Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

H συναυλία στη μνήμη του μεγάλου Ηπειρώτη μουσουργού, Δημήτρη Δραγατάκη, θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής κλασσικής μουσικής, κρίνεται πετυχημένη, πέραν των προσδοκιών.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗ
Ο μαθητής τίμησε το
δάσκαλο Δ. Δραγατάκη

Του Κώστα Μπατσή
Αφιερωμένη στα 10 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μουσουργού, δασκάλου και θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής κλασικής μουσικής Δημήτρη Δραγατάκη ήταν η συναυλία που δόθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη.
«Τόπος προσκυνήματος» η θαυμάσια αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μια αίθουσα κατάμεστη από φιλόμουσους, μαθητές  του αείμνηστου δασκάλου και πολλούς συμπατριώτες του από την Πλατανούσα Ιωαννίνων, απ΄ όπου καταγόταν ο τιμώμενος. Καρφίτσα δεν έπεφτε στην αίθουσα, αλλά ούτε και αναπνοή ακουγόταν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική, μελωδική, εκστατική.
Στη συναυλία δέσποζαν τα έργα του διακεκριμένου μαθητή του Δ. Δραγατάκη, Φίλιππου Τσαλαχούρη. Εκτελέστηκαν οι συνθέσεις του «Εσπερινός», «Geistliche Meditation» και «Stabat Mater» σε διδασκαλία και διεύθυνση Φάλιας Παπαγιαννοπούλου. Έπαιξαν οι μουσικοί Ελισάβετ Κουναλάκη, Γ. Αγρανιώτης, Ηλέκτρα Βεζύρογλου, Γ. Ρωμανός, Έλλη Φιλίππου, το Γυναικείο Μουσικό Σύνολο Opus Femina, Έλενα Μαραγκού, Ευγενία Καλοφώνου, Κατερίνα Καραμπάτσα, Χριστίνα Αντωνιάδου και Ελένη Καμβυσίδη αποσπώντας τα θερμότερα των χειροκροτημάτων του ενθουσιώδους κοινού.
Επίσης εκτελέστηκαν έργα τριών νέων συνθετών: του Φραγκούλη Καραγιαννόπουλου «Ο τελευταίος έρωτας του πρίγκιπα Ζενγκ», του Παναγιώτη Μπερετζίκα «Αναπνοές για πιάνο» και του Κωνσταντίνου Παντελίδη «Οι μέρες της εβδομάδας» αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο διεθνώς αναγνωρισμένος πολυβραβευμένος μουσουργός και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δ. Δραγατάκη, Θόδωρος Αντωνίου, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο συνθέτης, εμπνευστής και δημιουργός των έργων που αποδόθηκαν Φίλιππος Τσαλαχούρης. Παραβρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια του Ηπειρώτη πρωτοπόρου δημιουργού, η μουσικολόγος Μαγδαληνή Καλοπανά, κ. ά.
                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: