Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Σεκιουριτάδες προσλαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι!

      
 Από… σεκιούριτι έως ομάδες περιφρούρησης περιλαμβάνουν τα σχέδια των κτηνοτρόφων προκειμένου να προστατεύσουν το ζωικό τους κεφάλαιο από το φαινόμενο της ζωοκλοπής, που φαίνεται να εντείνεται εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με ενδιαφέρον ρεπορτάζ που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

        Κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει να προσλάβουν σεκιούριτι για ν αντιμετωπίσουν τους κλέφτες ζώων, ενώ άλλοι, με δεδομένο ότι οι μονάδες τους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουν αποφασίσει να περιφρούρησουν οι ίδιοι, με βάρδιες, την περιουσία τους...........

     Δεν λείπουν, ωστόσο, κι εκείνοι που, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, δεν τούς περισσεύει ούτε ένα ευρώ κι έτσι αναγκάστηκαν να θυσιάσουν τη θαλπωρή του σπιτιού τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στις μονάδες τους, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα ή να … χαλάσουν εντελώς, όπως χαρακτηριστικά λένε.

      Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ζητούν να περάσει το μήνυμα πως «αν κάποιος κλέβει για να ταΐσει την οικογένειά του, μπορεί, αντί να διαπράξει αυτό το αδίκημα, να μας ζητήσει τροφή κι εμείς θα του την δώσουμε».
       Χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους για την έλλειψη αστυνόμευσης και φύλαξης γενικότερα, εκφράζουν τον φόβο πως “παίρνοντας τις καραμπίνες στα χέρια μας, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χτυπηθεί κάποιος…”.

      Ο κτηνοτρόφος Κώστας Ζαφειριάδης θυμάται ότι, μέχρι και πριν δύο χρόνια, το φαινόμενο της κλοπής ζώων «ναι μεν υπήρχε, ωστόσο δεν αποτελούσε τον νόμο, αλλά την εξαίρεση» και γι” αυτό και οι περισσότεροι συνάδελφοί του άφηναν τους στάβλους ανοιχτούς. Σήμερα, όπως λέει, “τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και πλέον οι επιτήδειοι όχι μόνο μας κλέβουν, αλλά έχουν και το θράσος να σφάζουν τα ζώα μέσα στους στάβλους μας”.

     Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που μας αφηγείται: «Πριν από 15 ημέρες, άγνωστοι μπήκαν στον στάβλο του γείτονά μου και έσφαξαν έξι πρόβατα, πήραν το κρέας κι έφυγαν σαν κύριοι».
       Κατά τον ίδιο, «οι επιτήδειοι δεν χτυπούν τυχαία, αλλά παρακολουθούν τη λεία τους για μέρες και αφού σιγουρευτούν για το ωράριο που ακολουθεί ο κτηνοτρόφος, μόνο τότε εισβάλλουν σαν τα ποντίκια το βράδυ και κατακρεουργούν τις περιουσίες μας”.

     Πλέον, πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, που φυλάνε με βάρδιες τις περιουσίες τους, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ζαφειριάδης, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι το χειμώνα. Όπως λέει, προ μηνών, στο χωριό Θαλασσιά είχαν πέσει πυροβολισμοί, όταν κτηνοτρόφος αντιλήφθηκε κλέφτες στη μονάδα του, οι οποίοι μπορεί να τράπηκαν σε φυγή, αλλά στην προσπάθειά του να καταγράψει τις πινακίδες του οχήματός τους, αυτοί έβγαλαν τα όπλα.
         “Δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια στιγμή δεν θα χτυπηθεί κάποιος. Ένας άνθρωπος του μόχθου που τα βγάζει πέρα δύσκολα, συνήθως αγριεύει όταν επιτήδειοι πάνε να του πάρουν με το “έτσι θέλω” το ψωμί του και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι έχουν καραμπίνες … αντιλαμβάνεστε» μας λέει.

      Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά και η ίδια «χτυπημένη» από την οικονομική κρίση περιορίζει τις περιπολίες της μόνο εντός των πόλεων, αφού τα περισσότερα περιπολικά είναι ακινητοποιημένα, εξαιτίας έλλειψης πόρων για βενζίνη.
Σημειώνεται ότι, στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, καταγράφεται φέτος μείωση ζωικού κεφαλαίου κατά 35%, συγκριτικά με πέρυσι, αφού σύμφωνα με τον κ. Ζαφειριάδη, πολλοί πουλούν τις περιουσίες τους, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, καθυστέρησης πληρωμής τους από τις γαλακτοβιομηχανίες και τερματισμού της πίστωσης που κάποτε τους έκαναν οι έμποροι.


Ζητούν επαναφορά της αγροφυλακής και παίρνουν το νόμο στα … χέρια τους

      Την επαναφορά του θεσμού της αγροφυλακής ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας, με τον Γιάννη Σκούφα να σχολιάζει πως το φαινόμενο της ζωοκλοπής μπορεί να υπήρχε ανέκαθεν στην ελληνική κοινωνία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια “η κατάσταση έχει ξεφύγει λόγω οικονομικής κρίσης και τα χειρότερα αναμένονται μέσα στον χειμώνα”.
        Στην Πιερία, οι κτηνοτρόφοι έχουν προσλάβει δύο ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι και τα βράδια πραγματοποιούν περιπολίες προκειμένου να φοβίσουν με την παρουσία τους, όποιον αποφασίσει να … κλέψει. Ο Νομός αριθμεί 180.000 αιγοπρόβατα την τελευταία 10ετία.
      Στο Νομό Ημαθίας, οι κτηνοτρόφοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσλάβουν σεκιούριτι και παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της ζωοκλοπής δεν έχει λάβει ακόμη εκτεταμένες διαστάσεις στην περιοχή, όπως μας εξηγεί ο Στέργιος Κίρτσος «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

       Το νόμο στα χέρια τους παίρνουν και οι κτηνοτρόφοι στο Νομό Φθιώτιδας, με τον Αθανάσιο Ασπρουλάκη να επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι κάποτε οι κλοπές ζώων πραγματοποιούνταν κυρίως το Πάσχα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια “επιτήδειοι έρχονται με φορτηγά και φορτώνουν κοπάδια”.

        Υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομική δύναμη δυστυχώς δεν επαρκεί προκειμένου να περισωθούν οι περιουσίες τους, μας αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στην περιοχή κοιμούνται στους στάβλους τους “αγκαλιά με καραμπίνες”.

     Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι οι κλέφτες ζώων είναι κυρίως ξένοι, αν και παραδέχεται πως “στις μεγάλες δουλειές τα πράγματα περιπλέκονται κι έχουμε την αίσθηση ότι συμμετέχουν και Έλληνες που μπορούν να εξασφαλίσουν και τη διακίνηση των προϊόντων, με – μεταξύ άλλων – πλαστά παραστατικά”.
       Στο Νομό Φθιώτιδας, τα νούμερα είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια – οι κτηνοτρόφοι ανέρχονται σε 3000 και το ζωϊκό κεφάλαιο αφορά 317.000 γιδοπρόβατα και 30.000 βοειδή.

        Ως μια μάστιγα που δεν αποκλείει ό,τι εντάσσεται στο πλαίσιο του “οργανωμένου εγκλήματος” χαρακτηρίζει το φαινόμενο της κλοπής ζώων στην Κρήτη ο Λευτέρης Πατεράκης, τονίζοντας ότι οι Κρητικοί φυλάνε οι ίδιοι τα μαντριά τους, αφού πλέον ακόμα κι όσοι είχαν ομάδες ξένων να τους τα προστατεύουν, με την οικονομική κρίση δεν μπορούν να το κάνουν άλλο πια.
        Τονίζει δε ότι η κλοπή ζώων θα πρέπει να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και υπογραμμίζει ότι στην Κρήτη δεν κλέβουν ένα και δύο ζώα, αλλά ολόκληρα κοπάδια. Σημειώνει, παράλληλα, ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι έχουν βάλει κάμερες στα μαντριά τους και παρακολουθούν από το σπίτι τους τι γίνεται, ενώ άλλοι κοιμούνται στους στάβλους τους.

      Η «απάντηση» πάντως για την πάταξη του φαινομένου των ζωοκλοπών φαίνεται να είναι η τοποθέτηση δορυφορικού gps, προκειμένου ο κάθε κτηνοτρόφος να βλέπει τα ζώα του. “Δυστυχώς, όμως, για την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος κάποιος πρέπει να δαπανήσει από 2000 έως και 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό ζώων που διαθέτει, και σήμερα αυτά τα λεφτά δεν περισσεύουν από κανέναν” εξηγεί ο κ. Πατεράκης.

paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: