Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα κοινή δράση από τα συνδικάτα. Πανευρωπαϊκό «όχι» στα μέτρα σκληρής λιτότητας.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα συντονίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους σε μια ημέρα «δράσης και αλληλεγγύης»

Με το φάντασμα της κρίσης χρέους να πλανιέται ακόμη πάνω από την Ευρωζώνη και τα σκληρά μέτρα λιτότητας να έχουν μετατρέψει σε καζάνι που βράζει τον Νότο της Γηραιάς Ηπείρου, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα συντονίζουν σήμερα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τη δράση τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε μια ημέρα «δράσης και αλληλεγγύης».


Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα συντονίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους σε μια ημέρα «δράσης και αλληλεγγύης»


Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής πανευρωπαϊκής κινητοποίησης που κάλεσε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), καθώς σε αυτές τις χώρες θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία, στις σκανδιναβικές χώρες, στη Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Ολλανδία.

Καθώς λοιπόν η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη σκληρές πολιτικές λιτότητας εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη και ενώ το χρέος της Ιταλίας, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, έχει φτάσει σε νέο αρνητικό ρεκόρ αφού ανέρχεται πλέον σε 1,9951 τρισεκατομμύρια ευρώ (άνοδος της τάξης των 19,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα), τα συνδικάτα ετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη σημερινή μέρα.

Στην Ισπανία, που λίγες μόλις ημέρες πριν οι τράπεζες ανακοίνωσαν μορατόριουμ στις εξώσεις για υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν οδηγήσει περισσότερους από 400.000 πολίτες στον δρόμο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως οι κινητοποιήσεις θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης, ενώ στην Ιταλία, όπου το χρέος πλέον πνίγει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μόντι, ανακοινώθηκε μόλις χθες ότι θα περικοπούν 4.028 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του περιορισμού των κρατικών δαπανών.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία κηρύχθηκαν 24ωρες γενικές απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ στην Ιταλία και την Ελλάδα στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις. Ηδη από χθες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προειδοποιούσαν ότι εξαιτίας των απεργιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σε ολόκληρη δηλαδή την Ιβηρική χερσόνησο, ίσως υπάρξει πρόβλημα με τις αεροπορικές πτήσεις εντός της Ευρώπης, αφού στην απεργία θα συμμετέχουν και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οπως έγινε γνωστό, οι μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της Ισπανίας UGT και CCOO, αλλά και πολλά άλλα συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους με συνθήματα όπως «μας στερούν το μέλλον», «υπάρχουν ένοχοι, υπάρχουν λύσεις», ενώ στον χορό των ισπανικών συγκεντρώσεων μπήκε και το κίνημα των Indignados, που έχουν καλέσει σε 24ωρο αποκλεισμό του Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη.
Παρόμοιο κλίμα υπάρχει και στην Πορτογαλία, όπου μόλις πριν από δύο ημέρες πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

40 ενώσεις από 23 χώρες
Συνολικά, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), για τη σημερινή «Ευρωπαϊκή ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης», στην κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότερες από 40 ενώσεις εργαζομένων από 23 διαφορετικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: