Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κίνδυνος να μην πάρουμε ποτέ τη δόση! Φτερό στον άνεμο ο Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής.


Μία νέα ολοήμερη μάχη ξεκινά και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα για να περιοριστούν 5 ορθάνοικτα μέτωπα που οδηγούν σε νέα αναβολή την έγκριση για τη δόση των 36,5 δισ. ευρώ. Νέος στόχος -όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χθες- είναι να κλειδώσει το πακέτο έως το τέλος Νοεμβρίου σε έκτακτο Eurogroup, παρουσιάζοντας και ως «Plan B» το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση στο «τακτικό» Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, μεταφέροντας αντίστοιχα το ορόσημο καταβολής της δόσης...

(Σημείωση "Κουρδιστού Πορτοκαλιού": To πιο πιθανό είναι να μην την πάρουμε ποτέ ολόκληρη μια και μεσολαβούν οι αμερικάνικες εκλογές, οι οποίες θα αλλάξουν πολλά...)

Πλέον, αναφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι στην Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα να αποσπάσει τουλάχιστον ρητή «εντολή» για 4ετή κατανομή των μέτρων και η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα με το «ΟΚ» των προϊσταμένων της για κάμψη κάποιων εκ των κόκκινων γραμμών στο εργασιακό, τις απολύσεις, τις περικοπές δαπανών, την ύφεση και άλλα πεδία που θα τεθούν -ξανά- επί τάπητος σήμερα τόσο με την τρόικα όσο και με τους πολιτικούς αρχηγούς το απόγευμα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης θα ταξιδέψει μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να παρουσιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αντίστοιχη παρουσίαση θα κάνουν και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται μετά τη σύνοδο να επιστρέψουν στην Αθήνα για- νέο -5ο κατά σειρά κύκλο διαπραγματεύσεων.

Και χθες, οι συζητήσεις της τρόικας στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ ήταν μαραθώνιες. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς έκαναν λόγο για... πρόοδο. Ωστόσο, φαίνεται ότι παραμένουν ανοικτά και τα 5 μέτωπα: οι «τρύπες» στα 13,5 δισ. ευρώ, στις μεταρρυθμίσεις, στην ύφεση αλλά, στη χρηματοδότηση του χρέους αλλά και στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα «φέρει» την δόση για την οποία φέρεται να μην έχει καν... ανοίξει το θέμα:

1. Μέτρα: Δεν έχουν κλειδώσει οριστικά τα μέτρα του 2012 (που θα καλύψουν την τρύπα 1,1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ αλλά και την πρόσθετη ύφεση). Δεδομένο είναι ότι έρχονται μπροστά οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές, ότι κόβεται και άλλο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ότι γίνονται νέες παρεμβάσεις στην υγεία και στο φάρμακο. Φέρνοντας όμως μπροστά μέτρα, δημιουργούνται νέες τρύπες στα 13,5 δισ. ευρώ για το 2013- 2015. Το φορολογικό πακέτο δεν έχει κλειδώσει, το ίδιο και οι δαπάνες. Εκεί μεγάλο αγκάθι είναι η εφεδρεία και οι απολύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει σε ακριβή αριθμό και στοιχεία των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, αλλά και αναλυτικό... σχεδιασμό για τα επόμενα έτη. 

Ερώτημα παραμένει και το τελικό «δημοσιονομικό κενό» που προσδιορίστηκε στα 18 δισ. ευρώ προ ημερών από κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ (δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ πέραν του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ) αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα «αυγατίσει» αν συνυπολογιστεί η επιμήκυνση. Ερώτημα παραμένουν και οι ρήτρες αιρεσιμότητας και ύφεσης.

2. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Με ακανθώδες θέμα τις νέες ανατροπές στο εργασιακό που προστέθηκαν... εκ των υστέρων στη λίστα των «προαπαιτούμενων δράσεων» εκκρεμεί και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να θεσπιστούν πριν από την εκταμίευση της δόσης. Η τρόικα φέρεται να διατηρεί σκληρή στάση, θέτοντας έως και πρόταση για... τμηματική καταβολή δόσης ανάλογα με το βαθμό... συμμόρφωσης της κυβέρνησης.

3. Ύφεση: Η τρόικα (ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ) επιμένει σε υψηλότερη ύφεση τα επόμενα χρόνια και άρα μικρότερη απόδοση των μέτρων και νέες «τρύπες» περιπλέκοντας την διαπραγμάτευση. Το ζήτημα του ΑΕΠ υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί από τον προηγούμενο Ιούλιο...

4. Χρηματοδοτικό κενό: Δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία για το ύψος των επιπλέον χρημάτων που απαιτούνται και προσδιορίζονται ενδεχομένως και πέραν των 15 δισ. ευρώ στο σενάριο της μεγάλης ύφεσης...

5. Διατηρισιμότητα χρέους: Η έκθεση, φέρεται να μην έχει καν συζητηθεί εκτενώς με τους δανειστές να ζητούν, κάθε φορά που τίθεται το θέμα να «κλείσουν» τα υπόλοιπα μέτωπα. 




Πηγή:www.capital.gr


Από την Δήμητρα Καδδά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: