Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το «Πανηπειρωτικό» συλλαλητήριο για τη «Δωδώνη» αποδείχτηκε.«Κύκνειο άσμα». Εταιρία και κτηνοτρόφοι πρέπει πλέον να χαράξουν το δρόμο τους.

Τι τόνισαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρ. Μαντάς - Μιχ. Κασσής κ.α.

Η επιβεβλημένη ανάγκη που υπάρχει, ώστε τόσο η «Δωδώνη», υπό το νέο ιδιοκτήτη της, όσο και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να χαράξουν τη δική τους πορεία στο μέλλον, επιβεβαιώθηκε χθες, στο συλλαλητήριο που έγινε στα Γιάννινα κατά της πώλησης της εταιρίας, στην Κοινοπραξία S.I. 

Αν και το συλλαλητήριο χαρακτηριζόταν Πανηπειρωτικό, τελικά η συμμετοχή, ειδικά των κτηνοτρόφων, ήταν πολύ μικρότερη του αναμενομένου, ενώ το «παρών» έδωσαν και κάποια μέλη συνδικαλιστικών φορέων, όπως η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο, που διαδήλωναν και κατά της χθεσινής επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα. 
Η μειωμένη συμμετοχή απέδειξε αυτό που εδώ και ημέρες τονίζουν πολλοί κτηνοτρόφοι, αλλά και Ηπειρώτες καταναλωτές, ότι δηλαδή, ήρθε η ώρα να μπει τέλος στο σίριαλ της γαλακτοβιομηχανίας και η κάθε πλευρά να κοιτάξει το δρόμο της. Υπό αυτό το πρίσμα, το χθεσινό συλλαλητήριο θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ως το «κύκνειο άσμα» για την Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία, με το χαρακτήρα που αυτή έως τώρα είχε. 

Οι αρμόδιοι.
Το αν η πώληση της «Δωδώνης» έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως ισχυρίζονται οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, αρμόδια να το αποφασίσουν είναι μόνο τα ελεγκτικά όργανα της χώρας. Υπενθυμίζεται, ότι οι Ενώσεις έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εξαγοράς της «Δωδώνης», τα οποία εκδικάζονται σήμερα. 
Από την άλλη, ενέργειες όπως η κατάληψη που γίνεται στο εργοστάσιο της «Δωδώνης» ή ακόμη και τα συλλαλητήρια δεν μπορούν να ανατρέψουν αποφάσεις και οικονομικές συμφωνίες, ανάμεσα σε μια Κυβέρνηση και μια πολυεθνική εταιρία. 
«Εκδηλώσεις σαν και τις χθεσινές, δεν βοηθούν στο να αλλάξει κάτι. Εμείς θέλουμε να έχουμε καλή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες, όποιοι και αν είναι αυτοί, και φυσικά να μας πληρώνουν το γάλα μας» σημείωναν χθες κτηνοτρόφοι, που έλεγαν πως αυτό που προέχει είναι η διεύρυνση της παραγωγής της «Δωδώνης», η καλύτερη προώθηση των προϊόντων της, που συνεπάγεται μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της κ.α. 

Ζητούν ανάκληση. 
Πάντως, από τη δική τους πλευρά, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και αρκετοί φορείς, ισχυρίζονται, ότι ακόμη τίποτε δεν έχει κριθεί για την γαλακτοβιομηχανία και ζητούν ανάκληση της απόφασης. 
Σε χθεσινό ψήφισμά τους, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου (Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας- Άρτας και Πρέβεζας), οι κτηνοτρόφοι και το Σωματείο Εργαζομένων στη «Δωδώνη», δηλώνουν, ότι απαιτούν την εφαρμογή του καταστατικού της «Δωδώνης»! 
Στο ψήφισμα, που στηρίζεται από 24 πρόσωπα (βουλευτές- δήμαρχοι) και φορείς, καταγγέλλεται η απόφαση για την πώληση της εταιρίας. «Είναι το αποτέλεσμα του αδιαφανούς και σκανδαλώδους διαγωνισμού, ο οποίος κατέληξε σε πλιάτσικο της εταιρίας, αγοράζοντας τη «Δωδώνη» με 21 εκ. ευρώ, τη στιγμή που χρωστάει σε αυτή 12 εκ.» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.  

Κατά της πώλησης.
Το χθεσινό συλλαλητήριο ξεκίνησε με κάτι παραπάνω από 1 ώρα καθυστέρηση, με τους διαδηλωτές, που είχαν έρθει με τρακτέρ (!) και αγροτικά αυτοκίνητα, να ξεκινούν από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και να κατευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου έχυσαν γάλα (!) και κρέμασαν στον πρώτο όροφο πανό. 
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς τάχθηκε κατά της πώλησης της «Δωδώνης», σημειώνοντας, ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη. «Σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε συντονισμένο αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην περάσει αυτή η απόφαση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής στάθηκε δίπλα στους παραγωγούς και τόνισε ότι «δεν έχω λόγο να στηρίζω μια Κυβέρνηση, που λειτουργεί με αδιαφανή τρόπο». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης σημείωσε ότι η «Δωδώνη» ιδρύθηκε για την κοινωνία της Ηπείρου και ότι «δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί». Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Δωδώνης» Χρήστος Γεωργίου υπογράμμισε ότι σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή για τη «Δωδώνη», «οι εργαζόμενοι δηλώνουμε παρών για τη μη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και δηλώνουμε θεματοφύλακες και εγγυητές της ομαλής λειτουργίας του εργοστασίου». Από την πλευρά του, το μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας επεσήμανε, ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση. Η εταιρία ανήκει στο λαό της Ηπείρου».
Δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος που έδωσε το «παρών», όπως και άλλοι δήμαρχοι περιοχών της Ηπείρου (Πωγωνίου, Κόνιτσας, Δωδώνης κ.α.). «Φαινόταν μια πορεία ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης». Αυτό που δεν ειπώθηκε από την αρχή ήταν, ότι θα έπεφτε η εταιρία σε αυτό το ευτελές τίμημα» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων. 
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων της ΔΗΜ.ΑΡ. Τάσος Βασιλείου επεσήμανε ότι ως παράταξη «τασσόμαστε με τους κτηνοτρόφους», ενώ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης δήλωσε αντίθετος «στο ξεπούλημα της «Δωδώνης», που είναι το Α και το Ω για τους κτηνοτρόφους». 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας συνέδεσε τη χθεσινή κινητοποίηση με την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για ένα καλύτερο μέλλον των πολιτών. 
Το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων Αργυρή Ερωτοκρίτου σημείωσε, ότι η «Δωδώνη» πρέπει να μείνει κρατικοσυνεταιριστική υπό τον έλεγχο εργαζομένων και κτηνοτρόφων της.

Σε ψήφισμά της, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίασή της για το θέμα της «Δωδώνης», η ΠΕΔ Ηπείρου στέκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων της εταιρίας και ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού. Το ίδιο ζητούν σε δική τους ανακοίνωση και οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: