Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τα αναγκαία -και αυτά με μέτρο - αγοράζουν οι Ηπειρώτες























Επιτακτική καθίσταται πλέον η ανάγκη να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά οι κατάλληλες κινήσεις για την τόνωση της αγοράς και κυρίως για την αλλαγή ψυχολογίας καταστηματαρχών και καταναλωτών. Με τις εκπτώσεις, που ολοκληρώνονται στα τέλη του μήνα, να μην εμφανίζουν θετικά σημάδια, αφού ο τζίρος είναι μικρότερος από άλλες χρονιές, η αγορά στην Ήπειρο ζητά από την Κυβέρνηση άμεσα μέτρα - ανάσα, όπως μείωση φόρων και «ένεση» ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για να κρατηθούν ζωντανές), με την παράλληλη παροχή κινήτρων στους πολίτες, για να αγοράσουν κάποια αγαθά.«Αυτή τη στιγμή ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της αγοράς» είπε ο κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εν όψει της σημερινής γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, η κίνηση χθες και προχθές στην αγορά των Ιωαννίνων μπορεί να ήταν μεν κάπως αυξημένη, αλλά λίγοι αγόραζαν και όσοι το έκαναν, έπαιρναν μόνο τα απαραίτητα, κυρίως τρόφιμα. «Τώρα έτσι κινείται και η αγορά» είπε με νόημα ο κ. Νταλαμάγκας, που σημείωσε, ότι στο παρελθόν ήταν «προσανατολισμένη στο κάτι παραπάνω».Πλέον, το στοίχημα της Κυβέρνησης, όπως λένε συνεχώς καταστηματάρχες, είναι να διαχειριστεί σωστά την πολύ άσχημη κατάσταση που βρήκε. Πρέπει να αναγεννήσει την αγορά και το έργο της είναι δύσκολο.


Πεσμένη ψυχολογία. 
Κοινό σημείο, τόσο του κοινού, όσο και της αγοράς είναι η πεσμένη ψυχολογία, την οποία βρήκε η νέα Κυβέρνηση και καλείται να δημιουργήσει μια νέα, σαφώς καλύτερη, από την αρχή. Από τη μια, οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι, ενώ όσοι έχουν ακόμη κάποια, κινούνται πολύ συντηρητικά, ειδικά αυτή την περίοδο, που επίκεινται τα νέα μέτρα.Όσο για τους μικρομεσαίους; Η κατάσταση έχει φθάσει στο δυσκολότερο σημείο από την αρχή της κρίσης, αφού πολλοί μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν, ενώ οι περισσότεροι οδηγούνται σε «αναγκαστικό λουκέτο»! Δεν μπορούν δηλαδή να πληρώσουν για ένα διάστημα τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να κλείνουν οριστικά.

Στάση πληρωμών
Η στάση πληρωμών των εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή ακόμη και των ενοικίων προς τους ιδιοκτήτες είναι μια αναγκαστική «λύση», που όμως έχει πολλές επιπτώσεις, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στους ιδιοκτήτες, που χάνουν σημαντικά έσοδα.«Το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα ενοίκια, όταν ο έμπορος είναι ακόμη μέσα στο μαγαζί και είναι συνεπής» είπε ο κ. Νταλαμάγκας και εξήγησε ότι η μεταφορά καταστήματος -λύση στην οποία έχουν καταφύγει πολλοί Ηπειρώτες μικρομεσαίοι- «είναι κοστοβόρος διαδικασία. Πρέπει να δημιουργήσεις ένα νέο κατάστημα, που απαιτεί πολλά χρήματα και μάλιστα μετρητά, ενώ πρέπει να αλλάξεις και πιάτσα».

Τι να προβλέψουν;
Για να αντιληφθεί κανείς ακόμη καλύτερα το σημείο- μηδέν, στο οποίο έχουν φθάσει οι μικρομεσαίοι και στην περιοχή μας, αρκεί να σημειωθεί, ότι πολλοί από αυτούς πρέπει από τώρα να παραγγείλουν κάποια εμπορεύματα για του χρόνου του καλοκαίρι.Όμως, με την κατάσταση στην οικονομία τόσο ρευστή, αλήθεια ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε 12 μήνες από τώρα; Και το κυριότερο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, εάν θα έχει ανοιχτό μέχρι τότε το μαγαζί του!

Τι πρέπει να γίνει.
Ποιός είναι ο δρόμος της ανάκαμψης, μέσα σε αυτό το περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας; Εκτός από την τετριμμένη, αλλά αναγκαία, έκκληση όλων, να σκύψει η Πολιτεία στα προβλήματα της αγοράς, για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες κυρίως μεταστροφής της ψυχολογίας, επιβάλλεται να ελαφρυνθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. «Πρέπει να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα τύπου ΤΕΜΠΜΕ, που θα .ελαφρύνει τα δάνεια που είχαν πάρει μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τώρα πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις και πρέπει να γίνει μια επιμήκυνση αυτών των χρεών» τόνισε ο κ. Γιώργος Νταλαμάγκας. 

Τέλος τα. έτοιμα!
Μια ακόμη περίοδος εκπτώσεων κοντεύει να τελειώσει και το κλίμα στην αγορά της Ηπείρου, όχι μόνο δεν είναι θετικό, αλλά έχει ενταθεί ο προβληματισμός για το μέλλον. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, μέχρι δηλαδή το φθινόπωρο, τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει και άλλο, με αποτέλεσμα να πληθύνουν τα λουκέτα και να αυξηθούν οι απολύσεις.Και αυτό, γιατί απλούστατα, οι καταστηματάρχες δεν έχουν άλλα χρήματα από τα. έτοιμα για να δώσουν. Όπως σημείωσε και ο κ. Νταλαμάγκας, «ό,τι υπήρχαν το έχουν βάλει. Πίστευαν, ότι η κρίση σε ένα ή δυο χρόνια θα έχει περάσει. Όμως τώρα πάμε στον τέταρτο.»!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: