Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ άμεσα να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, «κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, τέλος Μαρτίου, του ζητήσαμε να πάρει μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωοτροφών. Είπαμε συγκεκριμένα να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ (από 13% που είναι σήμερα). Επίσης ζητήσαμε να υπάρξουν ενισχύσεις de minimis στους κτηνοτρόφους. Ο υπουργός δήλωσε ότι το βλέπει θετικά αλλά δεν ανακοίνωσε μέχρι στιγμής κάποιο συγκεκριμένο μέτρο».
Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η πρόσφατη κακοκαιρία έφερε μια μείωση του γάλακτος στα αιγοπρόβατα κατά 50%. Από αυτή τη μείωση ένα ποσοστό 30% δεν πρόκειται να επανέλθει. Επιπροσθέτως, οικονομική ζημιά προκαλεί και η αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών, στην οποία αναγκαστικά καταφεύγουν οι κτηνοτρόφοι για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και πλήττει την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ζητήσαμε από τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, κάποια ενίσχυση (ας την ονομάσει όπως εκείνος θέλει) για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών. Ακόμη δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να βοηθήσει άμεσα το πρόβλημα λόγω της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι αλλά δεν θα έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρή μείωση της τιμής των ζωοτροφών. Το πρόβλημα της αύξησης των τιμών έγινε ορατό από τον περασμένο Νοέμβριο. Η λύση για να πέσουν οι τιμές είναι να αυξηθούν οι ποσότητες. Όμως η εγχώρια παραγωγή δεν αρκεί. Εισαγωγές δεν γίνονται επειδή πολλές χώρες θέλουν να κρατούν αποθέματα. Εμείς ζητάμε να καταβληθεί μια κορονοενίσχυση στους κτηνοτρόφους γιατί το πρόβλημα με τις ζωοτροφές έγινε λόγω της πανδημίας και τις επιδράσεις που είχε στο διεθνές εμπόριο. Αν θέλει το ΥπΑΑΤ μπορεί να χορηγήσει ενισχύσεις de monimis. Το θέμα είναι να αναλάβει άμεσα ο υπουργός πρωτοβουλία για στήριξη της κτηνοτροφίας».
Παϊσιάδης Σταύρος
https://www.agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου