Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Κάποτε στη ΔΕΘ ...Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα, να κλαίς ...Εμείς συγκρατούμαι το θρυλικό πάρτυ του 2005 με τις ζουμερές κόκκινες φράουλες, με πρωταγωνιστές, από τη αρμάτα με τις γαλάζιες ταξιαρχίες που μόλις είχαν καβαλήσει την εξουσία, την Έλενα Ράπτη και τον Γιώργο Βουλγαράκη, τον γνησιότερο γαλάζιο επανιδρυτή.


Τα ζουμερά κόκκινα καρπούζια  έσκαγαν με δύναμη στην άσφαλτο έξω από την ΔΕΘ καθώς οι οργισμένοι αγρότες τα εκσφενδόνιζαν από τις καρότσες των αγροτικών διαμαρτυρόμενοι για την κατάντια τους.

Οι διαδηλώσεις της συμφοράς, με ένα λαό νικημένο και απογοητευμένο ο οποίος έχει πάψει να αντιστέκεται και ακούει τις παρόλες του μπάρμπα Κουβέλη- κάθε φορά που βγαίνει από την σύσκεψη των αρχηγών μιμείται σε υποκρισία τον ανεκδιήγητο Καρατζαφέρη: Απ' έξω τσαμπουκάς κι από μέσα πεκινουά του Μαξίμου.

Εμείς από την φετινή ΔΕΘ, που έχει πλέον μαραθεί, επιλέξαμε να κρατήσουμε το ζουμερό κόκκινο των καρπουζιών που παραπέμπει κατευθείαν στο θρυλικό πάρτυ του 2005 με τις ζουμερές κόκκινες φράουλες.

Τότε που η αρμάτα με τις γαλάζιες ταξιαρχίες είχαν μόλις καβαλήσει την εξουσία και σαν διψασμένα σφουγγάρια επιχειρούσαν να ρουφήξουν κάθε σταγόνα από τις ηδονές της εξουσίας. Πριγκίπισα και καρδιά του πάρτυ εκείνης της βραδιάς θα ήταν Έλενα Ράπτη.

Μια φορά κι ένα καιρό
Ξυπόλητη στο περιβόλι με τις ροδιές. Εδώ μεγάλωσε σαν μικρή πριγκίπισσα, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στο πατρικό της στη Καρδία.  

Στον παραμυθένιο κόσμο της εφηβείας της, δεν της έλειψε τίποτε. Είχε  ότι γύρευε η ατίθαση γυναικεία καρδιά της, ακόμη  κι ένα μικρό πόνυ που το έπνιγαν στα χάδια εκείνη και η αδελφή της, η Αντιγόνη. 

Κι αν το ρόδι ήταν το αγαπημένο φρούτο της άγουρης νιότης, οι κόκκινες  ζουμερές φράουλες  θα την έβαζαν για τα καλά στον κόσμο των πολιτικοδημοσιογραφικών φαντασιώσεων. 



Ηταν φθινόπωρο του 2005 στη ΔΕΘ και ο θρύλος θέλει τη ξανθιά καλλονή, βουλευτίνα Α Θεσσαλονίκης, να μοιράζεται μισοφαγωμένες φράουλες που έλιωναν στα χείλη της, με προσκεκλημένους υπουργούς και βουλευτές, ανάμεσά τους ο Γιώργος Βουλγαράκης , ο Γιάννης Βαληνάκης  και λοιποί  γαλάζιοι επανιδρυτές. Το φλογερό παιγνίδι λέγεται ότι κάρφωσε στα ΜΜΕ, ο  Πέτρος Μαντούβαλος, αλλά μικρή σημασία έχει η διαρροή μπροστά στη τελετουργία της βραδιάς που απήλαυσαν οι τυχεροί καλεσμένοι του φιλόδοξου κοριτσιού.

Η τότε  επίσημη παρουσία, από τον Δεκέμβριο του 2007, ενός άνδρα στο πλευρό της - του δικηγόρου Γιάννν Μαρακάκη - και τα μεγάλα διαστήματα επιστροφής στην αθωότητα της γενέτειράς της, είχαν  ξορκίσει για καιρό τις φήμες που ήθελαν την εκρηκτική Έλενα να προκαλεί ερωτικούς τριγμούς με το πέρασμά της σε καθωσπρέπει πολιτικά ζεύγη. 

Η μυρωδιά της και μόνο στην ατμόσφαιρα ήταν αρκετή για να κάνει γνωστές συζύγους πολιτικών  να τρελαίνονται από τη ζήλια και να καταφεύγουν σε κλωτσιές, τσιμπιές, κλάματα, κατάρες  κι ότι άλλο πρόχειρο διαθέτει το γυναικείο αμυντικό οπλοστάσιο απέναντι στην επέλαση ενός πανέμορφου θηλυκού, ζωηρού, ατίθασου άτι.

Ερωτευμένη με τον Τσε.
Η Έλενα γεννήθηκε (όχι ακριβώς για τη καταστροφή) τη Παρασκευή 9 Μαίου 1975. 
Το δωμάτιό της στο πατρικό σπίτι παραμένει το ίδιο: Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενθύμια, δώρα από τα σχολικά της χρόνια, απαλά χρώματα, ροζ χάρτινες καρδιές, πόστερ αγαπημένων καλλιτεχνών και κάπου, σε ένα σημείο, κολλημένη μια φωτογραφία του Che Guevara, χαρακτηριστικά του οποίου, η γλυκιά πρωταγωνίστριά μας διέκρινε στο πρόσωπο του Καραμανλή. 

Το 2004, κι ενώ είναι μόνο 29 χρόνων, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Πάνω από 32.000 συμπολίτες της με καλό γούστο την έστειλαν στην ελληνική βουλή: «Εκτιμώ ιδιαίτερα την πολιτική ανάλυση και την στρατηγική σκέψη του Κώστα Καραμανλή. Τη σύζυγο του Nατάσα, τη γνωρίζω μέσα από τις δραστηριότητες της, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς στην Ανέμη. Με εντυπωσιάζει η ικανότητα να συνδυάζει με επιτυχία το ρόλο της μητέρας, της συζύγου και του επιστήμονα» λέει για το πρώην πρωθυπουργικό ζεύγος. Ακόμη κι όταν ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές η Ελενα, δεν έβγαλε τη φωτογραφία του, από την ιστοσελίδα της: " Παραμένει από επιλογή και όχι από παράλειψη. Οι πολιτικοί δεν αποκαθηλώνονται επειδή κάποιοι έσπευσαν βιαστικά και πρόχειρα να κρίνουν αυτούς και το έργο τους."
 
Κανείς (άνδρας) δεν αντιστέκεται στην Έλενα.  
Ο μπαμπάς της Δημήτρης Ράπτης, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας, η μητέρα της Φωτούλα, και η αδελφή της αποτελούν το δυνατό «επιτελείο» της Ελενας.
Όταν η νεαρή απόφοιτος του Αρσακείου Θεσσαλονίκης εκμυστηρεύτηκε την επιθυμία της ν ασχοληθεί με τα κοινά, ο μεγαλύτερος «θαυμαστής» της και ο άνθρωπος που της τρέφει απέραντη αδυναμία, ο μπαμπάς, τη βοήθησε να εκλεγεί πρώτη σε σταυρούς γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης το 1998 με τον συνδυασμό του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. 

Επανεξελέγη το 2002 και στις εκλογές του 2004, ο επικοινωνιολόγος και στενός φίλος του Καραμανλή Περικλής Πηλείδης, την πρότεινε για υποψήφια με τη ΝΔ. 

Ο πρώην πρωθυπουργό, που διατηρούσε πολύ καλή σχέση με τον μπαμπά της Ελενας, «υπέκυψε»  αμέσως. Ετσι η νεαρή Θεσσαλονικιά συνέχιζε να κόβει τις ανάσες, στα έδρανα της Βουλής, αυτή τη φορά με τη παρουσία της και μόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμά κανείς την πλούσια δράση της και το κοινοβουλευτικό της έργο, αλλά ποιος το θυμάται όταν τη κοιτάζει.
Ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς υπέκυψε-όπως σχολίασαν οι κακές γλώσσες- στην «Αγάπη» της Ελενας:  Η πρώτη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας συνέπεσε με εκδήλωση της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη», στην οποία η Έλενα Ράπτη είναι ιδρυτικό μέλος. Ο χαιρετισμός του προέδρου προκαλεί διαμαρτυρίες σε στελέχη του κόμματος, βουλευτές και πολιτευτές, καθώς εκλαμβάνεται ως «unfair» πριμοδότηση της ωραίας Έλενας, η οποία στήριξε διακριτικά τον Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Συμπτωματικά πάντως, όταν εκείνο τον  Νοέμβριο ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του promo presidential tour του, πέρασε και πάλι από την «Αγάπη». 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον γυναικών η οργάνωση είχε στήσει σταντ στον πεζόδρομο της Ικτίνου και ο υποψήφιος -τότε-πρόεδρος της ΝΔ, έσπευσε να ενημερωθεί σχετικά από την Ελενα που τον υποδέχθηκε  και τον ενημέρωσε για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.
  


Διακριτική.
Πριν γνωρίσει τον Μαρακάκη-Δεκέμβριος του 2007-οι σχέσεις της Ελενας δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Με ιδιαίτερη προσοχή και διπλωματία, η ίδια απέφευγε να μιλήσει για τη προσωπική της ζωή. Εξαίρεση ίσως ο τότε ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Μιχάλης Κωνσταντίνου. 

Οι Θεσσαλονικείς την έβλεπαν να κυκλοφορεί με διάφορους νεαρούς όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας της. Για έναν απ αυτούς (ψηλός, μελαχρινός με μακριά μαλλιά), οι κοσμικογράφοι της Θεσσαλονίκης, είχαν «προβλέψει» ότι θ ανέβει στα σκαλιά της εκκλησίας με την γαλάζια βουλευτίνα. Τζίφος. 

Η Ελενα δεν βιάζεται να παντρευτεί, άλλωστε οι υποψήφιοι γαμπροί είναι τόσοι πολλοί! 

Μαγνητίζει τους άνδρες με τη πρώτη ματιά κι εκείνοι γίνονται χαλί για τις φιλοδοξίες της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρόσωπα της πολιτικής και των ΜΜΕ. 

Ο Σπύρος Βούγιας, για παράδειγμα, παρότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, λέγεται ότι την βοήθησε ως μέντοράς της στα πρώτα της βήματα στο δημοτικό συμβούλιο. 

Στην Αθήνα, τρείς γνωστοί δημοσιογράφοι με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις αποτέλεσαν τους Σωματοφύλακές της: Oι κ.κ Α. Δελλατόλας, Γ. Παπαχρήστου και Π. Λάμψιας.

Το ίδιο πρόθυμοι να την στηρίξουν στα πολιτικά της ανοίγματα ήταν και οι άνδρες συνάδελφοί της στο κοινοβούλιο. Ο Γώργος Βουλγαράκης για παράδειγμα, της αφιέρωσε ιπποτικά  ατέλειωτες ώρες εκπαίδευσης στα  δύσβατα επικοινωνιακά μονοπάτια. 

Δηλώσεις της όπως αυτή: "Μπορεί η πολιτική όπως λέγεται να αποτελεί την τέχνη του εφικτού, αλλά εγώ θα συνεχίζω να ισχυρίζομαι ότι και τα όνειρα μπορούν να επιμένουν. Ο συντηρητισμός και ο συμβιβασμός είναι έννοιες που δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μου και  πιστεύω ότι δεν ταιριάζουν και στην πολιτική φιλοσοφία της παράταξης μου.", αποδεικνύουν ότι η Ελενα ήταν επιδεικτική μαθήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: