Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Πονοκέφαλος η θεωρία των δυο άκρων για την κυβέρνηση

Πονοκέφαλος η θεωρία των δυο άκρων για την κυβέρνηση

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό η ταύτιση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η θεωρία των «δύο άκρων», την οποία ο ίδιος ο κ. Σαμαράς προέβαλε αρχικά και στη συνέχεια οι στενοί του συνεργάτες, δεν βρίσκει οπαδούς στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διαφώνησαν δημόσια με τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος όχι μόνον υπεραμύνθηκε της θεωρίας των δύο άκρων, αλλά τόνισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου».

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πάντως με προσωπική του παρέμβαση, χθες, θέλησε να ρίξει τους τόνους, συστήνοντας ουσιαστικά σε όλους ψυχραιμία.


«Διάλογος δημοκρατικός»

«Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ' όπου και αν προέρχεται, και -πολύ περισσότερο- όχι με το αίμα που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα», τόνισε.


Πονοκέφαλος η θεωρία των δυο άκρων για την κυβέρνηση

Ο κ. Σαμαράς προέβη σε αυτή τη μάλλον «πυροσβεστική» δήλωση, προκειμένου αφενός να εκτονώσει την ένταση στο εσωτερικό αλλά και για να απευθυνθεί στο εξωτερικό, όπου δεν ήταν λίγοι οι κοινοτικοί παράγοντες που θορυβήθηκαν μετά τα τελευταία γεγονότα στο Κερατσίνι.



Πονοκέφαλος η θεωρία των δυο άκρων για την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί στενή πολιτική και φιλική σχέση με τον κ. Σαμαρά, επανήλθε και στο πλαίσιο της νέας αντιπαράθεσης που είχε χθες στη Βουλή με την κυρία Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τη στρατηγική έντασης που ακολουθεί τροφοδοτεί τη βία».



Δήλωση στήριξης

Στήριξη στον βουλευτή Επικρατείας παρείχε, πάντως, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας και επίσης συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή είπε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κ. Λαζαρίδη και πρόσθεσε ότι αυτό που οι ίδιοι λέγουν είναι πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο πράγμα».
Το ίδιο πρόσωπο αναγνώρισε ότι με τη νέα του παρέμβαση ο σύμβουλος του πρωθυπουργού «κατέβασε μία ταχύτητα, από την πέμπτη στην τετάρτη», αλλά -διευκρίνισε- αυτό έγινε όχι γιατί υπήρξε δυσφορία του πρωθυπουργού, αλλά για να «πέσουν οι τόνοι». Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι, αργότερα, οι συγκεκριμένες δηλώσεις επιχειρήθηκε να «αποσυρθούν».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι πήραν σαφείς αποστάσεις από την πολιτική των δύο άκρων. Ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε (Σκάι) ότι «οφείλουμε να σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε «κάθετα» αντίθετη με την πολιτική των δύο άκρων λέγοντας «δεν μπορεί να είναι άκρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος «κινήθηκε» και ο Ν. Κακλαμάνης. Εξαιρετικά επικριτικός ήταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, ο οποίος χαρακτήρισε «επικίνδυνα ανιστόρητο» όποιον ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: