Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Γερμανία προς Ελλάδα: Απλώς (ξε)πουλήστε τώρα ...για να έρθει η ανάπτυξη. Δεν ενδιαφέρουν τα μέτρα, παρά μόνο οι αποκρατικοποιήσεις.

Γερμανία προς Ελλάδα: Απλώς (ξε)πουλήστε τώρα

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται ώστε να περάσουν τα νέα μέτρα με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η Γερμανία έχει επικεντρωθεί πλέον στις αποκρατικοποιήσεις εταιριών, στο άνοιγμα των αγορών και στη διευκόλυνση της προσβασης ξένων εταιριών στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Το μήνυμα που επαναλαμβάνεται μονίμως από ευρωπαίους -και όχι μόνο- αξιωματούχους είναι σαφές: υλοποιήστε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι το έλαβε λέγοντας: Αυτό που θέλουν από εμάς είναι να προωθήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και να ανοίξουμε τις αγορές.

Το μείζον θέμα και σημείο τριβής μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών είναι όμως ο χρόνος που θα υλοποιηθούν τα... συμφωνηθέντα. Οι ξένοι θελουν να αγοράσουν τώρα, καθώς εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις τώρα βρίσκονται στον πάτο. Επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, προσφέροντας -υποτίθεται- πολύ περισσότερα από την χρηματιστηριακή και πραγματική αποτίμηση μεγάλων εταιριών -ώστε να μην προκληθεί πολιτικό σκάνδαλο. 

Στην πραγματικότητα όμως στην παρούσα συγκυρία κορυφαίες κρατικές εταιρίες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και μεγάλες τράπεζες είναι άγρια υποτιμημένες, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστο και η καταναλωτική τους βάση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Αντί χρημάτων οι εταίροι της Ελλάδας προσφέρουν... ανάπτυξη, καθώς υπόσχονται πως μόλις αγοράσουν -κοψοχρονιά- τις ελληνικές εταιρίες, τότε θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας από την Ευρωζώνη και θα ξεπαγώσουν οι διαδικασίες για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά επιχειρούν, με το "καρότο" της ανάπτυξης να πιέσουν τους κυβερνητικούς εταίρους, να δεχθούν την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως έχει αποκαλύψει το Sofokleousin.gr, η πολιτική της κυβέρνησης για δραστικές μειώσεις αποδοχών στις ΔΕΚΟ, που συνδέεται άμεσα με το συνολιικό κόστος και το θέσεων χαμηλού κόστους σε αυτούς τους τομείς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πώλησή τους.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2011 το Sofokleousin.gr αποκάλυψε τη στρατηγική για την πώληση των ΔΕΚΟ γράφοντας: 

"Στύψιμο" μέχρις εσχάτων συμφώνησε η κυβέρνηση με τρόικα προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Βενιζέλος και τρόικα κατέληξαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων ?6 δισ. για τη διετία 2013-14. Η τρόικα αιτήθηκε την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 20%, αλλά και την επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο.
Τα νέα μέτρα εστιάζουν στις ΔΕΚΟ οι οποίες θα βγουν προς πώληση με την πρώτη ευκαιρία και αφού ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τις καθιστούν ευέλικτες τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη εργαζομένων όσο και τους νεοπροσλαμβανομένους. Το θέμα των ΔΕΚΟ είχε ανοίξει ο Θ. Πάγκαλος με δηλώσεις του όταν αποκάλυψε ότι 70,000 απολύσεις

Επαναφέραμε επίσης το θέμα στις 30 Ιουλίου του 2012, επισημαίνοντας ότι οι σχεδιασμοί έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και πως μετά το καλοκαίρι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες:
Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο η τρόικα προωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ, μιας και η κυβέρνηση δεν θα τις ιδιωτικοποιήσει πλήρως. Υπό αυτό το πρίσμα η τρόικα θα προτείνει την είσοδο ιδιωτών στο management και την παράλληλη οργάνωσή τους με βάσει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπερ σημαίνει μειώσεις μισθών και συνολικού κόστους. Ενώ στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα της λειτουργίας των ΔΕΚΟ με κάτι αντίστοιχο των συμβάσεων παραχώρησης.

www.sofokleousin.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: