Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η ξηρασία στις ΗΠΑ βάζει φωτιά στα τρόφιμα


Ραγδαία άνοδος στις τιμές σιτηρών και ελαιοκράμβης στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά
Νέα άνοδο της τάξης του 6% σημείωσαν οι τιμές των βασικών διατροφικών ειδών στις διεθνείς αγορές τροφίμων τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών. Τους προηγούμενους τρεις μήνες οι τιμές των δημητριακών, του ρυζιού, του καλαμποκιού και της ζάχαρης είχαν σημειώσει ελαφρά πτώση, όμως οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος μιας ραγδαίας ανόδου των τιμών έχει κάθε άλλο παρά απομακρυνθεί».
Αλλωστε η ξηρασία που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες - η χειρότερη από το 1956 - έβαλε φωτιά στις προθεσμιακές συμφωνίες μελλοντικών εσοδειών, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 23% στο χρηματιστήριο τροφίμων του Σικάγου.


Την ίδια στιγμή οι δυσοίωνες προοπτικές της παραγωγής σίτου στη Ρωσία ανέβασαν τις αντίστοιχες τιμές κατά 19%. Μόνο η τιμή του ρυζιού παρέμεινε σχεδόν στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών τον Ιούλιο, καταγράφοντας άνοδο μόλις μίας μονάδας στις 238, σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού.
Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι τιμές των κρεάτων, ενώ αυτές των γαλακτοκομικών προϊόντων παρέμειναν σταθερές στα μειωμένα κατά 16% επίπεδα του προηγούμενου εξαμήνου. Η ανακοίνωση του Οργανισμού αποδίδει τη φωτιά των τιμών στις απροσδόκητα δυσμενείς κλιματικές συνθήκες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής τροφίμων, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ινδία.


Αναμφίβολα όμως ο βασικότερος παράγοντας της σημαντικής ανόδου των τιμών είναι η ανομβρία που κατέστρεψε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σόγιας, καλαμποκιού και σιτηρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν τα σκήπτρα της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων. Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (ΝΟΑΑ) που κάνει λόγο για παράταση της ξηρασίας μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ προς το παρόν καταγράφεται ξηρασία στο 55% του αμερικανικού καλλιεργήσιμου εδάφους. Ο υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Ομπάμα, Τομ Βίλσακ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη «χειρότερη κατάσταση στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία είκοσι χρόνια».


Οι αμερικανικοί φόβοι ήχησαν ασφαλώς μέχρι την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Στον ευρωπαϊκό δείκτη Euronext τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού έφτασαν στην τιμή-ρεκόρ των τελευταίων ημερών, 269,75 ευρώ ανά τόνο. Σε ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών έφτασε η τιμή διαπραγμάτευσης της ελαιοκράμβης, κλείνοντας στα 526 ευρώ ο τόνος. Στην Ευρώπη η ελαιοκράμβη είναι η τρίτη σημαντικότερη πηγή παραγωγής επιτραπέζιου λαδιού μετά τις ελιές και τα ηλιοτρόπια. Ομως και σε αυτή την περίπτωση η άνοδος χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως «παράπλευρο φαινόμενο» της αμερικανικής ξηρασίας καθώς δεν αντανακλά σε ανάλογη αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης.


Επιπλέον η γενικευμένη άνοδος των τιμών το τελευταίο διάστημα ανατροφοδοτείται από τις μαζικές αγορές τροφίμων από πολυπληθείς χώρες, όπως το Πακιστάν, ή από άλλες που απλώς θέλουν να προφυλαχθούν έναντι ενδεχόμενης (νέας) ανόδου των τιμών τούς προσεχείς μήνες. Η πακιστανική κυβέρνηση έδωσε εντολή για αγορά 110.000 τόνων ελαιοκράμβης τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η Τυνησία αγόρασε 125.000 τόνους μαλακού σίτου. Από την άλλη πλευρά, χώρες με μεγάλη δυνατότητα παραγωγής σιτηρών, όπως το Καζαχστάν και η Ουκρανία, διαβεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να αυξήσουν τα αποθέματά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.


www.tanea,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: