Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Το «φράγμα» του 27% έσπασε για πρώτη φορά η ανεργία στην Ήπειρο.



Το «φράγμα» του 27% έσπασε για πρώτη φορά η ανεργία στην Ήπειρο, από την εποχή που άρχισε η καταγραφή των ποσοστών της ανεργίας στην Ελλάδα, γεγονός που πλέον καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ότι και στην περιοχή μας χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλειά εξαιτίας της κρίσης. 


Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ως ενιαία περιφέρεια, κατέχουν όχι μόνο το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των αποκεντρωμένων διοικήσεων όλης της χώρας.

Ωστόσο για πολλούς που γνωρίζουν το πώς έχει η κατάσταση στην Ήπειρο, θεωρούν πως η ανεργία ναι μεν έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το 27,1 της ανεργίας που επίσημα έδωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που επηρεάζεται όμως και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου οι άνεργοι έχουν τριπλασιαστεί.

Από την άλλη η αρνητική αυτή πρωτιά για Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν κατασκευάζονται τους τελευταίους μήνες μεγάλα έργα ή έστω και σπίτια και πολυκατοικίες, ενώ παράλληλα είναι πάρα πολλά και τα καταστήματα που έκλεισαν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Όμως αίσθηση προκαλεί και το γεγονός πως ούτε και τα επαγγέλματα του τουρισμού μπόρεσαν να ανακόψουν την τρελή πορεία της ανεργίας, καθώς η ραγδαία αυτή αύξηση και η «κατάρριψη» για πρώτη φορά του φράγματος του 27% έγινε μέσα στο καλοκαίρι, που κανείς θα περίμενε να υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας κυρίως σε περιοχές όπως η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα.

Σε ότι αφορά τα ποσοστά της ανεργίας που χθες είδαν το φως της δημοσιότητας οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό με 27,1%, όταν ο μέσος όρος στη χώρα ανέρχεται σε 25,1%.

Από την αρχή του έτους η ανεργία αυξήθηκε στην περιοχή μας κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς τον Ιανουάριο ήταν στο 22,9%, ενώ πριν από έναν χρόνο (τον Ιούλιο του 2011) η ανεργία βρισκόταν στο 19%, παρουσίασε δηλαδή αύξηση σε έναν χρόνο κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 η ανεργία αυξήθηκε στην Ήπειρο κατά 0,6%, καθώς τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε σταματήσει στο 26,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: