Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

"Φοβάμαι γι' αυτό που έρχεται..."


Ο Κώστας Νησιώτης είναι αυτοκινητιστής, οικογενειάρχης, πατέρας δύο ενήλικων θυγατέρων. Ανήκει στην πλέον αναπτυσσόμενη κοινωνική ομάδα της ελληνικής κοινωνίας, αυτής των νεόπτωχων, δηλαδή των πολιτών που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 14.500 ευρώ. Τα βγάζει δύσκολα πέρα και είναι εξοργισμένος, διότι, όπως μας διαβεβαιώνει "δεν ανήκω σε αυτούς που 'μαζί τα φάγανε', που είπε και ο Πάγκαλος...".


Δεν ξανοίχτηκε ποτέ, ακόμη και τις καλές εποχές. Δεν πήρε δάνεια για να αγοράσει σπίτι, εξοχικό ή αυτοκίνητο, ποτέ του δεν υπέκυψε στη γοητεία του πλαστικού χρήματος. Ήταν και είναι αυτό που λέμε κλασικός "νοικοκύρης" και όπως τονίζει "ποτέ δεν άπλωσα τα πόδια μου πέρα από το εκεί που φτάνει το πάπλωμα μου...". Με τη σκληρή δουλειά του και με στερήσεις κατάφερε να αποκτήσει ένα διαμέρισμα στο οικόπεδο όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ενώ το τελευταίο μεγάλο έξοδο το έκανε όταν πριν περίπου οκτώ χρόνια κατάφερε να αγοράσει και ένα καινούργιο κοινό Ι.Χ. αυτοκίνητο. Ήταν μια εποχή που ο ίδιος δούλευε καλά και η σύζυγός του, Χριστίνα, είχε και αυτή δουλειά.

Εξοργισμένος και απελπισμένος
Σήμερα η Χριστίνα ανήκει στη συνεχώς διογκούμενη κοινωνική ομάδα των ανέργων και λαμβάνει το πενιχρό επίδομα ανεργίας, το οποίο οσονούπω τελειώνει και αυτό. Ο ίδιος ψάχνει το αγώγι με το "κιάλι" και, όπως μας εξομολογείται, έχει ξοδέψει όλο το "λίπος" του. "Είχαμε κάτι λίγα χρήματα στην τράπεζα για τις σπουδές των παιδιών ή για μια ώρα ανάγκης, πάνε και αυτά" λέει. Είναι απελπισμένος, είναι εξοργισμένος με την κατάσταση και δεν το κρύβει: "Δουλεύω από μικρό παιδί και δεν περίμενα ότι στα 55 χρόνια μου θα βρισκόμουνα σε τόσο δύσκολη οικονομικά θέση. Ότι θα έρθει ώρα που να μην έχω να δώσω στο παιδί μου χαρτζιλίκι, που θα σκέφτομαι αν θα έχουμε τα απαραίτητα στο σπίτι. Τη δουλειά ποτέ δεν τη φοβήθηκα, όμως δουλειά δυστυχώς δεν υπάρχει. Εδώ μας καταντήσανε και δυστυχώς σε λίγο όλο και περισσότερος κόσμος θα πεινάει στην κυριολεξία, έχει δεν έχει δουλειά".

Πώς να τα βγάλεις πέρα;
Την ίδια ώρα -όπως τονίζει- τα πάγια έξοδα αντί να μειώνονται αυξάνουν. "Το ρεύμα ανεβαίνει, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ανεβαίνουν, τα τρόφιμα ανεβαίνουν, τα διόδια ανεβαίνουν, τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν, οι ασφαλιστικές μου εισφορές στο Ταμείο μας μένουν σταθερά στα 400 και βάλε ευρώ τον μήνα, εμείς ρίχνουμε τις τιμές για να πάρουμε μια δουλειά... Πώς να τα βγάλεις πέρα; Ακόμη και τον καλύτερο μήνα που θα καταφέρω να βγάλω για παράδειγμα 800, 900 ευρώ, αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες μας", εξηγεί. Αν πριν πέντε, έξι χρόνια του λέγανε ότι θα έφτανε η στιγμή που θα έψαχνε το αγώγι με το "κιάλι", δεν θα το πίστευε. "Τότε η οικοδομή ήταν ακόμη στο φόρτε της και σχεδόν κάθε μέρα είχα δουλειά. Μετέφερα διάφορα δομικά υλικά και έβγαινε ένα πολύ καλό μεροκάματο για να ζω αξιοπρεπώς, όχι πολυτελώς, εγώ και η οικογένειά μου. Η κρίση στην οικοδομή άρχισε πολύ πριν φαλιρίσει η χώρα, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια δεν κουνιέται φύλλο στο δικό μας επάγγελμα". Τον ρωτάμε: Τι σκέφτεσαι να κάνεις; "Προτιμώ να μη σκέφτομαι. Προσπαθώ να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου. Αλλά δεν σας κρύβω ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου φοβάμαι γι' αυτό που έρχεται για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας".


Της Μαρούλας Πλήκα
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: