Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ξανά στο προσκήνιο το «Εθνικό Πάρκο Γράμμου» μετά την αναμόχλευση του, από τον Σταύρο Καλογιάννη.













Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της θεσμοθέτησης του Γράμμου ως Εθνικό Πάρκο. Για το θέμα αυτό είχε συνάντηση ο αν. Υπουργός Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη, κατόπιν σχετικής επιστολής που του είχε στείλει.

Παράλληλα ο κ. Καλογιάννης συζήτησε με τον κ. Καλαφάτη και το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, για το οποίο αποφασίστηκε να οργανωθεί σύσκεψη τις επόμενες εβδομάδες παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων.


Ειδικά για το Εθνικό Πάρκο Γράμμου ο κ. Καλογιάννης, ζήτησε την προώθηση της έγκρισης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Μελέτη (ΕΠΜ), για τον χαρακτηρισμό του Γράμμου και του κάμπου της Κόνιτσας μέχρι το Πωγώνι ως προστατευόμενης περιοχής, αναφερόμενος αρχικώς στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από το 2005 όταν είχε ανατεθεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής

Η μελέτη για την ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, αφορά δύο περιοχές του δικτύου «Natura 2000»:
(α) «Κορυφές όρους Γράμμος» και (β) «Όρος Δούσκον, Ωραιόκαστρο, δάσος Μερόπης, κοιλάδα Γορμού, λίμνη Δελβινακίου».

Η περιοχή μελέτης ανήκει στους Νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς και η συνολική της έκταση είναι περίπου 1.000 τετρ. χλμ. Στα όριά της περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα των Δήμων Κόνιτσας και Πωγωνίου.

Σε δήλωσή του ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Στ. Καλογιάννης, τόνισε ότι το έργο, επί τρία χρόνια παρά τις προσπάθειές του, δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι έχει μηδενικό κόστος. Όσο για τα οφέλη από το χαρακτηρισμό, ανέφερε ότι: «η ραχοκοκαλιά της Πίνδου θα αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο προστασίας της φύσης και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: