Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ο «πλαθοκουλουράκιας» και το κομματικό κράτος.



Όσο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας και η ΔΗΜΑΡ κάνει τα πρώτα της κυβερνητικά βήματα, η «γαλάζια» στρατιά, που τίναξε την μπάνκα του χρέους στον αέρα τα προηγούμενα χρόνια, «φρόνιμα και τακτικά» έχει ετοιμάσει το έδαφος για να αναλάβει εκ νέου ό,τι έχει απομείνει όρθιο από το Ελληνικό κράτος.

Μόνο το άκουσμα των ονομάτων που «παίζουν» στην «πιάτσα» για την ανάληψη καθηκόντων σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς προκαλούν θυμηδία, καθώς πρόκειται για πρόσωπα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση άφησαν πίσω τους μηδαμινό έργο ή είναι άσχετα με το αντικείμενο που καλούνται να αναλάβουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για δημόσια εταιρεία κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα συζητείται το όνομα κομματικού «τεχνοκράτη», που μνημονεύεται ακόμη από την προηγούμενη θητεία του με το παρατσούκλι «πλαθοκουλουράκιας», αφού δεν έκανε απολύτως τίποτε στον οργανισμό που είχε τεθεί επικεφαλής.

Παράλληλα, έτοιμο να επιστρέψει και να «αναλάβει» εμφανίστηκε στο κτίριο άλλης πολύπαθης ΔΕΚΟ «γαλάζιο» στέλεχος, τα έργα και οι ημέρες του οποίου βρίσκονται στον εισαγγελέα, διότι βαρύνεται με σκάνδαλα.

Μάλιστα, όπως διηγούνται απηυδησμένοι εργαζόμενοι που είδαν από κοντά τη σκηνή, είχε το θράσος να εισβάλει στις οικονομικές υπηρεσίες, ζητώντας πλήρη αναφορά για το τι... θα παραλάβει.

Αιτία δεν είναι άλλη, βέβαια, από το ότι έτερος «γαλάζιος» πολιτευτής -και καλός του φίλος- φημολογείται ότι θα αναλάβει την εταιρία, χωρίς βέβαια να έχει οποιαδήποτε σχετική γνώση. Απλά, δηλαδή, είναι «κολλητός».

Παράλληλα, φημολογείται για άλλη δημόσια εταιρία υψηλής εξειδίκευσης (που δεν έχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο) το όνομα πολιτευτή, παντελώς άσχετου με το απαιτητικό αντικείμενό της.

Και αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα ενός χρεοκοπημένου κράτους που ετοιμάζεται να ξεπεράσει κάθε όριο φαιδρότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέλη της κυβέρνησης εξαγγέλουν για την εκλογική τους περιφέρεια έργα και δράσεις τοπικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «εθνικής σημασίας», άλλοι διορίζουν συγγενείς και φίλους, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι ασχολούνται με ρουσφέτια ή δημόσιες σχέσεις και δεν εργάζονται.

Και την ώρα που οι σακατεμένοι από τους φόρους και την έλλειψη προοπτικής, πολίτες χρηματοδοτούν τη λειτουργία ενός γελοίου κράτους, που μόνο τους απογοητεύει, συνδικαλιστές εγκαταλείπουν τους παλιούς τους πάτρωνες, αλλάζουν στρατόπεδο και κηρύσσουν «ανένδοτο» εις βάρος των πολιτών, τάχαμ πολεμώντας το σύστημα και «τα μνημόνια». Όμως, το μόνο που κάνουν είναι να πολεμούν τον φτωχό και τους εναπομείναντες εργαζομένους.

Οι FT ορθώς έγραψαν ότι μόνον οι Ελληνες μπορούν να ξαναφτιάξουν τη χώρα τους.

Αν η ανάταξη της πατρίδας, όμως, σημαίνει επαναφορά των χειρότερων εκφάνσεων ενός φαιδρού κομματικού κράτους, ας παραδώσουμε τα κλειδιά της χώρας σε κάποιον που την πονάει περισσότερο. Με τους άχρηστους μόνο σε βούρκο, βαθύ και απύθμενο θα οδηγηθούμε.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο δημιουργός του αντιμνημονιακού μπλοκ και σημερινός πρωθυπουργός, είναι τουλάχιστον να τραβήξει μερικά αυτιά. Το opengov εκεί είναι και τον περιμένει. Και οι άριστοι, κάπου εκεί έξω.

Του Αχιλλέα Χεκίμογλου


www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: