Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μαγειρεύουν την κεντροαριστερά. Λείπει το αλατοπίπερο...


Σε βραδείς αλλά σταθερούς ρυθμούς συντελούνται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Στο τοπίο διακρίνονται δύο παράλληλες πρωτοβουλίες, μία από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και μεμονωμένες προσωπικότητες διατυπώνοντας δημοσίως τις προτάσεις τους για το χτίσιμο μιας νέας κεντροαριστερής παράταξης εκ του μηδενός...
Το κείμενο-διακήρυξη που άρχισε να διαμορφώνεται μετά το πρόσφατο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα χέρια του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ο κεντρικός κορμός του κειμένου είναι έτοιμος και απομένει να οριστικοποιηθούν οι διατυπώσεις για να αρχίσει να περνάει από χέρι σε χέρι, ώσπου να συλλεγούν περίπου 50 υπογραφές από επιστήμονες και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.
Το κείμενο δεν συνοδεύεται από υπογραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ για προφανείς λόγους, δηλαδή για να μη σχηματιστεί η εντύπωση ότι η Χαριλάου Τρικούπη καπελώνει την όλη προσπάθεια. Ενδεχομένως να φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Πιερρακάκη υπό την επιστημονική του ιδιότητα και όχι αυτήν του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά το κείμενο για την Κεντροαριστερά θα είναι ο προπομπός της συμφωνίας για ενιαία κάθοδο των δυνάμεών της στις ευρωεκλογές σ' ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης θα προλειάνει το έδαφος για τον σχηματισμό κεντροαριστερών ψηφοδελτίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές με διεύρυνση της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων.
Παρ' όλα αυτά, δεν θα αναφέρει τίποτα για τις εθνικές εκλογές καθώς από το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να ανοίξει η σχετική συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του από την Κεντροαριστερά ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση εάν δεν έχει μαζί του το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας [tanea]

Πράγματι, έτσι είναι, εδώ και αρκετές μέρες ο Βούλγαρης είναι αυτός που επεξεργάζεται ένα κείμενο θέσεων, το οποίο προσανατολίζονται να δώσουν προς ανάγνωση στους νυν και πρώην προέδρους, αναζητώντας πέρα από την ανάγνωση και την έγκριση του περιεχομένου. Επίσης, όπως έχουμε πληροφορηθεί και καταγράψει σε παλαιότερο ποστ, υπήρξε μία συμφωνία κάτω από το τραπέζι για τη μη ενεργό συμμετοχή του Βενιζέλου στις επικείμενες διεργασίες καθώς αποτελεί κόκκινο πανί για σχεδόν όλα τα ρεύματα και τις προοδευτικές τάσεις που παραμένουν εκτός ΠΑΣΟΚ. Πάντως, αν αυτό συζητείται σε μυστικά δείπνα και δεν κοινοποιείται στην εκλογική βάση, όχι μόνο δε βοηθά, αλλά, τουναντίον, δρα αποσυσπειρωτικά.

Το κάλεσμα θα πρέπει να έχει και ορίζοντα εθνικών εκλογών, όπως επίσης να συμβολίζει επί της ουσίας το νέο. Η συμμετοχή νέων ανθρώπων σε αυτοδιοικητικά σχήματα με την υποστήριξη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το οργανωτικό μπορεί να έχει επιτυχία και να δημιουργηθεί μαγιά σε όλους τους δήμους της Ελλάδος, πέρα από τις 5 μεγάλες πόλεις που ούτως ή άλλως αντιπροσωπεύουν τα 3/5 του πληθυσμού. Όμως, προσοχή, είτε το κάλεσμα θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, είτε δε θα πρέπει να υπάρχει καμία σκιά συμμετοχής αυτών ως υποκινητών της προσπάθειας. Ακόμη, πέρα από τη φυσική συμμετοχή όλων, θα πρέπει να οριστεί ενός θεσμικός περιορισμός συμμετοχής της παλαιότερης γενιάς και να μην παραμείνουμε στη λογική τού να δείχνουμε πρόσωπα διότι τότε η ανασύνθεση θα είναι ανέφικτη.

Αυτό, μπορεί να ανακοινωθεί με κάποιον τρόπο, όπως επί παραδείγματι να μη συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια πολιτικοί με δεκαετή κοινοβουλευτική θητεία, και αυτό να ισχύσει αναδρομικά (υπάρχει και στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ -πονηροί). Ακόμη, το ίδιο προφανώς θα πρέπει να ισχύσει και στους υποψήφιους δημάρχους που έχουν ολοκληρώσει 2 θητείες ή έχουν θέσει 2 φορές υποψηφιότητα χωρίς να έχουν εκλεγεί. Προσοχή, ακόμη και έτσι δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλεισμοί. Η συμμετοχή των παλαιοτέρων θα πρέπει να διασφαλιστεί κατά έναν τρόπο σε ένα διαφορετικό ρόλο (επιτροπή σοφών, κομματική γερουσία). Δεν πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των γενεών αλλά να διασφαλιστεί η φυσική συνέχεια στην πολιτική ζωή. Ναι, υπάρχει ο θυμός της γενιάς του πολυτεχνείου που επιβάλλεται πια να εγκαταλείψει το κυβερνητικό καράβι, όχι όμως υπό τη μορφή διωγμού και πάντα με δημοκρατικές μεθόδους. Ο θυμωμένος νέος της σύγχρονης γενιάς που κοιτά με μίσος τη γενιά του πολυτεχνείου δεν είναι παρά ένας νέος γεμάτος ρυτίδες.

Εν ολίγοις, το τοπίο θα πρέπει να ξεθολώσει για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στο κάλεσμα. Προσωπικά, αν έστηνα κάτι από το μηδέν, θα προτιμούσα 10 αποφασισμένους παρά 100 ναι μεν αλλά. Και αν κάποιος θέλει να δώσει τη μάχη, θα πρέπει, καταρχήν να γνωρίζει τι ακριβώς θα υπερασπίζεται. Άλλωστε, άστεγοι είμαστε, όχι απεγνωσμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: