Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ζητήθηκε η ίδρυση παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ και στην Πρέβεζα

Ζητήθηκε η ίδρυση παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ και στην Πρέβεζα


Το ζήτημα της παραχώρησης αχρησιμοποίητων δημόσιων κτιρίων που υπάρχουν στην περιοχή των Ιωαννίνων για τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), επαναφέρει με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν πλέον με την επέκταση των δομών του Κέντρου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Στο έγγραφο του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται συνοπτικά στο έργο του παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο, το οποίο με έδρα τα Ιωάννινα, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, έχοντας υποδεχθεί ως τώρα στο πρόγραμμά του πάνω από 500 χρήστες και 800 γονείς, συγγενείς και φίλους χρηστών.

Ο Περιφερειάρχης κάνει επίσης αναφορά στη συνδρομή της Περιφέρειας στο έργο του ΚΕΘΕΑ και την προώθηση - σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους - της ίδρυσης παραρτημάτων σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

«Το πρόβλημα ωστόσο της χρήσης ναρκωτικών μεγεθύνεται εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης και απαιτούνται πρόσθετοι χώροι που να καλύπτουν τις απαιτήσεις του προγράμματος που υλοποιεί το ΚΕΘΕΑ», τονίζει ο Περιφερειάρχης, ζητώντας από τα Υπουργεία που διαθέτουν κατάλληλους χώρους να προχωρήσουν στην παραχώρησή τους για τις ανάγκες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.
Το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες ατόμων που διαφέρουν ως προς την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, το βαθμό εμπλοκής με τις ουσίες, το είδος της εξάρτησης κ.λπ.

Σήμερα, το ΚΕΘΕΑ απευθύνεται:
. σε εφήβους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα θεραπείας λιγότερο ή περισσότερο εντατικής μορφής, ανάλογα με το βαθμό εμπλοκής τους με τη χρήση,
. σε ενήλικες, με προγράμματα διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης,
. σε εργαζόμενους χρήστες, με προγράμματα που λειτουργούν τις απογευματινές ώρες,
. σε εξαρτημένους γονείς ανήλικων παιδιών, παρέχοντας συγχρόνως υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους,
. σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νέες ή τις «νόμιμες» εξαρτήσεις, όπως το διαδίκτυο και ταvideo games, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια,
. σε διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, μετανάστες και πρόσφυγες, με προγράμματα διαπολιτισμικής προσέγγισης που σέβονται τα γλωσσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων,
. σε χρήστες που κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα ή έχουν αποφυλακιστεί,
. σε χρήστες που βρίσκονται στο δρόμο, με προγράμματα street-work και μονάδες άμεσης πρόσβασης.



Όλα τα προγράμματα προσφέρουν υποστήριξη και στις οικογένειες των εξαρτημένων.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: