Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Την 1η Οκτωβρίου του 1861, σαν σήμερα, εκδίδεται το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο.

Η πρώτη ελληνική σειρά της μεγάλης κεφαλής του Ερμή

Tην 1η Οκτωβρίου 1861 κυκλοφόρησαν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα που τυπώθηκαν στο Παρίσι, στο τυπογραφείο Ernest Meyer σε πλάκες 150 εκτύπων. Σχεδιάστηκαν από το γνωστό Γάλλο χαράκτη Albert Barre, γιο του J. Barre, δημιουργό των πρώτων γαλλικών γραμματοσήμων. Ο Α. Barre, βασίστηκε στο σχέδιο του πατέρα του για τα πρώτα γαλλικά γραμματόσημα του 1849 που απεικόνιζαν την κεφαλή της θεάς Δήμητρας. Το μετάλλιο με την κεφαλή του Ερμή για το Ελληνικό γραμματόσημο που σχεδίασε ο Α. Barre και το συνολικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα αριστούργημα χαρακτικής τέχνης και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα τυπογραφικής εργασίας της εποχής.




Αριστερά το πρώτο Γαλλικό γραμματόσημο (1849)
που απεικονίζει τη θεά Δήμητρα και δεξιά το Ελληνικό με τον Ερμή.

Οι ημερομηνίες των εκδόσεων αναφέρονται με το Ιουλιανό ημερολόγιο μέχρι το 1900 που ήταν 12 ημέρες προ του Γρηγοριανού. Μετά το 1900 η διαφορά είναι 13 ημέρες και τελικά στις 16 Φεβρουαρίου 1923, μετά την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου, έχουμε (με τη μετάθεση της ημερομηνίας) 1η Μαρτίου.
Η μεγάλη κεφαλή του Ερμή

Για να καλυφθούν οι ταχυδρομικές ανάγκες ήταν απαραίτητη η εκτύπωση διαφόρων ονομαστικών αξιών (δηλ. το ταχυδρομικό τέλος που αναγράφεται στα γραμματόσημα) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λεγόμενη «σειρά», αποτελούμενη από 7 κλάσεις του 1 λεπτού, 2 λεπτών 5, 10, 20 40 και 80 αλλά και με διαφορετικούς χρωματισμούς ώστε να μην συγχαίονται μεταξύ τους. Έτσι έχουμε την πρώτη ελληνική σειρά γραμματοσήμων την γνωστή ως σειρά Μεγάλης κεφαλής του Ερμή. Δεν είχαν οδόντωση και χωρίζονταν μεταξύ τους με ψαλίδι, γι αυτό και είναι δύσκολα να βρεθούν άρτια (με περιθώρια).
Οι συνεχείς εκδόσεις της μεγάλης κεφαλής του Ερμή διήρκεσαν μέχρι το 1886, με εκτυπώσεις στην Αθήνα - σε μεγάλες ποικιλίες χρωματικών αποκλήσεων, είδη χαρτιού, και μερικές νέες ονομαστικές αξίες - όπου αντικαταστάθηκαν με τις εκδόσεις της μικρής κεφαλής.

Για αναλυτική περιγραφή όλων των εκδόσεων του Ερμή δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: