Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Οκτώ χρόνια μετά την «ισχυρή Ελλάδα των Ολυμπιακών», το χρέος και το χάος.

Παρελθόν θα αποτελούν από σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, αφήνοντας όμως για το παρόν και το μέλλον το κόστος της διοργάνωσης τους, το οποίο ως φαίνεται ούτε η ευρωπαϊκή μητρόπολη δεν αντέχει, ενώ οι πόλεις που διεκδικούν τους επόμενους μειώνονται, με ενδεικτική τη Ρώμη που ήδη απέσυρε την υποψηφιότητά της για το 2020. Στο παρελθόν ανήκουν και οι θριαμβολογίες της ισχυρής Ελλάδας του 2004, που μας έχουν αφήσει, ωστόσο, για το δυσοίωνο παρόν και μέλλον ένα ακόμη πιο «ισχυρό» χρέος που υπολογίζεται σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις στα 10 δις, ενώ άλλοι το ανεβάζουν στα 20-30 δις, και εγκαταλελειμμένα στην παρακμή, ολυμπιακά ακίνητα. 


Ο χώρος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 σήμερα είναι φραγμένος. Το αθλητικό κέντρο είναι έρημο και μόνο τα ξερόχορτα που έχουν καλύψει τους επίγειους προβολείς δίνουν υποψία ζωής απέναντι στις βάσεις της στέγης Καλατράβα που έχουν αρχίσει να σκουριάζουν εξωτερικά. Οκτώ χρόνια μετά την επιτυχημένη κατά τα άλλα διοργάνωση, οι εγκαταστάσεις στο σύνολό τους βρίσκονται σε διάλυση. Στο Γαλάτσι, στη Νίκαια, στο Ελληνικό, στο παρατημένο, υπερχρεωμένο και θερμοκοιτίδα δεκάδων αργόμισθων ΟΑΚΑ.


Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στις ερωτήσεις του με σχετικό ρεπορτάζ, δήλωσε πως λόγω της αλλαγής στην ηγεσία «βρίσκεται σε φάση ενημέρωσης και αδυνατεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή». Θα ήθελε, όμως, να δει το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω.

Το BBC αναζήτησε λίγες μέρες πριν την έναρξη των εφετινών ολυμπιακών αγώνων στην πόλη της Αθήνας την κληρονομιά του 2004. «Το ελληνικό κληροδότημα σβήνει» έδωσε τίτλο στο άρθρο του ο Mark Lowen.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστεί ο κλιματισμός στο κλειστό γυμναστήριο. Οπότε οι Έλληνες σταρ των Ολυμπιακών Αγώνων υποφέρουν. Τα στρώματα έχουν παραδώσει το πνεύμα τους και ο εξοπλισμός παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας του χρόνου. Όλες οι εγκαταστάσεις καταρρέουν και όλα αυτά σε διάστημα οκτώ ετών» αναφέρει σχετικά ο συντάκτης του άρθρου.

«Οι εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται μετά το τέλος των Ολυμπιακών το 2004 έχουν πια φτάσει σε σημείο διάλυσης. Φαίνεται πως τις έχουν παρατήσει. Είναι φανερό» επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC και σημειώνει ότι η Ελλάδα ξόδεψε πολλά λεφτά σε εγκαταστάσεις και υποδομές αλλά δεν τις αξιοποίησε μετά το τέλος των αγώνων καθρεφτίζοντας έτσι το μοντέλο της Ελληνικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στο να ξοδεύει λεφτά και να μην έχει μακροπρόθεσμα σχέδια κάτι το όποιο έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

«Οι ελπίδες για την μεταπώληση των εγκαταστάσεων ή της ενοικίασης αυτών είναι κάτι το οποίο χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως κανείς δεν διατίθεται να αγοράσει ή να τις νοικιάσει καθιστώντας έτσι σαφές το λανθασμένο μοντέλο που ακολούθησαν πριν από τους Ολυμπιακούς. Σημαντικό παράδειγμα είναι το πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου και οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να έχουν διαλυθεί μετά τους αγώνες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ιδιώτες να επενδύσουν στην τεράστια αυτή περιοχή» σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Και όπως υπογραμμίζεται, σύμφωνα με αναλυτές το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών στην Αθήνα ανήλθε στα 10 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα, ουδείς γνωρίζει. Ο ισολογισμός του «Αθήνα 2004» παραχώθηκε κάπου στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη να μην πιέζει ιδιαίτερα για την ιστορία. Αν ρωτήσεις το ΠαΣοΚ, θα σου πουν πως κόστισαν (περίπου) 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια. Η παλιά αθλήτρια και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, υπολογίζει ότι έχουν κοστίσει 27 δισεκατομμύρια.

Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωνε πριν από λίγο καιρό στον «Guardian»: «Δεν θα το υπέγραφα κιόλας, αλλά θα έλεγα πως κόστισαν γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ναι, έγιναν λάθη και σπαταλήσαμε πολλά χρήματα, ωστόσο η Αθήνα έγινε μια μοντέρνα πόλη», υποστηρίζει.

Μια μοντέρνα, ρημαγμένη, πόλη.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: