Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Υποσιτισμός κοπαδιών φέρνει μειωμένες αποδόσεις στο γάλα, αλλά και νέες αυξήσεις τιμών

Θα δυσκολευτούν κι άλλο να βρουν πρώτη ύλη για διάφορους λόγους οι γαλακτοβιομηχανίες και γι’ αυτό ανεβαίνουν οι τιμές στον παραγωγό.

Νέο κύκλο αυξήσεων τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα φαίνεται πως πυροδοτεί η... διεθνής συγκυρία, σε συνδυασμό με τη μείωση της εγχώριας παραγωγής, ως αποτέλεσμα της εξόδου αρκετών επαγγελματιών από το χώρο την προηγούμενη τριετία, αλλά και της μείωσης των ζώων (κοπαδιών). Ωστόσο, παρότι οι τιμές δείχνουν... διάθεση για περαιτέρω άνοδο, πολύ ψηλά έχει ανέλθει και το κόστος εκτροφής, φέρνοντας προ λουκέτου αρκετές μονάδες. Πρόσθετα, αχρείαστα βάρη, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά κομίζουν και οι τσουχτερές τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο η Μυρτώ Λύκα, αιγοπροβατοτρόφος από τη Θεσπρωτία άρχισαν να ανακοινώνουν στους παραγωγούς επιπλέον αυξήσεις στο πρόβειο γάλα, με την ανώτερη κατηγορία (τονάζ) σε πολλές περιπτώσεις να ανέρχεται πλέον στα 1,27 ευρώ το κιλό, αντί για 1,21, ενώ αυξήσεις υπάρχουν και για άλλες κατηγορίες.

«Κάναμε αγώνα να ανεβεί η τιμή και την αύξηση καρπώνονται η ΔΕΗ με τους ζωοτροφάδες»

Στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, οι μέσες τιμές στο πρόβειο γάλα για όσους παραγωγούς υπέγραψαν συμφωνητικά τον περασμένο Σεπτέμβρη  είναι σταθερές και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1,20 με 1,22 ευρώ ανά κιλό. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχείο έχει να κάνει με τις μειωμένες αποδόσεις σε γάλα, λόγω του υποσιτισμού των ζώων. «Οι τιμές για όλα τα είδη ζωοτροφής, είτε καλαμπόκι, είτε τριφύλλι, είτε βαμβακόπιτα, είτε ηλιάλευρο έχουν πάει στα 35 λεπτά το κιλό. Με το δεδομένο αυτό καμιά μονάδα δε μπορεί να ανταποκριθεί και να ταΐζει τα ζώα, όπως πριν και όπως πρέπει. Συνεπώς δεν γίνεται σωστή σίτιση και πέφτουν οι αποδόσεις. Αυτό που μας τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που θα έρθουν και απ’ ό,τι μαθαίνουμε έχουν τσουχτερές αυξήσεις. Δυστυχώς, κάναμε αγώνα να ανεβεί η τιμή στο γάλα και τα όποια επιπλέον έσοδα τα πληρώνουμε για ζωοτροφές και ενέργεια. Ένα ποιμνιοαστάσιο έχει μεγάλες ανάγκες σε ρεύμα. Είναι όπως ένα εργοστάσιο. Κάτι πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, όσες μονάδες έχουν παλιές υποχρεώσεις, είναι λίγο πριν το λουκέτο. Εκτιμώ πως η άνοιξη θα είναι κρίσιμη περίοδος. Αν οι μονάδες φθάσουν ως εκεί, τότε ίσως τα καταφέρουν, γιατί μετά πέφτει το κόστος εκτροφής».

«Η ζημιά που έγινε στο παρελθόν δεν αναπληρώνεται σε μια χρονιά»

Για αρκετά μειωμένες αποδόσεις, κατώτερες και από τις περσινές, στο αιγοπρόβειο γάλα, κάνει λόγο από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των αυξήσεων των τιμών στις ζωοτροφές, οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται τουλάχιστον... επιφυλακτικοί ως προς την ποσότητα της τροφές που παρέχουν πλέον στα ζώα, καθώς είναι πολύ πιθανό να μπουν μέσα. Όπως μας εξηγεί ο κ. Στεριάτος, οι αποδόσεις είναι πεσμένες και γιατί έχουν μειωθεί ως προς τον αριθμό τους τα κοπάδια τα προηγούμενα χρόνια, οπότε με καλές τιμές μια χρονιά μόνο, δεν γίνεται να σωθεί η παρτίδα. Ενδεικτικά ο κ. Στεριάτος μας αναφέρει, τέλος, πως η τιμή στο τσουβάλι στο καλαμπόκι έχει εκτοξευθεί στα 14 ευρώ, ενώ αυξήσεις υπάρχουν και στα φυράματα.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: