Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Με Ηπερώτικες ρίζες…


Το δικό της «ευχαριστώ» για την τιμητική πολιτογράφηση του συζύγου της, Τομ Χανκς, από την Ελλάδα, έστειλε μέσω Instagram η Ρίτα Γουίλσον.
«Ευχαριστώ Ελλάδα για την τιμητική πολιτογράφηση του Τομ Χανκς. Πραγματικά μας τιμήσατε», έγραψε η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του διάσημου ηθοποιού.
Η Ρίτα Ουίλσον και ο Τομ Χάκς είναι ταυτισμένοι με το Αιγαίο…
Ωστόσο η ρίζα της ηθοποιού που γεννήθηκε στο Λος Άντζελες είναι Ηπειρώτικη !
Μητέρα της η Δωροθέα Τζίγκου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Σωτήρα της Δρόπολης. Μάλιστα στο χωριό υπάρχουν ακόμη φίλοι και συγγενείς της οικογένειας που δηλώνουν περήφανοι για την δικιά τους «Μαργαρίτα», όπως είναι το βαφτιστικό της ηθοποιού.
Ο πατέρας της ήταν Πομάκος από χωριό της Ξάνθης.. Έγινε ορθόδοξος και άλλαξε το όνομά του προκειμένου να παντρευτεί την μητέρα της ηθοποιού.

Ο Σαρακατσάνος τραγουδιστής της Ηπείρου | Η ζωή στο χωριό

Εορταστικό μουσικό οδοιπορικό στην Πίνδο, στο χωριό του Νίκου Λαδιά!

Στο Μονοδένδρι της Ηπείρου, στο πανέμορφο πέτρινο χωριό του Ζαγορίου, μας υποδέχεται ο Νίκος με τους φίλους του και μας μιλάει με περηφάνεια για την σαρακατσάνικη καταγωγή του και το χωριό του - που υπήρξε η πατρίδα καταγωγής του Ερημίτη του Βάλτου - Αγίου Ανδρέα εν Καλάνης.

Κλαρίνο: Αρίστος Ζαγόρας

Λαούτο: Βασίλειος Χαλιάσος

Τραγούδι: Νίκος Λαδιάς

Βίντεο: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Πρωτοχρονιά με Ερημίτες Βοσκούς | Η Ζωή Που Ξεχάσαμε

 Μια ξεχωριστή πρωτοχρονιά | Κοντά σε ερημίτες βοσκούς στα ψηλά βουνά

Πρωτοχρονιά στην ερημιά, μακριά από τον θόρυβο της πόλης, μαζί με τρεις μοναδικούς ανθρώπους που ζουν στον ορεινό Βάλτο της Αιτωλοακαρνανίας. Η Μαρία, ο Νίκος και ο Θωμάς, τρία αδέρφια βοσκοί, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη φύση και τα ζώα τους, μακριά από τον πολιτισμό, σε μια ζωή λιτή αλλά γεμάτη ουσία.

Σε αυτό το βίντεο, σας μεταφέρουμε στην καρδιά της ερημιάς, όπου γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά με τη ζεστή παρέα αυτών των ανθρώπων. Μαζί κόψαμε τη βασιλόπιτα στην παράγκα τους και μοιραστήκαμε στιγμές που μας θύμισαν μια ζωή που έχουμε ξεχάσει. Θα δείτε πλάνα από την καθημερινότητά τους, τα ζώα τους, και το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει την παράγκα τους.

Αυτό το βίντεο είναι αφιερωμένο σε όλους όσους αγαπούν την αυθεντική ζωή της ελληνικής υπαίθρου, τη φύση και τις παραδόσεις μας. Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά πώς είναι να ζεις στα βουνά, όπου η ελευθερία και η απλότητα συναντούν την αγάπη για τη γη.

Παραγωγή: Greek Village Life


Ευχές για καλή χρονιά από την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας.

 ''ΑΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2025''


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ   Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ- ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ  ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 

 

                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ 


    Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Λ.ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ                               ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ 

Πρόσκληση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας για αγιασμό των υδάτων στη γέφυρα Κοράκου.


                      ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ 6—1- 2025

                                       Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

   Όπως κάθε χρόνο,έτσι και εφέτος από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην  Κοιλάδα του Αχελώου  στην Τοπική Κοινότητα ΠΗΓΩΝ  Ιστορική έδρα του δήμου μας. Ο αγιασμός θα γίνει  στην Γέφυρα Κοράκου  την    ΔΕΥΤΕΡΑ    6  Ιανουαρίου  2025 και ώρα 11.00 π.μ ημέρα  των Θεοφανείων, παρουσία του δημάρχου  Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλή  Μίγδου, Αντιδημάρχου Τετραφυλίας, Δημοτικού Συμβουλίου,  Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Πηγών, των Πολιτικών και Εκκλησιαστικών  Αρχών.

Επιλέχθηκε  σημειολογικά   και καθιερώθηκε  για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό   μέρος  που είναι  συγχρόνως και   η εσχατιά του δήμου μας, αφού αποτελεί   σύνορο των δύο νομών (Αρτας και Καρδίτσας), αλλά  και δυο Περιφερειών ,αυτών    της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Ευχή όλων ,αυτή να γίνεται από κοινού με τον δήμο Αργιθέας,  ως ένδειξη ομόνοιας , φιλίας  και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών.Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται  εκεί ο αγιασμός αυτός !!!! 

 Καλούμε  τους  συγχωριανούς μας, τους  συνδημότες μας ,καθώς και τους φίλους  μας  και συνορίτες Αργιθεάτες  να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους .

                         ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ




Τα αποτέλειωσαν τα χωριά μας…

https://scontent.fath1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/1382883_207654616080651_2074101660_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent.fath1-2.fna&oh=447ca4c847054843aefb9575342a16a5&oe=5D4D5770


Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος

Πέτρα πάνω στην πέτρα, λιθάρι στο λιθάρι. Τι απόμεινε; Η ξενιτιά…


Η μετακατοχική κοινωνία σ’ όλα τα χωριά της Ηπείρου, βαριά τραυματισμένη  από τη Γερμανική συμφορά και τον Εμφύλιο σπαραγμό λειτουργούσε  με τους νόμους και τους κανόνες του μετεμφυλιακού κράτους που εφάρμοζαν επακριβώς και με «περισσή σωφροσύνη» ο χωροφύλακας και οι παντοιοτρόπως εντεταλμένοι… Στην ανάπτυξη ούτε λόγος και γι’ αυτό ολάκερη η Ήπειρος δεν μπήκε ποτέ   σε οποιαδήποτε φάση ανάπτυξης. Η ανάπτυξη έρχεται με έργα υποδομής και όχι με παροχή υπηρεσιών.  Κάτι τέτοιο υπολογίζονταν μόνο με την μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική. «Ουχ, μανούλα μ’. Τα είδαμε από παλιά τα χαΐρια μας. Άιντε, σε λίγα χρόνια ούτε ψ’χούλα δεν θα μείν’ στον τόπο μας». Και επαληθεύτηκε επακριβώς η προφητεία!

Άνοιξαν οι δουλειές… Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς…  «Μετανάστευση, ευλογία Θεού!», αφού ολόκληρη μεταπολεμική εποχή στηρίχτηκε σ’ αυτήν. Έτσι το ήθελαν κι αυτό πέτυχαν. Κι από εδώ  ξεκινάει μια αλήθεια αφού τόσοι και τόσοι πήραν κάποτε ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής για τα ξένα. Κι έτσι η μετανάστευση υπήρξε η πρώτη μεγάλη πληγή πάνω στο σώμα της Ελλάδας που κακοφόρμισε και με την Απριλιανή Δικτατορία και κατέπνιξε το δάκρυ και έσβησε κάθε όνειρο και όραμα προκοπής. Ήταν πολύ βαριά. Και βρήκε την άλλη λύση. Την εσωτερική μετανάστευση επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την κοινωνική κινητικότητα.  

Και γι’ αυτό εναπέθετε, κάθε οικογένεια, τις ελπίδες της στις σπουδές των αγοριών στην αρχή και μετέπειτα των παιδιών και μάλιστα αγοριών και κοριτσιών! Είχαν τρόπον τινά σταματήσει τα «Γραμμάτια» που ξοφλούσε ο κάθε γονιός για το πάντρεμα της θυγατρός του. Τώρα άλλα ξοφλούσε. «Σπουδάζ’ παιδί. Πού να σ’κώσ’ κεφάλ’». Και με σκυμμένο  ή όχι κεφάλι περίμενε ο γονιός πότε θα αποσχολίσ’ το παιδί για να πάει στο Πανεπιστήμιο. Μια κάποια λύση ήταν και η «Βελλά» εκεί στα Γιάννινα όπου έβγαιναν δάσκαλοι. Και παραπέρα.  Στην Αθήνα. Στην Αθήνα, όπου είχαν στήσει σε διάφορες περιοχές ένα μικρό χωριό. 

(Η Ήπειρος «ηττήθηκε» ολοκληρωτικά από την μετανάστευση και την πλειοδοσία των διορισμών… Αυτό δείχνει η εμπειρική πραγματικότητα)


Στην Αθήνα οικογενειακώς. Μια μικρή κοινωνία που τη συνέθεταν οι χωριανοί, όσοι δούλευαν στις οικοδομές και «όσα παιδιά σπούδαζαν».  Μια κοινωνία με «σχέσεις χωριανικές» και με απόλυτη στοχοπροσήλωση: «να κάνουμε κάτι καλύτερο. Να ξεφύγουμε από την φτώχεια». Κι αυτό ακριβώς σηματοδοτούσαν οι σπουδές.  Και οι μανάδες; Εκατομμύρια σκάλες… Χιλιάδες σφουγγαρίστρες  έστυψαν τα χέρια τους. Και μας μάθαιναν, μας κατηχούσαν. Να πάρεις το χαρτάκι, για να αποκατασταθείς.  Να δουλέψεις σύμφωνα με τα προσόντα σου και τις σπουδές σου και να μην «αναγκαστείς ποτέ στη ζωή σου να φιλήσεις κατουρημένες ποδιές». Τα κόμπια στα χέρια τους μαρτυρούσαν αυτή την ακατανίκητη αξιοπρέπεια. Και  το απαιτούσαν. Να την κάνουμε τρόπο ζωής. 

Η δύναμη της φωτογραφίας!

(Φώτο: Κώστας Μαυροπάνος)


Κι έτσι φτωχοπορεύθηκε ολόκληρη η κοινωνία. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Η Ήπειρος εγκαταλείφθηκε. Στην ουσία  «ηττήθηκε» ολοκληρωτικά από τη μετανάστευση και την πλειοδοσία των διορισμών καθώς και από  τη δυναμική των πελατειακών σχέσεων. «Εγώ διορίζω… Πλείστοι διορίζουν…».  Τα χωριά μαράθηκαν, τους καλοκαιρινούς μήνες κάπως «ανασαίνουν πληθυσμιακά» και καμιά προοπτική επιστροφής   δεν αχνοφέγγει ούτε στο άμεσο κι ούτε στο απώτερο μέλλον.  Χάθηκε ο χρόνος και η δύναμη αναστροφής. Ένα αίσθημα ασφάλειας επικρατεί παντού, καθώς πολλά χωριά αποκλείονται τον χειμώνα από τα χιόνια και οι μεγαλύτεροι που έχουν απομείνει σ’ αυτά φοβούνται και κατεβαίνουν στην Αθήνα, κοντά στα παιδιά τους. 

Και οι άλλοι, όσοι έχουν την «προνομία» να ζουν στα αστικά κέντρα κι όσοι, βέβαια, μπορούν πετάγονται μέχρι το χωριό. Να δουν τα γερόντια, το σπίτι, να φτιάξουν τα κληματάκια για κανένα τσίπουρο, να καθαρίσουν το χωράφ’ απ’ τα γκουρμπένια, να τα ετοιμάσουν για το καλοκαίρι. 

Κάποτε, γιατί τώρα άλλαξαν τα πράγματα…

Να, τα διόδια, να η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, να η βενζίνη, να, να να. Ακριβώς ο μισός μισθός.  Όσοι τυχαίνει να δουλεύουν. 

Επιπλέον, όμως, τα σπιτάκια, σπιτοκάλυβα, μαντριά και στάνες θεωρήθηκαν πηγή εισοδημάτων. Κι άρχισε το άρμεγμα.  Να, τα χαράτσια, να, οι Δημοτικοί φόροι, η υπεραξία, το ΕΤΑΚ και το διαολάκ’ που θα έλεγε και η γιαγιά μου. 

Να και η ανάπτυξη. Εμφανίστηκαν οι επενδυτές! Ξενοδοχεία, airbnb κλπ.  Τουρίστες, υψηλή επισκεψιμότητα. Αλλάζουν τον χαρακτήρα της περιοχής, εισόδημα στο χωριό όμως δεν μπαίνει (ο επιχειρηματίας επενδύει για τον εαυτό του), τα έξοδα πολλαπλασιάζονται και πλέον τι μένει; 

Τα πουλάμε και φεύγουμε. Αυτό γίνεται… 

Κατάκτηση αληθινή. Τύφλα να έχει ο Ταμερλάνος και ο Τζένγκις Χαν!!! 

 


Χρήστος Α. Τούμπουρος

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του τραγουδιστή Στυλιανού Μπέλλου.



 Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ηπειρώτη τραγουδιστή Στυλιανού Μπέλλου

Διαβάστε παρακάτω το αφιέρωμα του ROMIANEWS στον Στυλιανό Μπέλλο

Στυλιανός Μπέλλος, ο μύστης της Ηπειρώτικης μουσικής. Απολαύστε τα video




Απολαύστε τα video


































Ο Στυλιανός Μπέλλος, καθηγητής φιλόλογος, τέως Λυκειάρχης, ερμηνευτής και μελετητής του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού έλκει την καταγωγή του από τη Σέλλιανη, Παραμυθιάς του Νομού Θεσπρωτίας.
Παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, μελέτησε συστηματικά και την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στο λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά. Την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και τον πρώτο του δίσκο την Ασημούλα. Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους.










Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με διακεκριμένους μουσικούς της λαϊκής ζυγιάς, βιρτουόζους του κλαρίνου όπως ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πέτρος Λούκας, ο Ναπολέων Δάμος, ο Σταύρος και ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σούκας, ο Θανάσης Χαλιγιάννης, ο Βασίλης Μπατζής, ο Φίλιππος Ρούντας, ο Ναπολέων Ζούμπας, κ.α. και εξέχοντες τραγουδιστές όπως ο Φώτης Χαλκιάς, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιώργος Κούρτης, ο Χρήστος Φωτίου, ο Σάββας Σιάτρας, ο Χρήστος Πανούτσος, ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Βασίλης Κολοβός, η Γιώτα Βέη, η Αιμιλία Χατζηδάκη, η Ελένη και Ειρήνη Κονιτοπούλου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, ο Χρύσανθος και ο Δημήτρης Βάγιας με τον οποίο συνεργάστηκε επί διετίας και στο μαγαζί του, το Ηπειρώτικο Σαλόνι, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης της Αθήνας.









Η δραστηριότητα του δεν περιορίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία του εξωτερικού - Αίγυπτος (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Μανσούρα), Μπούνια (Βελγικό Κογκό), Ιορδανία (Ιεροσόλυμα), Λιβύη (Βεγγάζη, Τρίπολη), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη-Μεγάλη του Γένους Σχολή), Σουδάν (Πρωτεύουσα Χαρτούμ), Ζαΐρ (Πρωτεύουσα Κινσάσα), Αγγλία (Λονδίνο) - μέσα από την ιδιότητα τού καθηγητή και ερμηνευτή προσπάθησε να μεταδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι. Στα πλαίσια διακρατικών ανταλλαγών σε πολιτιστικά θέματα, διοργάνωσε συναυλίες σε Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια), Ηνωμένες Πολιτείες (Ν. Υόρκη, Σικάγο), Καναδάς (Τορόντο), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Γερμάνια (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο), στην Ελβετία (Ζυρίχη, Γενεύη), στην Ινδία (Νέο Δελχί, Βομβάη, Καλκούτα), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Καμπέρα), Ρωσία (Μόσχα), Σοβιετική Αρμενία (Ερεβοκάν), Σουηδία (Στοκχόλμη), Φινλανδία (Ελσίνκι), Αλβανία (Αργυρόκαστρο, Τίρανα) και Γεωργία.
Ασχολήθηκε με τη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας. Υπήρξε συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού τύπου Ηπείρου και Αθήνας, παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση και οργάνωσε και παρουσίασε επί σειρά ετών την ετήσια κοπή πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Διατέλεσε αντιπρόσωπος της εθνικής ενώσεως νέων επιστημόνων εξωτερικού, διευθυντής των κοινοτικών εκπαιδευτηρίων ελληνικής κοινότητας Μανσούρας, έφορος πολιτισμού της Π.Σ.Ε. και αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος.









Έλαβε ΕΥΦΗΜΟ ΜΝΕΙΑ από το Υπουργείο Παιδείας και τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για την προσφορά του από συλλόγους, αδελφότητες, σωματεία, δήμους, σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ακαδημίες εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης έλαβε συγχαρητήριες και ευχαριστήριες επιστολές από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και η Άννα Συνοδινού.
Είναι μέλος και συνεργάτης επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωφελών Σωματείων και Ιδρυμάτων  Ηπείρου και Αθήνας, μέλος κριτικών επιτροπών για την ανάδειξη νέων δημοτικών καλλιτεχνών και οργανωτής συναυλιών και ανάλογων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Διαβάστε εδώ για την δισκογραφική δουλειά του Στυλιανού Μπέλλου
http://stylianosmpellos.gr/rvsindex.php?/photogallery/photogallery/galleryId/gallery_04e84ead494608b742f0f6a5d7de24d1

Διαβάστε εδώ τι έχει γραφεί για τον Στυλιανό Μπέλλο
http://stylianosmpellos.gr/%CE%9D%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1.php


romiazirou.blogspot.gr

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρ. βουλευτή Άρτας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Χρήστου Γκόκα.

 Άρτα,1 Ιανουαρίου 2025

Η καινούργια Χρονιά, δημιουργεί, κάθε φορά, την προσδοκία και την ελπίδα για καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων.

Ιδιαίτερα, όταν η χρονιά που πέρασε συνδέθηκε, με μια ακόμα πιο σκληρή δοκιμασία για την Ελληνική κοινωνία. Με την ακρίβεια, τα πολλά και άλυτα προβλήματα της καθημερινότητας, με την αποδυνάμωση της δημόσιας υγείας, με τα πρόσθετα βάρη στους πολίτες για τις δαπάνες περίθαλψης.

Ειδικότερα για τον τόπο μας, για το Νομό μας, την Άρτα, τα προβλήματα όχι μόνο παρέμειναν αλλά και επιδεινώθηκαν. Η τοπική οικονομία καταρρέει, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες εμπορικές και λοιπές επιχειρήσεις βιώνουν ολοένα και μεγαλύτερα οικονομικά αδιέξοδα.

Χωρίς ενισχύσεις, χωρίς καμία πρόοδο στα μεγάλα έργα υποδομών, χωρίς στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας, και με απουσία και έλλειψη σχεδίου για την αναγκαία αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής μας.

Με το Νοσοκομείο μας υπό διάλυση και με μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Και όλα αυτά σε ένα γενικότερο περιβάλλον, με τις κοινωνικές ανισότητες να συνεχίζουν να διευρύνονται, η κλιματική αλλαγή να μην αντιμετωπίζεται, όπως επίσης παραμένουν τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας.

Αλλά και με ζητήματα που αφορούν σε διεθνείς κρίσεις και εξελίξεις, γεωπολιτικές, στη Ν.Α Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη, με τα ιδιαίτερα δικά μας Εθνικά μέτωπα.

Γι’ αυτό πέρα από τις αυτονόητες ευχές, απαιτείται να βρούμε τον τρόπο, με τις επιλογές και το σχέδιο που χρειάζεται, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να οδηγήσουμε τη χώρα μας και την κοινωνία μας στο μέλλον, με σταθερά και σίγουρα βήματα. Στις αλλαγές που θα δώσουν λύσεις, δυνατότητες, ευκαιρίες και προοπτική για όλους.

Εύχομαι η Καινούργια Χρονιά να δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων. Να είναι μια Χρονιά ειρηνική, με ασφάλεια, αλληλεγγύη και δημιουργία για τον καθένα.

Χρόνια Πολλά με Υγεία

για όλες και όλους!

Καλή Χρονιά με δύναμη

και αισιοδοξία!


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

πρ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ