Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Πρόβλημα με τη θέρμανση των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας

Πρόβλημα με τη θέρμανση των σχολείων της Πρέβεζας

Η «τρύπα» στα οικονομικά των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Πρέβεζας, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δημιουργεί σοβαρό ζήτημα για τη θέρμανση των σχολείων στην περιοχή μας.
Το θέμα τέθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, όπου παρέστη ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας.
Ο κ. Παπαγεωργίου πρότεινε στο σώμα, να διαμορφωθεί αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για απαλλαγή των σχολείων από τον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αιτήθηκε της συνδρομής του Δήμου στα σχολεία, για να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος ενός διμήνου προμήθειας πετρελαίου.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου, πως η ΚΕΔΕ έχει απευθύνει σχετικό αίτημα απαλλαγής των σχολείων από το φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρόσθεσε επίσης πως έχει ήδη ληφθεί απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για να δοθούν από τους ΚΑΠ, 20.000.000 ευρώ σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γ' κατανομή 2012), για κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Από αυτά ο Δήμος Πρέβεζας θα λάβει 67.000 ευρώ, ο Δήμος Ζηρού 35.448 ευρώ και ο Δήμος Πάργας 34.263.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι κ.κ. Τσοβίλης και Σπυράκος έκαναν μία ενδιαφέρουσα πρόταση, την οποία παλαιότερα είχε στηρίξει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών. Πρότειναν τα έσοδα από την αξιοποίηση της σχολικής περιουσίας, που πηγαίνουν στα ταμεία του Δήμου, να πηγαίνουν αποκλειστικά για τη θέρμανση των μαθητών στα σχολεία.
Σε εκείνο το σημείο υπήρξε και μία παρέμβαση-αποκάλυψη του Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Κατσιπανέλη, ο οποίος ανέφερε πως ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται σε φωτοβολταϊκές κατασκευές έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο Δήμο Πρέβεζας, να αναλάβει αυτή τη θέρμανση των σχολείων, με το σχετικό χρηματικό αντίτιμο.
Ο κ. Τσοβίλης τότε αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι αυτό θα είναι η «κερκόπορτα» για να παραχωρηθούν τα πάντα αναφορικά με την Παιδεία σε ιδιώτες.
Το πρόβλημα πάντως παραμένει και θα διογκώνεται, όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: