Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Τα ελληνικά βάσανα του Ομπάμα.


Πιέσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης φέρεται να ασκεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την προεκλογική εκστρατεία. 

Σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Μπάρακ Ομπάμα ζητά από την ευρωζώνη να κρατήσει την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές», η εφημερίδα Independent επικαλείται βρετανικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα πιέσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να μην αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου».



Το άρθρο αναφέρει στη συνέχεια πως οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιστρέφουν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα για την αξιολόγηση της, και η έκθεση που θα ετοιμάσει η τρόικα για το Eurogroup του Οκτωβρίου θα κρίνει το αν θα δοθεί η επόμενη δόση των 31 δισ. της δανειακής σύμβασης.

Στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης ανησυχούν πως εάν η τρόικα κρίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πιάσει τους στόχους, και δεν δώσει την επόμενη δόση, τότε αυτό «θα πυροδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λίγες μόνο βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου».
Για το λόγο αυτό, επισημαίνει το δημοσίευμα, η αμερικάνικη κυβέρνηση ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να μην λάβουν δραστικές αποφάσεις», καθώς φοβούνται ότι η αποσταθεροποίηση των αγορών από μια Grexit θα κάνει ζημιά στις προοπτικές επανεκλογής του Μπάρακ Ομπάμα.

FTD: Η Γερμανία μελετά το κόστος μιας Grexit

Την ίδια ώρα, πάντως, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland αναφέρει πως ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στη Γερμανία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μελετά το πιθανό κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Επικαλούμενη πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εφημερίδα αναφέρει πως η απόφαση για τη δημιουργία της ομάδας εργασίας δείχνει ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό «αρνητικό σενάριο».

«Οι συνάδελφοι πραγματοποιούν υπολογισμούς για τις οικονομικές επιπτώσεις (μιας εξόδου) και εξετάζουν πώς μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο του ντόμινο σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσαν οι πηγές αυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν 10 αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Τόμας Στέφεν, μέλος του κόμματος της Μέρκελ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκε για τη συγκεκριμένη ομάδα, απάντησε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για τα όλα τα σενάρια, συμπεριλβανομένων των «απίθανων» σεναρίων.
Το δημοσίευμα των FTD σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των -συμπολιτευόμενων- Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε, επισημαίνοντας πως δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων, αλλά θα ήταν «απόλυτα φυσιολογικό» για το υπουργείο Οικονομικών η προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει κοινοβουλευτική στήριξη στη Γερμανία για το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερα χρήματα ή επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και έχει αναβάλει μεταρρυθμίσεις για χρόνια. Τα περισσότερα χρήματα δεν θα βοηθήσουν [...] δεν μπορούμε να ρίχνουμε χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», σημείωσε.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: