Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου.

Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (7)

Επιλέξαμε 8 –από τα 7.000 περίπου- Εθνικά Πάρκα του κόσμου, που ξεχωρίζουν για την φυσική ομορφιά τους, τα τοπία τους και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα τους.

Τα Εθνικά Πάρκα είναι -εξ ορισμού- περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου δεν επιτρέπεται η ανθρώπινη παρέμβαση, είναι ανοικτά για το κοινό και προστατεύονται από τις κυβερνητικές αρχές.

Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 7.000 εθνικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Από αυτά επιλέξαμε 8, σε διάφορα μέρη του κόσμου και σας τα παρουσιάζουμε.
Όσο εκπληκτικές κι αν είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν, δε μπορούν να αποδώσουν το μέγεθος της ομορφιάς των περιοχών που απεικονίζουν.

Εθνικό Πάρκο Namib Naukluft, Ναμίμπια
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (6)

Οι απέραντες εκτάσεις άμμου του Εθνικού Πάρκου Namib Naukluft, που περικλείει μέρος της ομώνυμης ερήμου, είναι το πιο απομονωμένο μέρος της χώρας -ακόμη και οι φωτογραφίες από τις ανεμοδαρμένες κορυφές, προκαλούν δίψα. Οι αμμόλοφοι στο Sossusvlei, πιστεύεται ότι είναι οι παλαιότεροι στον κόσμο και οι ισχυροί άνεμοι που στροβιλίζονται στο έδαφος, δημιουργούν λόφους που φτάνουν ακόμη και τα 300 μέτρα. Οι ισχυροί θερμικοί άνεμοι, κάνουν την περιήγηση με αερόστατο έναν δημοφιλή τρόπο για να δείτε το πάρκο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Από τον αέρα, η κυματοειδής μορφή του εδάφους, το κάνουν να μοιάζει σαν πορτοκαλί ωκεανός. Νοικιάστε ένα όχημα 4WD ώστε να μπορέσετε να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του πάρκου. Κατασκηνώσεις υπάρχουν σε όλο το πάρκο εκτός από το σημείο Sandwich Harbour. Περισσότερα στο: www.namibweb.com .

Εθνικό Πάρκο Banff, Καναδάς
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (1)

Σε μια χώρα εντυπωσιακά μεγάλη, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα πάντα στο Εθνικό Πάρκο Banff είναι υπερμεγέθη και εντυπωσιακά, ακόμη και τα ζώα όπως οι αλεπούδες, οι αρκούδες και οι τάρανδοι. Η ειδυλλιακή περιοχή ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1800, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του καναδικού σιδηροδρόμου και γρήγορα κηρύχτηκε σε προστατευόμενη περιοχή. Το πάρκο εκτείνεται σε 6.641 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα φυσικό σημείο άγριας ζωής στα φαινομενικά αδιαπέραστα Βραχώδη Όρη -συχνά οι επισκέπτες θαυμάζουν από κοντά τα άγρια ζώα του Καναδά. Το τρένο Rocky Mountaineer ( www.rockymountaineer.com/en/ ) είναι ο απόλυτος τρόπος για να περιηγηθείτε στην περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πάρκο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.banffnationalpark.com .

Εθνικό Πάρκο Mungo, Αυστραλία
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (5)

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, διάφορα μέρη της Αυστραλίας έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες -Alice Springs, Blue Mountains και φυσικά ο φημισμένος κατακόκκινος βράχος, Uluru. Το Εθνικό Πάρκο Mungo, προστατευμένο από αναχώματα που είναι γνωστά ως τείχη της Κίνας, περιλαμβάνει ξερές αρχαίες λίμνες και μεγάλα θηλαστικά. Σκελετικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι άνθρωποι ζούσαν εντός των ορίων του πάρκου, πάνω από 40.000 χρόνια πριν, αλλά σήμερα η περιοχή είναι εντυπωσιακά ερημική. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.nationalparks.nsw.gov.au/mungo-national-park .

Εθνικό Πάρκο Khao Sok, Ταϊλάνδη
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (4)

Καλώς ήρθατε στο… Jurassic Park –θα νομίσετε ότι ακούτε τη μουσική της ταινίας καθώς θα περιπλανιέστε στα ασβεστολιθικά τοπία και το τροπικό δάσος του πάρκου, ενός από τα παλαιότερα τροπικά δάση στον κόσμο, όπου ζουν φίδια, πίθηκοι, τίγρεις και άλλα άγρια ζώα. Στο πάρκο ευδοκιμεί επίσης το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου, το Rafflesia kerrii, το οποίο μπορεί να φτάσει πάνω από 80 εκατοστά διάμετρο και ζει παρασιτικά.
Το ταξίδι με λεωφορείο από την Μπανγκόκ προς το πάρκο, διαρκεί 10 ώρες. Για περισσότερες δείτε τις ιστοσελίδες: www.khaosok.com και http://web3.dnp.go.th/parkreserve/asp/style1
/default.asp?npid=200&lg=2 .

Εθνικό Πάρκο της βορειοανατολικής Γροιλανδίας
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (3)

Σε μια εποχή με αυξημένη ρύπανση και υπό την απειλή της τήξης των πάγων, το Εθνικό Πάρκο της Γροιλανδίας αποδεικνύει ότι οι παγετώνες του πλανήτη δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα. Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στον κόσμο, με έκταση περίπου δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας, είναι μια παρθένα περιοχή με πολικές αρκούδες και θαλάσσιους ελέφαντες που ζουν ανάμεσα στα κρυσταλλικά παγόβουνα. Η μικρή πόλη Ittoqqortoormiit είναι η ανεπίσημη πύλη για το σιωπηλό, ψυχρό βασίλειο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με αεροπλάνο ή ελικόπτερο και απαιτείται άδεια. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε το: www.eastgreenland.com .

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Saba, Ολλανδικές Αντίλλες
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (8)

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτός ο νησιωτικός παράδεισος βρίσκεται μόλις 15 λεπτά πτήσης από τα φανταχτερά καζίνο και τα εμπορικά κέντρα του Sint Maarten. Και ακριβώς τη στιγμή που σκέφτεστε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο από το «άγριο» ηφαιστειακό τοπίο του Saba, ένα ταξίδι κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, αποκαλύπτει ένα πολύχρωμο βασίλειο κοραλλιών και υφάλους με καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες και πολύχρωμα ψάρια. Αυτό το σημείο συγκαταλέγεται στα κορυφαία σημεία για καταδύσεις στον κόσμο και προστατεύεται. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.sabapark.org .

Εθνικό Πάρκο Tongariro, Νέα Ζηλανδία
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (9)
Ακόμη κι από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθείτε στο Εθνικό Πάρκο Tongariro, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί η περιοχή επιλέχθηκε ως σκηνικό για την επική τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Τα τρία «κοιμισμένα» ηφαίστεια του πάρκου, που διακρίνονται στις ταινίες, υψώνονται πάνω από τα δροσερά, πεντακάθαρα νερά της λίμνης Taupo. Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του Εθνικού Πάρκου Tongariro είναι τα λεγόμενα Craters of the Moon –μια λασπώδης έκταση με ατμούς και κρατήρες. Επισκεφτείτε το τον Ιανουάριο για να έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε αυτό το όμορφο τοπίο με άλλους φανατικούς της δραστηριότητας, στο Land Rover Tussock Mountain Traverse Run / Walk. Περισσότερα στο: www.nationalpark.co.nz .

Εθνικό Πάρκο Galápagos, νησιά Galápagos
Μερικά από τα «θαύματα» του φυσικού κόσμου (2)

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το αγαπημένο μέρος του Δαρβίνου, στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος του ειρηνικού. Αποτελείται από 19 μεγάλα νησιά που σχηματίστηκαν από την έκρηξη ηφαιστείων. Κάθε περιοχή φιλοξενεί και διαφορετική πανίδα, από χελώνες, μέχρι τα περίεργα πουλιά με τα μπλε πόδια και τα ιγκουάνα. Αν και εκδρομικά σκάφη κάνουν τακτικά περιηγήσεις γύρω από το πάρκο, ισχύουν αρκετά αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί στο πάρκο. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.galapagospark.org/ .

www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: