Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (2)

Μια ιερόδουλος, χρήστης ναρκωτικών ουσιών που καπνίζει ένα τσιγάρο και μια απελπισμένη μητέρα που στέκεται πάνω στα συντρίμμια που άφησε πίσω του το τσουνάμι στην Ιαπωνία, είναι δύο από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που διαγωνίζονται για την καλύτερη φωτογραφία Τύπου του 2012.


Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό World Press Photo εκτίθεται στο Southbank Centre στο Λονδίνο.

Το πρώτο βραβείο πήρε ο Ισπανός φωτογράφος Samuel Aranda για την εικόνα του με μια μητέρα που κρατά στην αγκαλιά της το γιο της, μετά από μια αντικυβερνητική διαδήλωση στην Υεμένη.

Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 5.000 φωτογράφοι, οι οποίοι έστειλαν περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες.

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (1)

Ο νοτιοαφρικανός φωτογράφος Brent Stirton κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Contemporary Issues Singles. Η Μαρία, ναρκομανής ιερόδουλος, ξεκουράζεται για λίγο κάνοντας ένα τσιγάρο μέχρι να έρθει ο επόμενος πελάτης. Ζει στην πόλη Kryvyi Rih της Ουκρανίας, χώρα που σύμφωνα με τη UNICEF έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης HIV/Aids στην Ευρώπη.

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (2)

Ο Samuel Aranda ξεχώρισε στην κατηγορία World Press Photo of the Year for 2012. Η Fatima al-Qaws κρατά στην αγκαλιά της τον 18χρονο γιο της Zayed, ο οποίος υποφέρει από τα δακρυγόνα που έριξαν οι κρατικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Sanaa της Υεμένης τον περασμένο Οκτώβρη.

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (3)

Η φωτογραφία της Stephanie Sinclair διακρίθηκε στην κατηγορία Contemporary Issues Stories. Απεικονίζονται η 6χρονη Tahani (με το ροζ φόρεμα) με τον άντρα της και η πρώην συμμαθήτριά της Ghada, επίσης με τον άντρα της, έξω από τα σπίτια τους στην Hajjah της Υεμένης.

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (4)

Η Yasuyoshi Chiba κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία People in the News Stories. Η Chieko Matsukawa κρατά το δίπλωμα αποφοίτησης της κόρης της, το οποίο βρήκε στα συντρίμμια του σπιτιού τους στη Higashimatsushima.

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (5)

Το 14ο παγκόσμιο πρωτάθλημα FINA World Aquatics στη Σαγκάη της Κίνας φωτογράφισε ο Αυστραλός ,Adam Pretty, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Sports Stories.

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (6)

Αντικυβερνητικοί μάχονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Ras Lanuf στη Λιβύη. Η φωτογραφία του Yuri Kozyrev κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Prize Spot News Singles.

World Press Photo: Οι κορυφαίες φωτογραφίες του 2012 (7)

Μια νεαρή, αρσενική πολική αρκούδα σκαρφαλώνει σε έναν απότομο βράχο στην περιοχή Novaya Zemlya στη Ρωσία. Τη φωτογραφία τράβηξε η Jenny E. Ross και κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Nature Singles.


Δεν υπάρχουν σχόλια: