένους, κτηνοτρόφους και τοπικούς μετόχους «για να συνεχίσουμε την επιτυχή ανάπτυξη τις εταιρείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος είναι η διατήρηση της μακροχρόνιας πλέον σχέσης του Έλληνα καταναλωτή με τη ‘Δωδώνη’ και η ανάπτυξη των εταιρικών δραστηριοτήτων μέσω της δημιουργίας μιας ευρύτερης γκάμας νέων προϊόντων. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται σημαντικές νέες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και εξοπλισμό και κυρίως εμπιστοσύνη και αφοσίωση στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της ‘Δωδώνης’», συνεχίζει η ανακοίνωση της κοινοπραξίας που είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας.

Πώς συστήνεται
Συστηνόμενη στους Ηπειρώτες η Strategic Initiatives αυτοπροσδιορίζεται ως «μία διεθνής επενδυτική Εταιρεία, με παρουσία σε οχτώ χώρες και με τρέχουσες επενδυτικές δραστηριότητες σε επιχειρηματικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας όπως επεξεργασία τροφίμων, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, εξόρυξη και γεωργία. Οι μέτοχοι μας είναι Γαλλικής, Βρετανικής και Ρώσικης εθνικότητας».

Πλαίσιο ζητά η Περιφέρεια 
Τα παραπάνω μαζί με μερικές ακόμη προϋποθέσεις θέτει και η Περιφέρεια Ηπείρου ως πλαίσιο στο οποίο πρέπει, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της, να δεσμευτεί ο νέος ιδιοκτήτης της «Δωδώνης».
Σύμφωνα λοιπόν με την Περιφέρεια, είναι ανάγκη να διασφαλιστούν «η διατήρηση της σημερινής δομής της γαλακτοβιομηχανίας, με έδρα τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή της, η προστασία της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων της, οι θέσεις εργασίας και η αδιατάρακτη συνεργασία με τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους – παραγωγούς».
Η Περιφέρεια σημειώνει πάντως ότι πρέπει να δοθούν από την ΑΤΕ σαφείς εξηγήσεις στους Ηπειρώτες για το σκεπτικό επιλογής του συγκεκριμένου αγοραστή της «Δωδώνης» και για το πώς απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες προσφορές, ενώ διαβεβαιώνει ότι η ίδια «θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους και στους αγώνες τους για ένα καλύτερο αύριο».

«Πόλεμος» απ’ τις Ενώσεις
Πάντως, οι Συνεταιριστικές Ενώσεις της Ηπείρου και φορείς των κτηνοτρόφων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της πώλησης της «Δωδώνης» στην κοινοπραξία Strategic Initiatives. Χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, όπου ανακοινώθηκε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί, με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στο ξεπούλημα της «Δωδώνης». Η συμμετοχή ωστόσο κτηνοτρόφων, εργαζομένων και τοπικών φορέων στη χθεσινή σύσκεψη δεν ήταν ικανοποιητική!

Οι δηλώσεις
• «Η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ήταν το αποτέλεσμα ενός αδιαφανούς και σκανδαλώδους διαγωνισμού, ο οποίος κατέληξε σε πλιάτσικο της εταιρείας», τόνισε χθες στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτ. Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιαννης. «Είμαστε αποφασισμένοι αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση», ανέφερε και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για την πώληση της «Δωδώνης», να ακυρώσει το διαγωνισμό και να εφαρμόσει το καταστατικό της εταιρείας.
• Η πώληση της «Δωδώνης» θα αποβεί εις βάρος των παραγωγών γάλακτος και της Ηπειρωτικής οικονομίας, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας, εκφράζοντας παράλληλα την δυσαρέσκειά του για τις απουσίες εμπλεκομένων φορέων στη χθεσινή σύσκεψη, ενώ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας σημείωσε πως οι πολίτες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην πολιτική που ακολουθείται.
Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα με τη «Δωδώνη», αρκεί να υπάρξει πυγμή απέναντι στην απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, επισήμανε χθες σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη που έγινε στη γαλακτοβιομηχανία. Ο κ. Κασσής έκανε λόγο για πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει θέση, γιατί όπως είπε, γνωρίζει καλά το θέμα της «Δωδώνης».
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί το δίκαιο αίτημα η «Δωδώνη» να μην δοθεί σε ιδιώτες αλλά να μείνει στα χέρια των κτηνοτρόφων της περιοχής μας, ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ενώ ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας σημείωσε πως «δεν μπορεί ο δημόσιος πλούτος να ξεπουλάται με αδιαφανείς διαδικασίες». Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας Σπύρος Πάικας έκανε λόγο για απροκάλυπτη εξυπηρέτηση λίγων οικονομικών συμφερόντων και για πισωγύρισμα της τοπικής μας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: