Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ακροδεξιά διχάζει τη Δεξιά. Σε εμφύλιο οδηγούν την κυβερνητική παράταξη οι ακραίες τοποθετήσεις Λαζαρίδη, Μπαλτάκου, Βορίδη και Γεωργιάδη που έχουν χωρίσει στα δύο την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. αλλά και το επιτελείο του Μαξίμου.


Αμεσα αποτελέσματα από τις αστυνομικές έρευνες για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιμένει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, την ώρα που το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί τακτική αναδίπλωση από τη θεωρία των δύο άκρων και να σταματήσει η ενδοκυβερνητική διελκυστίνδα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή όχι στο συνταγματικό τόξο, με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη και Π. Μπαλτάκο να εμμένουν στην αρνητική τους τοποθέτηση, ήρθε να προστεθεί και η θεώρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μ. Βορίδη, αν και το ΚΚΕ μπορεί να περιλαμβάνεται σε αυτό το τόξο.


Στο εσωτερικό της Ν.Δ. η κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική, καθώς η κυβέρνηση δείχνει την ώρα της σύγκρουσης, με τη Χρυσή Αυγή να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, χωρίς σαφή στρατηγική και συντονιστικό κέντρο. Είναι δε χαρακτηριστική η αποστροφή του υπουργού Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου, έπειτα από επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ερώτημα εάν ενστερνίζεται την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου και απάντησε μονολεκτικά: όχι.



Στις τάξεις της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν διαμορφωθεί δύο αντιτιθέμενες απόψεις. Την άποψη της σκληρής επίθεσης στην Αριστερά εκπροσωπεί πλέον ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Βορίδης, ο οποίος, αν και όπως επιμένει δεν ενστερνίζεται τη θεωρία των δύο άκρων, στις τελευταίες δηλώσεις του (Βήμα Fm) έθεσε ερώτημα δημοκρατικής παρουσίας όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ΚΚΕ. Στη λογική αυτή κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, που επίσης προέρχεται από το ΛΑΟΣ (συνέντευξη στο Mega), ενώ στον αντίποδα η δεύτερη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη θεωρεί την προσέγγιση αυτή απαράδεκτη, όπως και οι βουλευτές της παλαιάς καραμανλικής φρουράς Πρ. Παυλόπουλος (βλ. συνέντευξη σελ. 6), Γ. Καλαντζής, Κ. Μουσουρούλης, Β. Μπασιάκος κ.ά. όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη («Εφ.Συν.» 20/9) και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ακόμη και ακραιφνείς σαμαρικοί, όμως, θεωρούν αυτήν τη συζήτηση άχαρη και επιζήμια και έχουν μεταφέρει τις ενστάσεις τους στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Πλην όμως και στο επιτελείο του πρωθυπουργού η εικόνα δεν είναι καλύτερη, καθώς η επιτελική ομάδα έχει χωριστεί στα δύο, με τον υπουργό Επικρατείας να παίζει και σ' αυτό το μέτωπο τον ρόλο του πυροσβέστη. 

Η διάσταση που σημειώνεται σε όλα τα επίπεδα του κυβερνώντος κόμματος δημιουργεί την αίσθηση ότι υφέρπει σύγκρουση σαμαρικών-καραμανλικών, ωστόσο και από τις δύο πλευρές γίνεται προσπάθεια από χθες να χαμηλώνουν οι τόνοι. Στελέχη που συνομιλούν με τον Κ. Καραμανλή επισημαίνουν ότι «οι ενστάσεις που υπάρχουν για τη θεώρηση των άκρων δεν στρέφονται κατά του πρωθυπουργού, αλλά του συμβούλου του», ενώ και από την πλευρά των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά δηλώνεται ότι «η συζήτηση αφορά την αντιμετώπιση των νεοναζί». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν εδώ και καιρό σχέδιο αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, εν όψει των ευρωεκλογών και με πρόδηλο στόχο να μην εκτοξευτεί στην Ευρωβουλή, ωστόσο το σχέδιο αυτό θεωρείται ξεπερασμένο από τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι.

Το δεύτερο ζήτημα, που επίσης πιέζει το επιτελείο του πρωθυπουργού, είναι το μπαράζ αρνητικών αναφορών στα διεθνή μέσα για την κατάσταση της Ελλάδας και τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των νεοναζί. Στο επικοινωνιακό πεδίο, τις επόμενες μέρες αναμένονται πρωτοβουλίες στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της κυβερνητικής εικόνας. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των κινήσεων θα εξαρτηθεί, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, από την πορεία των αστυνομικών ερευνών.

Στις τελευταίες συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου, αποφασίστηκε η επίσπευση της εξέτασης όλων των ανοιχτών υποθέσεων της Χρυσής Αυγής. Εντός των ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας των επικοινωνιών του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, και οι πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη της Χ.Α. και πολλά τοπικά να είχαν συνεχείς συνομιλίες.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: