Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι στην Ήπειρο ασφυκτιούν με τις υποχρεώσεις τους. Ρυθμίσεις ''ανάσα'' ζητά η αγορά. Αναγκαία η αναδιάρθρωση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ. Μέγα ζητούμενο η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας.



Μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ άλλοτε έχουν αυτό το διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου, τις ρυθμίσεις δανείων τους, αφού έτσι θα μπορέσουν κάπως να ανασάνουν για να συνεχίσουν τον αγώνα για επιβίωση, που εδώ και δυο χρόνια δίνουν. 
Με την κατάσταση σε οικονομία και αγορά να χειροτερεύει διαρκώς, επιβάλλεται η «οχύρωση» των μικρομεσαίων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένους τους πολυάριθμους και υπέρογκους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, τα λουκέτα αναμένεται να εκτιναχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και η ανεργία να. χτυπήσει κόκκινο. 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός απ' όσα δάνεια έχουν ρυθμιστεί, στην. ουρά περιμένουν άλλες 150.000 υποθέσεις (!), χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές και οι όποιες αναδιαρθρώσεις γίνουν στα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ (νυν ΕΤΕΑΝ). 

Η δυνατότητα. 
Πάνω σε αυτό το πολύ κρίσιμο κομμάτι, που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες και στην Ήπειρο, έγινε γνωστό χθες από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ότι πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπογραφεί απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ! 
Αυτή η εξέλιξη, εφόσον βεβαίως γίνει πράξη, θα δώσει σημαντική «ανάσα» σε δανειολήπτες, όμως η απορία της ΕΣΕΕ είναι εύλογη: «γιατί αυτή η κίνηση δεν έλαβε χώρα πιο έγκαιρα, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και η οικονομική καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων;». 

Από τις ρυθμίσεις.
Πάντως, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι πολλές επιχειρήσεις και στην Ήπειρο «ζουν» ακόμη από τις ρυθμίσεις στις υποχρεώσεις τους. Και πώς να κάνουν διαφορετικά βέβαια, όταν ο τζίρος τους είναι όλο και μικρότερος και οι υποχρεώσεις τους πολύ αυξημένες; 
Μέχρι σήμερα, αρκετές είναι αυτές που έχουν αναδιαρθρώσει τραπεζικά δάνειά τους και ακόμη περισσότερες όσες έχουν προσφύγει δικαστικά για μειώσεις ενοικίων (βέβαια σε πολλές περιπτώσεις και στα Γιάννινα, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν φαίνεται να έχουν. καταλάβει από κρίση και κρατούν τις τιμές ενοικίων σε δυσθεώρατα ύψη). 
«Αν δεν υπήρχαν και αυτές οι ρυθμίσεις, θα είχαν κλείσει οι περισσότερες επιχειρήσεις» σημείωσε χθες Γιαννιώτης μικρομεσαίος, ο οποίος στηλίτευσε το γεγονός, ότι η Πολιτεία επιμένει στην φορολογική λαίλαπα, όταν αποδεδειγμένα οι μικρομεσαίοι δεν έχουν άλλα χρήματα για να δώσουν στο Κράτος. «Στο τέλος, συνεχίζοντας έτσι, το μόνο που θα πετύχουν είναι η πλήρη κατάρρευση των μικρομεσαίων» σημείωσε. 
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στην Ήπειρο, η αποκάλυψη ότι σε ποσοστό 52% είχαν παραποιηθεί τα στοιχεία εκατοντάδων άνεργων που είχαν υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς εργασίας, στο σκέλος που θα υλοποιούνταν στην Ήπειρο, μέσω του ΚΕΚ της ΓΣΒΕΕ! 
Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, αυτή η αρνητική εξέλιξη, είναι σε βάρος και πολλών ανέργων που στο παρελθόν έχουν απασχοληθεί στο λιανεμπόριο, αλλά επειδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έβαλαν λουκέτο ή απέλυσαν προσωπικό, βρέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων. 
Η επανεκκίνηση. 
Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι πρέπει επειγόντως να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά -μιας και οι Τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, περιμένοντας την ανακεφαλαιοποίησή τους-, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν επανεκκίνηση προγραμμάτων, όπως το ΕΤΕΑΝ. 
Σε χθεσινή επιστολή της στο νέο πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ Γεώργιο Γεροντούκο, η ΕΣΕΕ ζήτησε την επανεκκίνηση του προγράμματός, τονίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο του στην ανάπτυξη της ΜμΕ επιχειρηματικότητας. 

Το απόρρητο.
Παράλληλα, «αλμυρές» εντυπώσεις έχει αφήσει από χθες, η πληροφορία (της ΕΡΤ), ότι οι πιστώτριες τράπεζες και οι πιστωτές αποκτούν δικαίωμα στην πλήρη άρση του φορολογικού απορρήτου των οφειλετών, που ζητούν ρύθμιση των δανείων τους, μέσω υπαγωγής στο «νόμο Κατσέλη». 
Για τις εξελίξεις αυτές ενημέρωσε, με εγκύκλιο, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία οι δανειστές μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν από τις φορολογικές αρχές κάθε πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα των οφειλετών, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη! Οι δανειολήπτες μπορούν να προστατεύσουν τα φορολογικά τους στοιχεία, μονάχα με το να αποσύρουν την αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους στο «νόμο Κατσέλη».

Η έρευνα. 
Τέλος, ενδεικτική της κατάστασης στο «επιχειρείν» είναι η έρευνα της εταιρείας Regus, βάσει της οποίας καταρτίζεται ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης (BCI). Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, οι επιχειρήσεις ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα φοροαπαλλαγές, χαμηλά επιτόκια δανεισμού και καλύτερες υπηρεσίες πληροφόρησης. 
Το 78% των όσων συμμετείχαν ανέφεραν ότι είναι ικανοποιημένοι με τις στρατηγικές υποστήριξης της Κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις. Όμως, το ποσοστό των ελληνικών εταιρειών που αναφέρουν αύξηση των εσόδων τους μειώθηκε κατά 22% (!) από φέτος τον Απρίλιο, ενώ 17% λιγότερες επιχειρήσεις ανέφεραν αύξηση κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: