Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΡΩΜΙΑ:Πολιτιστικό καλοκαίρι 2011.- Βραδιά γουρ(ου)νοπούλας.













Μετά την μεγάλη επιτυχία της βραδιάς κοτόπουλου και επειδή πολλοί συγχωριανοί μας είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις στις 16 του μήνα, αποφασίστηκε να γίνει στις 18 Αυγούστου βραδιά <<γουρ(ου)νοπούλας >>.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ρωμιάς Θωμάς Λ. Ντάκουλας έκανε προσφορά την γουρνοπούλα και ο Κώστας Μάλλιος την έσφαξε και την ετοίμασε.
Όσο και αν προσπάθησαν μερικοί το γεγονός να κρατηθεί σε στενό κύκλο για να καρπωθούν μεγαλύτερη  μερίδα, οι διαρροές ήταν πολλές και ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει από νωρίς και χρειάστηκε να προσθέτουμε συνέχεια τραπέζια.
Περιττό να σας πούμε ότι έμειναν μόνον τα κόκκαλα και ότι ο ΝΤΙΝΟΣ δεν προλάβαινε να φέρνει μπύρες και κρασί. Ο χορός κράτησε μέχρι αργά και στο τέλος όλοι ευχηθήκαμε οι γουρουνομάνες του Θωμά να γεννούν συνέχεια , ώστε του χρόνου τα σφαχτά να είναι περισσότερα.
 Να είμαστε όλοι καλά, να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε κάθε χρόνο, χειμώνα - καλοκαίρι.

Απεργούν σήμερα Τετάρτη, σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι, στην Ε.Α.Σ. Πρέβεζας.


Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, οι οποίοι αύριο Τετάρτη 31 Αυγούστου πραγματοποιούν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα για «εκποίηση» των περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης. 


Οι 110 εργαζόμενοι επιρρίπτουν σοβαρότατες ευθύνες στη Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας η οποία-όπως τονίζει το σωματείο- «καταδικάζει» τους ίδιους στην ανεργία, αλλά και χιλιάδες αγρότες σε οικονομικό μαρασμό.

«Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις δραστηριότητες της Ένωσης να μαραζώνουν και τις δουλειές μας να απαξιώνονται», τονίζουν οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας ότι γι' αυτούς δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν των κινητοποιήσεων. 

Όπως τονίζει το σωματείο οι 110 εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με κάθε τρόπο τα σχέδια για κλείσιμο-συρρίκνωση της Ένωσης, το ξεπούλημα της Δωδώνης και την απαξίωση του Ηπειρώτη αγροτοκτηνοτρόφου. 

Χθες αντιπροσωπεία του σωματείου επισκέφθηκε διαδοχικά τον βουλευτή κ. Δημήτρη Τσουμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου και τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαΐλη, τους οποίους και ενημέρωσαν για την αυριανή κινητοποίηση αλλά και το πρόβλημα της ΕΑΣ γενικότερα. 

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Δημόπουλος δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του φορέα στους εργαζόμενους, ενώ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ του Νομού Πρέβεζας κήρυξε στάση εργασίας αύριο Τετάρτη από τις 7 έως τις 9 το πρωί, καλώντας τους συναδέλφους να συγκεντρωθούν στο κτίριο της Ένωσης. 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης επίσης στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΑΣ, υπογραμμίζοντας ότι από την πλευρά του θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων και τη διασφάλιση τόσο των θέσεων εργασίας όσο και την συνέχιση της λειτουργίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας. 

Μάλιστα την  περασμένη Δευτέρα, στην συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα.

«Βόμβα» Βενιζέλου: Ενιαίο μισθολόγιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Απαραίτητο το πολυνομοσχέδιο για την 6η δόση


Στη νέα συρρίκνωση των αποδοχών χιλιάδων εργαζομένων θα οδηγήσει η επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και λοιπούς οργανισμούς του Δημοσίου κλπ), που ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.«Η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο μόνον στο στενό Δημόσιο, είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη, αν δεν δούμε το μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί διαφορετικά θα δημιουργήσουμε ένα κράτος δημιουργικά παράλυτο», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή θα αποκαταστήσει «σφαιρικά και όχι επιλεκτικά» το αίσθημα δικαίου.Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι ο Σεπτέμβριος «είναι ο μήνας των πολύ μεγάλων αλλαγών και στο μισθολόγιο και στο φορολογικό, και στη συγχώνευση των φορέων.».Νέες μειώσεις στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Ρέππας.
 
Η ανακοίνωση αυτή του κ. Βενιζέλου έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις σε μισθούς ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, που λαμβάνουν τις πιο υψηλές αποδοχές.
 
Μετά τη συνάντηση του κ. Ρέππα με τον κ. Βενιζέλο και τους εκπροσώπους της τρόικας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί από την πλευρά του «ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους» και ξεκαθάρισε ότι το νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί με το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο.


newscode.gr

20χρονη φοιτήτρια από την Άρτα βρέθηκε νεκρή στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών.
















Νεκρή βρέθηκε  20χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών. Η άτυχη κοπέλα, που ήταν από την Άρτα, εντοπίστηκε από συμφοιτήτριά της στην τουαλέτα της φοιτητικής εστίας.

Κλήθηκε αμέσως η αστυνομία και ιατροδικαστής ο οποίος έκανε την εξέταση και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο θάνατός της φαίνεται να προήλθε από παθολογικά αίτια.

Το άτυχο κορίτσι σπούδαζε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της πόλης και η είδηση του θανάτου της έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα. Πάντως οι αστυνομικές αρχές περιμένουν την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση ενώ την όλη έρευνα έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

 
fimotro

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα στα βουνά του Σουλίου.


















Στον υπουργό Περιβάλλοντος (και στους τοπικούς φορείς) απευθύνεται ο τοπικός σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Δερβιζιάνων του δήμου Δωδώνης, Γιάννης Γκουβάς, για την τύχη των αγρίων αλόγων στα όρη Σουλίου, καλώντας την πολιτεία να μεριμνήσει για να μην αργοπεθαίνουν αβοήθητα, όπως σημειώνει. Πρόκειται για το θέμα που προν από λίγα χρόνια είχε ευαισθητοπιήσει πολλούς, όταν αποκαλύφθηκαν νεκρά άλογα από το ψύχος και την πείνα και είχε εγκριθεί στη συνέχεια σχετικό ρπόγραμμα0έργο για την προστασία τους. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει εκ νέου πρόβλημα διαβίωσης τους.

Η αίτηση-διαμαρτυρία είναι η ακόλουθη:


«Όλοι γνωρίζουν ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα. Για την ζωή και τα προβλήματα αυτών των αλόγων πολλές φορές έχουν ασχοληθεί αρκετοί άνθρωποι, δημοσιογραφικά δε έχει προβληθεί και έχει γραφτεί σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και της Περιφέρειας, φυσικά και της Ηπείρου.
Όλοι δε θυμούνται ότι πριν από λίγα χρόνια αρκετά από τα άγρια άλογα βρέθηκαν πεθαμένα, διασκορπισμένα στα βουνά του Σουλίου. Αιτία των θανάτων όπως έχουν διαπιστώσει τότε ήταν οι άστατες καιρικές συνθήκες που επιικρατούσαν στο βουνό του Σουλίου από τα πολλά χιόνια που είχαν πέσει με αποτέλεσμα τα άλογα να πεθάνουν λόγω έλλειψης τροφής και νερού.
Τότε η Πολιτεία, Φορείς και ευαισθητοποιημένοι Πολίτες δραστηριοποιήθηκαν και έδωσαν άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό.
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι για το ζήτημα αυτό μεγάλη προσφορά και βοήθεια είχαν δώσει:
-Ο τότε Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιβάλλοντος, ο συμπολίτης μας Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος μέσω του Υπουργείου χρηματοδότησε και έγιναν έργα όπως κιόσκια, ταΐστρες και ποτίστρες στο Λειβάδι Βριτζάχας Ζωτικού, με σκοπό να προφυλάσσονται από τα χιόνια, να ταΐζονται και να ποτίζονται τα άλογα κατά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
-Ο τότε Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Πανοζάχος.
-Ο τότε Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
-Οι Δήμαρχοι Σελλών και Λάκκας Σουλίου κ.κ. Αλέκος Δήμου και Χρήστος Ντακαλέτσης.
Φέτος για το θέμα αυτό, παρουσία πολλών Φορέων ασχολήθηκαν: ο νεοσύστατος Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Σουλιώτικη Συμπολιτεία κάνοντας εκδήλωση στο ισόγειο του Δημαρχείου προβάλοντας τα προβλήματα των Άγριων Αλόγων. Όλοι οι Ομιλητές επισήμαναν ότι τα άγρια άλογα πρέπει να προστατευθούν και να βοηθηθούν γιατί αποτελούν μέρος της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής και μία διαφήμιση για τα βουνά του Σουλίου.
Δυστυχώς, όμως το ενδιαφέρον αυτών των Φορεών και οι δεσμεύσεις τους, για τα άγρια άλογα, ξεχάστηκαν!
Σήμερα εάν επισκεφθεί κανείς το βουνό της Βριτζάχας μέσω του δρόμου που ενώνει τη Λάκκα Σούλι με τα χωριά του Σουλίου, τότε θα διαπιστώσει ότι ορισμένα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα, ορισμένα από αυτά έχουν σπασμένα πόδια, προφανώς από το κυνηγητό των λύκων. Άλλα δε, έχουν θηλειές στο λαιμό και στα πόδια, προφανώς από αθίγγανους που περνούσαν από την περιοχή και προσπάθησαν να τα αιχμαλωτίσουν προκειμένου να τα πουλήσουν για χρήματα στην Ιταλία.
Για το λόγο αυτό μέσω της διαμαρτυρίας μου προς την Πολιτεία αλλά και τους Φορείς, κάνω έκκληση προς όλους σαν άνθρωποι να δείξουν την φιλοτιμία τους και την αγάπη τους για τα άγρια άλογα δίνονται άμεσα χείρα βοηθείας προς αυτά.
Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνω ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τα άγρια άλογα, για το σκοπό αυτό χρηματοδοτείται από την Ε.Ο.Κ.». 



http://thesprotia-news.blogspot.com/

Εκδήλωση Ηπειρωτικής Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής,, το Σάββατο 3 του Σεπτέμβρη


Συγχαρητήριo μήνυμα του Δημάρχου Ζηρού στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων



Από καρδιάς θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους υποψήφιους του Δήμου Ζηρού για την επιτυχία τους να εισαχθούν στα Ανώτερα και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, αποτέλεσμα της επίπονης και συστηματικής τους προσπάθειας και αποτελεί δικαίωση, σε πρώτο βαθμό για τους ίδιους και σε δεύτερο βαθμό για τις οικογένειές τους, για τους κόπους και τις θυσίες όλων αυτών των χρόνων.

Αλλά και για τους υποψηφίους που δεν τα κατάφεραν θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι κανένας πόλεμος δεν κρίνεται από μια μάχη. Οι πανελλήνιες δεν είναι το παν στη ζωή και οι ευκαιρίες περισσεύουν για όσους δεν το βάζουν κάτω. Τους εύχομαι επίσης καλή επιτυχία στους στόχους που θα θέσουν.

Ο Δήμαρχος
Δημήτριος Γιολδάσης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Της πήρε ο γερανός το αυτοκίνητο και... έκλεψε το γερανό!


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άφωνος έμεινε ο οδηγός γερανού οδικής βοήθειας, όταν η γυναίκα της οποίας το αυτοκίνητο είχε μεταφέρει με εντολή της Τροχαίας Ηγουμενίτσας... του έκλεψε το γερανό!Η οδηγός, είχε νωρίτερα παρκάρει το αυτοκίνητό της στο κέντρο (!!!) της πλατείας Δημαρχείου.
Δημοτικοί Αστυνόμοι της ζήτησαν να απομακρύνει το όχημα από την πλατεία. Η 50χρονη οδηγός δεν έδωσε σημασία στις υποδείξεις της Δημοτικής Αστυνομίας.Στο σημείο έφτασε περιπολικό της τροχαίας, οι τροχονόμοι εξέδωσαν τη σχετική κλήση και προχώρησαν στην αφαίρεση των πινακίδων ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε και φορτηγό-γερανός ιδιώτη για την απομάκρυνση του οχήματος.
Η οδηγός προσπάθησε να εμποδίσει τη μεταφορά του οχήματός της και όταν δεν τα κατέφερε μετέβη στις εγκαταστάσεις του ιδιώτη.Από εκεί, έκλεψε τον γερανό και έφυγε με φορτωμένο το όχημά της με κατεύθυνση προς το κέντρο της Ηγουμενίτσας.
Συνελήφθη όμως στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας από άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας και οδηγήθηκε πρώτα στο αυτόφωρο και στη συνέχεια με απόφαση του δικαστηρίου στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

epirusgate.blobspot.com
 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ...



 Ένας Έλληνας πεθαίνει και φτάνει στη ρεσεψιόν της Κόλασης. Ο υπάλληλος του ανακοινώνει ότι επειδή είναι υπήκοος χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαλέξει μία από τις κολάσεις των χωρών-μελών.
Σκέφτεται λίγο και αποφασίζει να πάει στη Γερμανική:
- "Οργανωμένη χώρα", λέει, "τόσα χρόνια στην Ελλάδα, τι κατάλαβα απο οργάνωση και υπηρεσίες;Mου βγάλανε το λάδι. Τουλάχιστον, ας...
πάρω μυρωδιά του τι σημαίνει Ευρώπη, έστω και στην κόλαση".
Φτάνει λοιπόν μπροστά στην πύλη της γερμανικής κόλασης. Μαύρο μάρμαρο, καλογυαλισμένο, σιδερένια πύλη, και ψηλά γράφει με μεγάλα γράμματα ΚΟΛΑΣΗ στα γερμανικά. Χτυπάει. Του ανοίγει ένας άψογα ντυμένος υπάλληλος και τον ρωτά τι θέλει.
- "Να δω πώς είναι", του απαντά εκείνος.
- "Ούτε να το σκέφτεστε κύριε!", του απαντά ο υπάλληλος! "Όλη την ημέρα μας δέρνουνε με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια γεμάτα σκατά!! Φρίκη! Φρίκη! Εγώ σας λέω να μη μείνετε"
Όπου φύγει-φύγει ο Ελληνας. Στη συνέχεια δοκιμάζει τις υπόλοιπες κολάσεις, τα ίδια. Έτσι απογοητευμένος, καταφεύγει στην έσχατη λύση, την ελληνική κόλαση! Φτάνει λοιπόν έξω από την πύλη. Μία πύλη εγκαταλειμμένη, βρώμικη, όπου στο ψηλότερο σημείο της υπάρχει με μεγάλα φωσφορίζοντα γράμματα η λέξη ΚΟΛΑΣΗ. Το Κ και το Λ μάλιστα, δεν ανάβουν γιατί έχουν καεί τα λαμπάκια. Έτσι η επιγραφή γράφει ΟΑΣΗ.
- "Ελληνική ανοργανωσιά...", μουρμουρίζει.
Όσο πλησιάζει, ακούει κάτι περίεργους θορύβους... Μοιάζουν με μουσική. Πλησιάζει περισσότερο. Η μουσική πλέον ακούγεται ολοκάθαρα. Μπουζούκια, μπαγλαμάδες κλπ. Χτυπάει... Του ανοίγει ένας τύπος κρατώντας μία μπουκάλα στο χέρι, τύφλα στο μεθύσι, και τον ρωτά τι θέλει.
- "Ήρθα να δω πώς είναι", του λέει και βάζει το κεφάλι του μέσα.
Τραπέζια, πολύ κάπνα, κάτι γκόμενες χορεύουν πάνω στα τραπέζια τσιφτετέλια, νταούλια... Γενικώς, μπάχαλο.
Τρελαίνεται ο τύπος:
- "Καλά ρε φίλε, τι γίνεται εδώ;"
- "Aσε φίλε, χάλια!", του λέει ο μεθυσμένος. "Η κατάσταση είναι δραματική εδώ πέρα. Μας δέρνουν όλη μέρα με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια με σκατά.
- "Πλάκα μου κάνεις;;;", απαντάει ο πεθαμένος. "Εδώ πίνετε και γλεντάτε!"
- "Εεε, ξέρεις πώς είναι μωρέ εδώ στην Ελλάδα... Τη μία δεν έχουμε σκατά, την άλλη χαλάνε τα μαστίγια..."

RODOJOHN

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Θάνατος για την Κύπρο η υπαγωγή της σε Μνημόνιο!

























Σαν ύαινες ετοιμάζονται να κατασπαράξουν την Κύπρο οι ηγετικές χώρες της ΕΕ, με πρώτες τη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ οι τράπεζές τους, όπως και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι ήδη σε στάση εφόρμησης για να λεηλατήσουν τις πλουσιότατες καταθέσεις του κυπριακού τραπεζικού τομέα. Το μέσον με το οποίο επιχειρούν να κατακρεουργήσουν εθνικά και οικονομικά την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο εξαναγκασμός της Λευκωσίας να υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου υποτέλειας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, ακολουθώντας το επονείδιστο παράδειγμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Στην περίπτωση της Κύπρου, το επαίσχυντο καθεστώς Μνημονίου δεν θα επιφέρει μόνο τον οικονομικό εξανδραποδισμό του κυπριακού λαού, αλλά και το οριστικό τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής στο μισό νησί.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, εξυφαίνεται εσωτερική και διεθνής πολιτική συνωμοσία, που αποσκοπεί στην προώθηση στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας του άκρως ενδοτικού αρχηγού του δεξιού ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, φανατικού υποστηρικτή ακόμη και του Σχεδίου Ανάν!

Ενορχηστρωμένη επίθεση.
Απολύτως κανένας οικονομικός λόγος δεν υφίσταται αντικειμενικά για την υπαγωγή της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου.
Το δημόσιο χρέος της χώρας ανήλθε το 2010 σε μόλις 60,8% του ΑΕΠ, όταν, π.χ., το δημόσιο χρέος της ίδιας της Γερμανίας ανήλθε στο 83,2%, της Γαλλίας στο 81,7% και της Βρετανίας στο 80%! Μόνο πέντε από τις δεκαεφτά χώρες της Ευρωζώνης έχουν δημόσιο χρέος μικρότερο από εκείνο της Κύπρου.
Όσο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το 2010, στην Κύπρο ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ. Δεν πρόκειται για άριστη επίδοση, αλλά και πάλι είναι καλύτερη της Γαλλίας (7%), της Ισπανίας (9,2%) ή της Ολλανδίας (5,4%), για να μην κάνουμε, φυσικά, λόγο... για τις «μπατιρημένες» Ελλάδα (10,5%), Πορτογαλία (9,1%) και Ιρλανδία (32,4%)!
Άλλωστε, από τις δεκαεφτά χώρες της Ευρωζώνης μόνο οι... τρεις (Λουξεμβούργο, Εσθονία, Φινλανδία) είχαν έλλειμμα μικρότερο του 3% που ορίζει το Μάαστριχτ. Οι υπόλοιπες δεκατέσσερις χώρες είχαν πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως και τα είκοσι δύο από τα είκοσι εφτά συνολικά κράτη της ΕΕ!
Κανένα οικονομικό στοιχείο δεν δικαιολογεί, λοιπόν, την υπαγωγή της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία αποτελεί μόλις το... 0,2% της οικονομίας της Ευρωζώνης και ότι οι κρατικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ανέρχονται μόλις σε 2 δις ευρώ το χρόνο, που καλύπτονται με άνεση σχεδόν αποκλειστικά από τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει κύκλο εργασιών γύρω στα 100 δις ευρώ, είναι προφανές ότι μόνο πολιτικοί λόγοι και κίνητρα βρίσκονται πίσω από την ενορχηστρωμένη επιχείρηση να συρθεί η Κύπρος σε καθεστώς Μνημονίου.

Άρχισαν οι Γερμανοί.
Την ιστορία με το Μνημόνιο την ξεκίνησαν -ποιοι άλλοι;- οι Γερμανοί. Δύο μόλις 24ωρα μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού, που κατέστρεψε τη μεγαλύτερη από τις τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, η οποία κάλυπτε τις μισές ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, η Handelsblatt, κυκλοφορούσε με τον απροσδόκητο τίτλο «Έκρηξη καθιστά την Κύπρο τέταρτη χώρα υποψήφια βοήθειας» από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το πρόσχημα για τον ισχυρισμό αυτό ήταν η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού τομέα σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και συνολικά τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών σε Έλληνες πελάτες.
Η θέση αυτή άρχισε να αναπαράγεται στο γερμανικό Τύπο. «Αυτό άρχισε να δίνει τροφή σε υποθέσεις ότι η Κύπρος θα μπορούσε να είναι η τέταρτη χώρα που θα ζητήσει την οικονομική βοήθεια της ΕΕ» έγραφε, π.χ., το Σάββατο η Frankfurter Allgemeine.
Η επιχείρηση αυτή στηρίζεται και από δηλώσεις, θέσεις και πράξεις Κυπρίων. Σοβαρότερη είναι εκείνη του κεντρικού τραπεζίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας Αθανάσιου Ορφανίδη, συμβούλου κατά το παρελθόν της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed και νυν διοικητή της Τράπεζας Κύπρου.
Ευρισκόμενος σε πλήρη πολιτικοοικονομική διάσταση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Αθ. Ορφανίδης έστειλε -την παραμονή της λήψης απόφασης για το ελληνικό χρέος από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης- επιστολή προς τον Κύπριο πρόεδρο και προς όλα τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, με την οποία επιτίθεται κατά της οικονομικής πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης, απαιτώντας περισσότερη λιτότητα και θέτοντας για πρώτη φορά θέμα υπαγωγής της Κύπρου υπό καθεστώς Μνημονίου.
«Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως, μεταξύ άλλων, η ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα, απαιτούνται αμέσως περισσότερα και δραστικότερα μέτρα...» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου.

ΗΠΑ - Αγγλία κλιμακώνουν.
Οι αποφάσεις της Ευρωζώνης μπορεί να μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αθλιέστατο προτεκτοράτο του Ράιχ, προσωρινά, όμως, υποτίθεται πως έλυσαν το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών - άρα απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αυτό ήταν ισχυρό πλήγμα για τα σχέδια υπαγωγής της Κύπρου υπό καθεστώς Μνημονίου. Τότε ανέλαβαν δράση οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης και οι κερδοσκόποι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Η διαβόητη Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική αξιοπιστία της Κύπρου (από Α2 σε Βαα1), τοποθετώντας τρία βήματα από την κατηγορία των «σκουπιδιών» τα κυπριακά κρατικά ομόλογα με αρνητικές προοπτικές.
Ψάχνοντας να βρει προσχήματα για την απόφαση αυτή, η Moody's ανέφερε το... «αυξανόμενο τεταμένο εσωτερικό πολιτικό κλίμα»! Πλήρως εναρμονισμένο με τις εκτιμήσεις αυτές, το ΔΗΚΟ απέσυρε την ίδια ημέρα από την κυβέρνηση τους δύο υπουργούς του που είχαν απομείνει σε αυτή, υπό την ισχυρότατη πίεση της βάσης του. Η πολιτική κρίση, άλλωστε, είχε αρχίσει με την παραίτηση του κορυφαίου υπουργού του ΔΗΚΟ, του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού. Οι διαφορές ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ έχουν να κάνουν κυρίως με το χειρισμό του Κυπριακού, αλλά τώρα περιπλέκονται σε ένα απερίγραπτο κουβάρι.
Με το που «χτύπησε» την Κύπρο η αμερικανική Moody's, άρχισε αμέσως να κλιμακώνεται και η πίεση του βρετανικού Τύπου κατά της Λευκωσίας.

Οι Βρετανοί φέρνουν καταιγίδα.
«Η Κύπρος αντιμετωπίζει τριπλό κύμα αναταραχής», ήταν τίτλος ανάλυσης των Financial Times του Λονδίνου την περασμένη Πέμπτη. Αποκαλυπτικός ο τρόπος που αναφερόταν η βρετανική εφημερίδα στην τουρκική κατοχή: «Η κυβέρνηση του νησιού, η οποία είναι γνωστή από παλιά για τη στρατιωτική της ψυχρότητα με το τουρκικό μισό της χώρας»! Δεν υπάρχει κατοχή, απλώς μια «στρατιωτική αποξένωση» με το «τουρκικό μισό της χώρας»!
Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, ο τίτλος ήταν πιο επιθετικός: «Βαθαίνει η κρίση της Κύπρου, καθώς διαλύθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο». Όχι μόνο αυτό. Στην πρώτη κιόλας φράση της ανάλυσης εμφανιζόταν η εκτίμηση ότι «αυξάνονται οι φόβοι πως θα υποχρεωθεί να αναζητήσει διάσωση από την ΕΕ»...
Νέα ανάλυση των Financial Times το Σάββατο. Τώρα το Μνημόνιο είχε περάσει στον υπότιτλο: «Σύννεφα καταιγίδας μαζεύονται πάνω από την Κύπρο - Εγείρονται φόβοι ότι το νησί προορίζεται να γίνει η επόμενη κηδεμονευόμενη χώρα που διασώζεται»!

Λονδίνο κατά Χριστόφια.
Άμεσος στόχος των Βρετανών πλέον η απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Χριστόφια, καθώς το Λονδίνο μάλλον σωστά εκτιμά ότι ο Δ. Χριστόφιας δεν θα συναινέσει στην υπαγωγή της Κύπρου υπό καθεστώς Μνημονίου, όπου θα είναι πια αδύνατη η αντίσταση της Λευκωσίας στην επιβολή σχεδίων λύσεων του Κυπριακού τύπου Σχεδίου Ανάν. Δεν τους αρκεί πλέον η υποχωρητικότητα του Δ. Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις...
«Υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα ότι ο πρόεδρος, ο οποίος μιλά άπταιστα ρωσικά ως αποτέλεσμα των σπουδών του στη Σοβιετική Ένωση, είναι ακατάλληλος να χειριστεί μια τραπεζική και χρηματοοικονομική κρίση και απρόθυμος να αντιμετωπίσει τα ισχυρά συνδικάτα, ακόμη και για συγκρατημένες περικοπές επιδομάτων», υπογράμμιζε δηκτικά η βρετανική εφημερίδα, προσπαθώντας να συγκαλύψει με οικονομικό φύλλο συκής τις πολιτικές επιδιώξεις του δολοπλόκου Λονδίνου, που τόσο έχουν στοιχίσει στην Κύπρο...
του Γιώργου Δελαστίκ.
Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

''Η Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η διάλυση της Νέας Γενιάς''.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Νεολαίαςτης Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ. - 29.08.11




ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
              ΠΑ.ΣΟ.Κ
             ΝΕΟΛΑΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                        
                                               Αθήνα, 29 Αυγούστου 2011

Η   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ   ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
 ΚΑΙ   Η   ΔΙΑΛΥΣΗ   ΤΗΣ   ΝΕΑΣ   ΓΕΝΙΑΣ

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την παιδεία αποτελεί, δυστυχώς, ακόμη μια πρόσκαιρη, πρόχειρη και επιφανειακή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εντυπωσιασμού και καθόλου ουσίας. Καταργεί στην ουσία τη συνδιοίκηση και αφαιρεί τη δυνατότητα από τους φοιτητές να έχουν άποψη και λόγο στα δρώμενα του Πανεπιστημίου. 
Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει το ν/σ για την παιδεία δεν δίστασε, για ακόμη μια φορά, να επιλέξει να διαβάλει τον εύκολο στόχο που αυτή τη φορά ήταν οι φοιτητικές παρατάξεις.
Πρόκειται για μια πάγια τακτική της παρούσας κυβέρνησης να υποβαθμίζει τη σημασία και το ρόλο διάφορων κοινωνικών ομάδων, ώστε να μπορεί ευκολότερα να περνάει τους νόμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των δημόσιων υπαλλήλων. Όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε για τα περίεργα επιδόματα που λάμβαναν, όμως κανένας δεν είχε μπει στο κόπο να μας ενημερώσει ότι όλα αυτά ήταν επιλογές και ‘τρικ’ των εκάστοτε υπουργών, ώστε να μην δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
Στο χώρο της παιδείας, η Υπουργός επέλεξε να στοχοποιήσει τους φοιτητές μιλώντας για κομματικοποίηση και συνδιαλλαγή μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όμως τη συνδιαλλαγή ποιος την προκάλεσε; Οι φοιτητές ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης; Είναι ευρέως γνωστό ότι τη διοίκηση και την εξουσία στα πανεπιστήμια ανέκαθεν την κατείχαν οι καθηγητές.
Ακόμη και στο ακραίο σενάριο να είναι κάποιος φοιτητής ή κάποια φοιτητική παράταξη διεφθαρμένη, είναι δυνατόν να έχει τόση δύναμη που να επηρεάζει τα πάντα μέσα σε ένα ίδρυμα, χωρίς τη ‘συναίνεση’ της εποπτεύουσας αρχής; Και γιατί, εφόσον είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα συνδιαλλαγής, δεν καταγγέλθηκαν;
Κανείς δεν είναι αντίθετος στην καταπολέμηση της αδιαφάνειας, των ύποπτων σχέσεων και της κάθε λογής συνδιαλλαγής. Όμως δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιεί κάθε Υπουργός τη δύναμη της εξουσίας προκειμένου να καταργήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη δημοκρατική συμμετοχή στα δρώμενα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτές οι λογικές μας παραπέμπουν σε εποχές που θεωρούσαμε ότι είχαν φύγει ανεπιστρεπτί.

Και δυστυχώς πολλοί από τους ψηφίσαντες την κατάργηση του φοιτητικού κινήματος στα πανεπιστήμια, κάποτε υπήρξαν πρωτεργάτες και θεματοφύλακές του.  
Σε ποια κομματικοποίηση αναφέρεται η Υπουργός; Οι φοιτητές έφεραν τα κόμματα στο Πανεπιστήμιο; Γιατί σε κάθε προεκλογική περίοδο, είτε πρόκειται για φοιτητικές είτε για βουλευτικές εκλογές, οι πρόεδροι των κομμάτων επισκέπτονται τα Πανεπιστήμια;
Από την άλλη πλευρά, γιατί η Υπουργός δεν αναφέρεται στην κομματικοποίηση του Πανεπιστημίου από την πλευρά του διδακτικού προσωπικού; Γιατί δεν αναφέρθηκε στην επιθυμία πολλών εκ των καθηγητών για πολιτική καριέρα; Για το γεγονός ότι πολλοί καθηγητές αφήνουν την πανεπιστημιακή έδρα για την πολιτική καρέκλα φταίνε οι φοιτητές; Μήπως, τελικά, οι ίδιοι οι καθηγητές έχουν μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε προθάλαμο κομματικής εξέλιξης;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια από τις κεντρικότερες σχολές της Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μια πλειάδα καθηγητών έχει ταχθεί ανοιχτά με το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. Ενδεικτικά αναφέρουμε, μιας και όλα περιστρέφονται γύρω από την οικονομία:
·        Αλογοσκούφης Γ.– (Υπουργός Οικονομικών επί ΝΔ),
·        Χριστοδουλάκης Ν.– (Υπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ),
·        Ζανιάς Γ. - (Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ),
·        Σταϊκούρας Χρ. - (Βουλευτής ΝΔ),
·        Παπακωνσταντίνου Γ. – (πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Υπουργός Περιβάλλοντος της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ),
·        Λουρή Ελ. – (Διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του Καραμανλή επί ΝΔ),
·        Πανάρετος Ι. – (πρώην γ.γ Υπ. Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ),
·        Τζωάννος Ι. – (γ.γ Υπουργείου Ναυτιλίας επί Ν.Δ.), κ.λ.π.
Οι φοιτητές φταίνε που όλοι οι προαναφερθέντες παραμέρισαν το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο για τα κάλλη της όποιας καρέκλας;
Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες ήταν ή είναι υπεύθυνοι για τον ορθό σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Άραγε, για τη σημερινή κατάντια της οικονομίας φταίνε οι φοιτητές; 
Πολλοί από τους προαναφερθέντες όχι απλώς διετέλεσαν υπουργοί ή σύμβουλοι αλλά συμμετείχαν και στα κομματικά ψηφοδέλτια των  βουλευτικών εκλογών. Οι φοιτητές φταίνε που το 70% των πανεπιστημιακών συχνάζει στα γραφεία όλων των πολιτικών κομμάτων;
Αν συνυπολογίσουμε και τους αποσπασμένους-διορισμένους καθηγητές των υπολοίπων σχολών τότε δημιουργείται εύλογα η ανησυχία για το επίπεδο σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια της χώρας και το βαθμό της κομματικοποίησης.

Μήπως τελικά απώτερος σκοπός της Υπουργού ήταν ο πλήρης έλεγχος των διοικήσεων των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η κατάργηση οποιασδήποτε μορφής ελέγχου σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης;
Άραγε, οι φοιτητές φταίνε για την κακοδιαχείριση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Οι φοιτητές φταίνε για τα αδήλωτα εισοδήματα των πανεπιστημιακών; Οι φοιτητές φταίνε για ταξίδια των πρυτανικών αρχών στο εξωτερικό με χρήματα του ελληνικού Λαού;
Σίγουρα η Υπουργός δεν θέλησε να ασχοληθεί με το πρόβλημα στη ρίζα του. Για την απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου δεν φταίνε μόνο οι φοιτητικές παρατάξεις και κυρίως δεν είναι υπαίτιες. Αναμφισβήτητα, υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς, όμως σε βαθμό πολύ χαμηλότερο από τους έχοντες την εξουσία.
Το άσυλο, έννοια τόσο παρεξηγημένη και ισοπεδωμένη τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι έννοια ταυτισμένη με τη δημοκρατία στην κοινωνία. Το άσυλο δεν είναι οι καταστροφές και οι τραμπουκισμοί, πράξεις εντελώς καταδικαστέες. Είναι άλλο πράγμα κάποιος να αποσκοπεί στην προστασία του και άλλο να επιδιώκει την κατάλυσή του. Δεν περιμέναμε από τους βουλευτές-χειροκροτητές του ΠΑΣΟΚ να απαρνηθούν τόσο εύκολα τα δημοκρατικά τους φρονήματα και τις ρίζες τους.
Το πανεπιστημιακό άσυλο διαφέρει από τη βουλευτική ασυλία στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και της εκάστοτε κυβέρνησης μπορούν να αυθαιρετούν, να εισπράττουν μίζες και να χτίζουν περιουσίες χωρίς να υπόκεινται σε κανένα, απολύτως, έλεγχο. Επιπλέον, τυγχάνουν και του προνομίου της διαγραφής των αδικημάτων τους. Μήπως, τελικά, θα έπρεπε πρώτα να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και στη συνέχεια να συζητήσουμε για τους τρόπους και τα μέσα περιφρούρησης του πανεπιστημιακού ασύλου;
Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν πίστευε στη δύναμη και τη φωνή της νέας γενιάς καθώς αποτελεί το μέλλον του τόπου. Για το λόγο αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου, που εμπνέονταν από τη νεολαία, καθιέρωσε τη φοιτητική εκπροσώπηση.
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν πιστεύει στη νέα γενιά. Αφού καθημερινά υποθηκεύει το μέλλον μας, επιλέγει συνειδητά να μας μεταθέτει και το βάρος των ευθυνών της.
Παράλληλα, επιλέγει να απαλλαγεί από το βάρος οποιασδήποτε αντίδρασης στις αυθαίρετες αποφάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ουσιαστικά, το ν/σ δεν χτυπάει το φαινόμενο της συνδιαλλαγής και της διαφθοράς του καθηγητικού κατεστημένου, αλλά αντιθέτως το οξύνει.
Το ν/σ της Υπουργού Παιδείας, το οποίο ανοίγει την κερκόπορτα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αποσκοπεί να εντάξει τα πανεπιστήμια στη λογική της αγοράς. Διότι, όσο καλοπροαίρετα και να σκεφτούμε δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ιδιώτης-επενδυτής που θα τον ενδιαφέρει η μόρφωση της νεολαίας περισσότερο από την τσέπη του.

Οι πανηγυρισμοί της κατ’ επίφαση σοσιαλιστικής κυβέρνησης και των επαγγελματιών πολιτικών της για τη συναίνεση με την ακρο-συντηρητικο-φιλελεύθερη δεξιά σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως αυτό της παιδείας μας δημιουργεί έντονους προβληματισμούς. Ούτε η πιο αυταρχική κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να καταργήσει την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου κατά αυτό τον τρόπο.
Εμείς οι νεολαίοι θα μείνουμε πιστοί στα οράματα και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Θα τιμούμε τους αγώνες του Πέτρουλα και του Λαμπράκη, τη θυσία του Τεμπονέρα και δεν θα συμπορευτούμε με κανένα τιμητή του Καλαμπόκα.
Εμείς εξακολουθούμε να διατυμπανίζουμε ότι ούτε τα ‘φάγαμε’, ούτε τα ‘πήραμε’, ούτε συμμετείχαμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Καμία κυβέρνηση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη διεκδίκηση των ονείρων μας. 

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αλέξης Π. Μητρόπουλος: "Οι νέοι της Ελλάδας προς ενοικίαση..."


http://www.epikaira.gr/content/data/multimedia/images/mitro_1314025211.jpg




Είναι πασίδηλο στην ιστορία της Πολιτικής Οικονομίας ότι η μεταπολεμική Ελλάδα δεν κατόρθωσε να συνεχίσει, έως του
επιπέδου της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, την ελπιδοφόρα «άνοιξη» του βιομηχανικού - μεταποιητικού το- μέα του Μεσοπολέμου. Η οικονομία της έμεινε ατροφική, μεταπρατική και αδύναμη, προσκολλημένη, αφενός μεν, στη δασμολογική προστασία του εθνικού κράτους, κατά την περίοδο της ελάσσονος παγκοσμιοποίησης, αφετέρου δε, στη διευκολυντική της διείσδυσης του ξένου κεφαλαίου εξαρτημένη λειτουργία της.
Άμεση συνέπεια της συστημικής αυτής στρέβλωσης ήταν η ανικανότητα της οικονομίας να δημιουργήσει επαρκείς νέες θέσεις εργασίας. Μετά τον αποδεκατισμό «του άνθους της πατρίδας», κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, το ζοφερό κλίμα του αυταρχισμού των νικητών και των πολιτικών διώξεων των ηττημένων, απερήμωσε την ύπαιθρο χώρα και διόγκωσε την αστυφιλία και τον πολεοδομικό ι- στό των μεγαλουπό λεων. Ταυτόχρονα, η μετανάστευση στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης απορρόφησε μεγάλο μέρος της ανεργίας και τροφοδότησε την οικονομία μέσω των εμβασμάτων.
Παρά τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η χώρα μας δεν προσέλκυσε μόνιμες παραγωγικές επενδύσεις, που θα ανέπτυσσαν, υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο πάντα, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Οι επικυρίαρ χοι και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους δεν απέκτησαν ποτέ τα χαρακτηριστικά μιας εθνικής αστικής - βιομηχανικής τάξης. Οι μορφές Κοινωνικής Οικονομίας, κυρίως στον αγροτικό τομέα, έργο φωτισμένων πολιτικών - συνεταιριστών, έκαναν μια αξιόλογη προσπάθεια οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, πλην, όμως, τα παραγωγικά - μεταποιητικά της μορφώματα έσβησαν το ένα μετά το άλλο, μέσα στην καταπλεονεκτική λειτουργία των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επομένως, ούτε ο αγροτικός τομέας μπορούσε να απορροφήσει ανέργους. Απεναντίας, έκτοτε ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται ραγδαία, συνεπιφέροντας πολλές οικονομικές και κοινωνικές ασυμμετρίες. Η αδυναμία του εξωστρεφούς και εξαρτημένου παραγωγικού μοντέλου της ιδιωτικής οικονομίας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας οδήγησε, μετά το κλείσιμο του κρουνού της μετανάστευσης, στη σχετική διόγκωση του δημόσιου τομέα, που αναπλήρωσε εν μέρει τις αδυναμίες του ιδιωτικού. Εν πάση περιπτώσει, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ουδέποτε η απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ούτε έφτασε ποτέ της σε αριθμό εργαζομένων και ύψος αμοιβών –αναλογικά προς τον ενεργό πληθυσμό– τους δημοσίους υπαλλήλους της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Δανίας κ.λπ. Ο δημόσιος τομέας και τα οικονομικά του –διαθέσιμα κρατικών Τραπεζών και Ασφαλιστικών Ταμείων, δάνεια και επιχορηγήσεις– διοχετεύονταν προς τον προβληματικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που αποδείχτηκε μία χοάνη δίχως πάτο, δίχως εκβιομηχάνιση της χώρας, δίχως ικανό αριθμό θέσεων εργασίας. Είναι άλλο ζήτημα η φαυλοκρατική του στελέχωση και η λειτουργία για τις ανάγκες αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος.

Κοινωνική συνοχή.
Εξάλλου, το κράτος, πλην της ανάληψης του βάρους των προβληματικών επιχειρήσεων, όφειλε πρωτίστως να φροντίζει για την κοινωνική συνοχή. Αυτό το κράτος, το πανθομολογουμένως αλωμένο από τα ιδιωτικά συμφέροντα, που αδυνατούν να κανοναρχήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, σήμερα βάλλεται πανταχόθεν από τους κύριους συντελεστές της οικονομικής αποτυχίας του! Έτσι, για άλλη μία φορά, κλήθηκε και ανέλαβε, με τα εναλλασσόμενα Μνημόνια, την αποτυχία και του τραπεζικού τομέα της εποχής του ευρώ, που, με την πιστωτική υπερεπέκταση, δημιούργησε τις ψευδαισθήσεις της ισχυρής οικονομίας και καταχρέωσε επί μακρόν μια ολόκληρη κοινωνία.
Οι θεωρητικοί, όμως, της οικονομικής αυτής αλλοτρίωσης της χώρας βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Και δεν διανοούνται να κάνουν έστω μια στοιχειώδη αυτοκριτική. Δεν αναφέρονται καν στα στοιχεία των διεθνών οικονομικών οργανισμών, καίτοι εκφράζουν το οικείο τους νεοφιλελεύθερο πνεύμα. Εξακολουθούν να μηρυκάζουν τα ψεύδη για το μεγάλο βάρος του κράτους, για το «αγιάτρευτο καρκίνωμα» του δημόσιου τομέα που... παρεμποδίζει τις ζωηφόρους εμπνεύσεις των ιδιωτών επιχειρηματιών. Ως μέθοδο θεραπείας προτείνουν την παράδοση όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο αδηφάγο και αποδεδειγμένα ατελέσφορο ιδιωτικό κεφάλαιο. Έτσι, λένε, θα προκύψει ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας...
Όπως, όμως, α- ποδεικνύεται από τους σχετικούς δεί- κτες, μόνο οι χώρες που διέθεταν ισχυρό, σύγχρονο, εκτεταμένο και διευθυντικό δημόσιο τομέα και έλεγχαν τις ροές του χρήματος απορρόφησαν μεγάλο τμήμα της ανεργίας των νέων και παρήγαγαν κοινωνικό πλούτο. Αλλά οι χώρες αυτές μερίμνησαν ούτως ώστε ο δημόσιος τομέας τους να εμπλουτιστεί με τις βέλτιστες τεχνολογικές μεθόδους, με Ινστιτούτα Έρευνας και Καινοτομίας και, κυρίως, με την εφευρετική και ευπροσάρμοστη νεανική εργατική δύναμη. Στην πατρίδα μας, η εκποίηση με διαδικασίες κατεπείγοντος του κοινωνικού πλούτου δεν αφήνει περιθώρια στοιχειώδους προγραμματισμού και βελτίωσης του δημόσιου τομέα. Η κοινωνία μας, χωρίς εγχώριες επενδύσεις εντάσεως τεχνολογίας και έρευνας, χωρίς ισχυρό μεταποιητικό τομέα, χωρίς δημόσιες επιχειρήσεις που υλοποιούν προηγμένα επενδυτικά προγράμματα, θα γίνει έρμαιο των αγοραίων ανέμων. Οι ξένοι κερδοσκόποι, στην καλύτερη περίπτωση, μαζί με τον κεφαλαιουχικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, θα φέρουν και τους εξειδικευμένους τεχνίτες των επιχειρήσεών τους. Η ζημία της χώρας μας θα πολλαπλασιαστεί.

Νέο εθνικό όραμα.
Παρά τη ζοφερή αυτή προοπτική, η κυβέρνηση έχει αναγάγει τις επιταγές των δανειστών σε νέο εθνικό όραμα. Πλειοδοτεί με κάθε τρόπο στην επίδειξη απορρυθμιστικού ζήλου, ο οποίος πρωτίστως κατευθύνεται στην κα- ταστροφή κάθε εργασιακής προοπτικής των νέων. Μετά το Ν. 3899/ 2010 –ο οποίος αύξησε από δεκαοχτώ σε τριάντα έξι μήνες το συνολικό χρόνο ενοικίασης των εργαζομένων, κατάργησε την αποζημίωση απόλυσης για ένα χρόνο εργασίας αορίστου χρόνου, διεύρυνε τη διαθεσιμότητα σε εννέα μήνες, μείωσε την αποζημίωση απόλυσης κατά το ήμισυ για δύο χρόνια εργασίας κ.λπ.–, ήρθε ο Ν. 3986/2011, ο Μεσοπρόθεσμος, που με το άρθρο 41 επέτρεψε ουσιαστικά την απεριόριστη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την επίκληση σωρείας «αντικειμενικών» λόγων που καταργούν τη βασική εργασιακή μορφή, τη σύμβαση αορίστου χρόνου. Περαιτέρω, για τους νέους 18 με 25 ετών και έως εργασίας είκοσι τεσσάρων μηνών καθιέρωσε αμοιβές μικρότερες κατά 20% από τις προβλεπόμενες κατώτερες!
Τώρα, με το νόμο περί κοινωφελούς εργασίας, ο θεσμός της ενοικίασης των νέων μέσω των ΜΚΟ –που παίρνουν ποσοστό 5% για τη διαμεσολάβησή τους...– επεκτείνεται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «προσφέροντας» στους νέους μας πεντάμηνη εργασία με μισθό έως και 625 ευρώ. Η εργατική δουλεμπορία γίνεται «εθνικό σπορ», για να καλυφθούν τεχνηέντως τα ποσοστά της διογκούμενης ανεργίας, που θα αυξηθούν με τη συντελούμενη επαγγελματική «εκκαθάριση» των μικρομεσαίων. Έτσι, συντηρείται από τους επαγγελματίες πολιτευτές και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος η τακτική της εργασιακής ομηρίας. Οι ΜΚΟ ονομάζονται «φορείς απασχόλησης» και συνάπτουν Μνημόνια Συνεργασίας με τους τοπικούς δήμους κ.λπ. Η μετανεοτερική αυτή δουλεμπορική αντίληψη επιχειρεί να εμπλέξει και το άλλοτε ελπιδοφόρο ΑΣΕΠ σ’ αυτή την προσβλητική για τους νέους μας διαδικασία, που, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου της αναχρονιστικής αυτής συναλλαγής, επιχειρείται, εντούτοις, να προσδώσει, με την παροχή τεχνικής υποστήριξης, τεκμήριο αντικειμενικότητας σε μια εκ των προτέρων φαύλη πολιτική ενέργεια. Γι’ αυτό είναι εντελώς άστοχο και επιζήμιο Ινστιτούτα Έρευνας των συνδικαλιστικών οργανώσεων να εμπλέκονται στις νεοφιλελεύθερες αυτές εκπτώσεις της εργασιακής αξιοπρέπειας!...
Η ευρηματικότητα των όψιμων «ζηλωτών» του νεοφιλελευθερισμού να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό τον θανόντα προ ημερών, ευπατρίδη πολιτικό και εμπνευστή του συστήματος αξιοκρατικών προσλήψεων, αείμνηστο Σάκη Πεπονή, παρά τις αντίθετες προγραμματικές τους δεσμεύσεις, δεν έχει προηγούμενο.
Ας ελπίσουμε ότι οι νέοι μας, το ζωτικό αυτό τμήμα ενός λαού που έχασε τόσες πολλές κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή επιχείρηση της σύγχρονης δουλεμπορίας με χιούμορ και περιφρόνηση, δίνοντας την πρέπουσα απάντηση μετά τη λήξη της θερινής ραστώνης. 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 18/8/2011

Eφεύρεση. Τράπεζα π.χ.!!!


( Μας το έστειλε φίλος αναγνώστης , αλλά δεν γνωρίζουμε την πηγή για να την αναφέρουμε )

Κατακόρυφη αύξηση των πολιτικών γάμων στο Δημαρχείο Πρέβεζας.




















Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι πολιτικοί γάμοι στην Πρέβεζα.Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι τώρα έχουν τελεστεί στο Δημαρχείο περίπου 50 γάμοι όσοι δηλαδή γάμοι τελέστηκαν ολόκληρο το 2010.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ληξιαρχείου δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ζευγάρια τα οποία δηλώνουν την επιθυμία τους να παντρευτούν στην Πρέβεζα και με τον ρυθμό αυτό οι πολιτικοί γάμοι που θα τελεστούν μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 100.Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο 27 Αυγούστου είναι προγραμματισμένοι τρεις γάμοι ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές.

Την Πρέβεζα επιλέγουν και αρκετά ζευγάρια που δεν μένουν στην πόλη αλλά την γνώρισαν σε κάποιο ταξίδι τους και θέλησαν να ενώσουν εκεί τις ζωές τους.

Η κατακόρυφη αύξηση των πολιτικών γάμων στην Πρέβεζα πάντως συνδυάζεται και με ένα άλλο «φαινόμενο».Την διαφορά ηλικίας των ζευγαριών αφού στις μισές και πλέον των περιπτώσεων οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες (από 3 έως και 10 και 12 ακόμη έτη ) από τους άνδρες!

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή δείχνουν ότι οι άνδρες της περιοχής δεν θέτουν την ηλικία της συντρόφου τους ως κριτήριο για την «επισημοποίηση» της σχέσης τους αψηφώντας έτσι τον κανόνα που λέει ότι «οι άνδρες προτιμούν τις..μικρές».

Οσο για τους λόγους που οδηγούν τα ζευγάρια στα σκαλιά του Δημαρχείου κι όχι της εκκλησίας;Ο βασικος είναι η οικονομική κρίση αλλά και οι απλές διαδικασίες που συνοδεύουν έναν πολιτικό γάμο. Πάντως τα περισσότερα ζευγάρια δηλώνουν ότι θα κάνουν και θρησκευτικό γάμο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες (οικονομικές και οικογενειακές ).


epirusgate.blogspot.com 

Πέθανε ο Λεωνίδας Κύρκος



Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από την ζωή ο Λεωνίδας Κύρκος από προβλήματα καρδιάς που αντιμετώπιζε.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Μνήμη εκτελεσθέντων στο Σταυράκι Ιωαννίνων.

















Τη μνήμη των εκτελεσθέντων Γιαννιωτών και στελεχών του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1948, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών με την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση στο μνημείο στο Σταυράκι, τόπο εκτέλεσης 16 από τους 48 συνολικά που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία που στήθηκαν στα Γιάννενα.
Ανάμεσά τους η φιλόλογος Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ τότε, η οποία έδωσε και το όνομά της στην υπόθεση καθώς, εκτός από το γεγονός ότι άνηκε σε επιφανή αστική οικογένεια της πόλης, χαρακτήρισε με τη στάση της τις δίκες στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, οι οποίες καταγγέλθηκαν ως στημένες και με σκοπό να κυριαρχήσει κλίμα φόβου στην πόλη.


Η κατηγορία ήταν αυτό που έλεγε το περιβόητο Γ΄ Ψήφισμα, δηλαδή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος. Το κατηγορητήριο βασίστηκε στις προκηρύξεις που ρίχτηκαν από την παράνομη οργάνωση της ΕΠΟΝ στις 23 Μάρτη 1948. Κατά τη δίκη καμία από τις κατηγορίες δεν αποδείχτηκε, παρ' όλα αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι 48. Οι 16 εκτελέστηκαν στο Σταυράκι σε τρεις ομάδες, στις 27 Ιουλίου, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια.

Χθες Σάββατο, 27 Αυγούστου το πρωί, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των πρώην Δημάρχων Νίκου Γκόντα και Αναστάσιου Παπασταύρου, του Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, στελεχών της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων καθώς και συγγενών των θυμάτων.

Στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος επισήμανε επίσης τη σημασία συγκέντρωσης όλου του υλικού που υπάρχει για τη «δίκη Πρίντζου», τις εκτελέσεις και το κλίμα της εποχής.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. 



http://thesprotia-news.blogspot.com

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Τα "ΔΥΝΑΤΑ" του Χάρρυ Κλυν και μια ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ από το 1983!!!



Τα έλεγε ο τεράστιος ΧΑΡΡΥ!!! αλλά ποιος τον άκουγε. τον παίρναν για πλάκα,  ο "Δάσκαλος" όμως στα σοβαρά τα έλεγε.
Διαβάστε μερικά πολύ πετυχημένα στο twitter του (πρόσφατα) και στο τέλος, τι έλεγε το. 1983 στην παράσταση "ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"!!!
Μη χάσετε το τέλος, έχει σημασία!!! προσέχτε το.
 
Ξεκινάμε.
-Aν οι μισοί Έλληνες ξέρανε πως ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι αυτοί απατεώνες.
-Tι να πεις για τους Έλληνες. Κάθονται δυο ολόκληρες ώρες για να πιουν στιγμιαίο καφέ!
-Aκρίβεια σου λέει μετά. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο θα ξεχάσουμε πως να καταπίνουμε!
- Mε δύο ρολόγια στο χέρι, ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι ώρα είναι.
-Όσο πιο φτηνός είναι ο πολιτικός, τόσο ακριβότερα στοιχίζει στη χώρα.
- Στην Ελλάδα την άγνοια τη λέμε ψυχραιμία.
- O νεοέλληνας είναι το άτομο εκείνο που έχει δυο τηλεοράσεις στο σπίτι του, δυο αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιό του, και δυο ευρώ στην τσέπη του.
-Tα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας, είναι πως θα χάσει δέκα κιλά και που θα βρει πάρκινγκ.
-Mόνο στην Eλλάδα θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Διακόπτουν τα έκτατα δελτία ειδήσεων για να μεταδώσουν τα κανονικά.

-ΓΑΠ: Έχει ύψος 1.95 και ασχετοσύνη 2.20!
-Όσο κακό κάνανε τα κόμματα και οι πολιτικοί στην Ελλάδα από τότε που έγινε ελεύθερο κράτος, δεν το έκαναν οι Τούρκοι σε 400 χρ. υποδούλωσης!
-Μην τραβάτε περισσότερα από τρία καζανάκια την ημέρα, θεωρείται τεκμήριο διαβίωσης!
-Έχετε δει τις καινούργιες φωτογραφίες του ΓΑΠ; Νομίζω ότι δεν τον αντιπροσωπεύουν καθόλου. Τον δείχνουν με τα χέρια στις δικές του τσέπες!
-Με αυτοκόλλητο στο κούτελο θα κυκλοφοράμε όλοι για να φαίνεται ποιος έκανε φορολογική δήλωση και ποιος όχι!
-Όποιος είναι σε θέση να πληρώνει τα σημερινά τραπεζικά επιτόκια, μάλλον δεν του χρειάζεται το δάνειο!
Απομαγνητοφωνημένο από το 1983 και την παράσταση"ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"στη Μπουάτ "ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ" στην Πλάκα.
------------------------------------
«Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. 
Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. 
Θα  υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης.»



 Πηγή:RODOJOHN