Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

'Eρχονται 50.000 - 60.000 λουκέτα το 2012.



"Βροχή" λουκέτων αναμένει και την επόμενη χρονιά ο εμπορικός κόσμος, καθώς προβλέπονται 50.000-60.000 λουκέτα σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και ατομικές) και 900-1.000 σε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ), ενώ ήδη από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 60.000, ανεβάζοντας στην τετραετία τον συνολικό αριθμό σε περίπου 120.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Παράλληλα φέτος χάθηκαν συνολικά 28.260 θέσεις εργασίας στο εμπόριο, ενώ δυσοίωνες είναι οι σχετικές προβλέψεις και για την επόμενη χρονιά.


Τα ανωτέρω προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011, που παρουσιάστηκε χθες από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ειδική εκδήλωση.
Τα στοιχεία της έρευνας αντικατοπτρίζουν την έντονη απαισιοδοξία του εμπορικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εμπόριο, καθώς μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2011:
* 8 στις 10 Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των Α.Ε.-ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες το 2011.
* Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση της κερδοφορίας.
* Η απόλυτη πλειονότητα των Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικών επιχειρήσεων και πάνω από το 40% των Α.Ε.-ΕΠΕ δήλωσαν ότι οι επενδύσεις τους μειώθηκαν.
Σε σχέση με το 2012 οι προβλέψεις είναι εξίσου απαισιόδοξες:
* Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις αναμένουν ότι πωλήσεις και κέρδη το 2012 θα είναι μειωμένα. Η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
* Το 31,5% Α.Ε.-ΕΠΕ και το 36,5% Ο.Ε.-Ε.Ε. και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσαν πρόθεση μείωση των επενδύσεών τους.
Αναφορικά με την επιβίωσή τους στην οικονομική κρίση μία στις τρεις Α.Ε.-ΕΠΕ θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της, ενώ σε Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές μία στις δύο επιχειρήσεις. Επίσης μια στις πέντε Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές βλέπει λουκέτο, ενώ σε Α.Ε.-ΕΠΕ το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο (13,4%).

Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι τα πιθανότερα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είναι περιορισμός του κόστους λειτουργίας, μείωση προσωπικού και αύξηση παροχών - προσφορών στα προϊόντα τους. Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το πιθανότερο μέτρο είναι επίσης περιορισμός του κόστους λειτουργίας, αύξηση παροχών/προσφορών-μείωση τιμών, αλλά δεν θεωρούν υψηλής πιθανότητας το ενδεχόμενο απολύσεων.

Επίσης κάμψη των πωλήσεων σημειώνεται σε όλο το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς μείωση πωλήσεων και κερδών δήλωσε πάνω από το 75% των Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικών επιχειρήσεων, ενώ οι πωλήσεις ΑΕ-ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2% όπως και η λειτουργική κερδοφορία κατά 84,8%. Εξάλλου περισσότερες από τέσσερις στις δέκα Ο.Ε.-Ε.Ε.-ατομικές θεωρούν ότι περιορίστηκε σημαντικά (περισσότερο από 10%) η γενική τους ρευστότητα.

Απασχόληση.
Όπως αναφέρθηκε χάθηκαν φέτος 28.260 θέσεις εργασίας στο εμπόριο, που αντιστοιχεί σε 10,4% επί του συνόλου των απωλειών (270.650). Η συνολική μείωση της απασχόλησης μεταξύ β' τριμήνου 2010 και β' τριμήνου 2011 ανέρχεται σε 6,1% και η μείωση συνεχίζεται και επιταχύνεται έως το τέλος του έτους χωρίς να αναμένεται βελτίωση για το ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΣΕΕ, η μείωση της απασχόλησης οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στη μείωση της γυναικείας απασχόλησης έναντι αυτής των ανδρών (64,5% γυναίκες, έναντι 35,5% άνδρες), ενώ δύο στα τρία άτομα που απώλεσαν τη θέση εργασίας τους είναι νέοι έως 29 ετών. Η μείωση οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση της απασχόλησης σε καταστήματα που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους. Επιπλέον αναφέρεται ότι η απασχόληση μειώνεται κυρίως στην κατηγορία των πλήρως απασχολούμενων και οι μισθωτοί έχουν τη μεγαλύτερη αριθμητική μείωση. Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης οφείλεται κατά 53% στις μεταβολές της μόνιμης απασχόληση και αποκλειστικά στη μείωση της μισθωτής απασχόλησης των νέων. Επίσης το 91,4% των απωλειών θέσεων εργασίας εμφανίζεται στο λιανικό εμπόριο και το υπόλοιπο στον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων, ενώ στο χονδρικό εμπόριο φαίνεται μια ελαφρά άνοδος που μένει να επιβεβαιωθεί.

Για το 2012 υπάρχει απαισιοδοξία και στον τομέα της απασχόλησης, όμως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ανθεκτικές από τις μεγαλύτερες καθώς πάνω από 5 στις 10 δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης, μιλώντας για τη σημασία της πάταξης του παρεμπορίου, των ζητημάτων ανταγωνισμού και καρτέλ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το πρώτο πόρισμα του υπουργείου για πολυεθνική σε ζήτημα διερεύνησης ενδοομιλικών συναλλαγών, που έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα επιβληθούν πρόστιμα.
Επίσης ανέφερε ότι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) έχουν στηθεί 4.500 επιχειρήσεις μέσω των υπηρεσιών μίας στάσης και σημείωσε ότι "μπορεί να υπάρχουν παιδικές ασθένειες, αλλά έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα'".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές μας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών λέγοντας ότι "εκείνος που επιμένει θα τα καταφέρει" καθώς είναι ορατά τα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Πρότεινε ως λύση ένα άλλο φορολογικό σύστημα με σύγχρονα συστήματα πληροφορικής, τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος εμπόρων, μείωση φορολογικών συντελεστών και κινήτρου φοροδιαφυγής και ελαχιστοποίηση της επαφής εμπόρου-εφόρου, με ποινές άμεσες και αυστηρές για τους φοροφυγάδες. Ανέφερε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και παρέθεσε τους άξονες της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει "την κατάλληλη στιγμή" (χτύπημα στα καρτέλ - παρεμπορίου, περιορισμό των καθημερινών διαδηλώσεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μείωση του κόστους της μικρομεσαίας επιχείρησης για ρευστότητα κ.ά.).

"Θεωρητικές αναζητήσεις" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις στην παρούσα φάση κάνοντας λόγο για συνθήκες μετακατοχικής περιόδου. Άσκησε οξεία κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης, "που έσπασε το ΕΣΠΑ σε κομμάτια και η αγορά δεν έχει δει τίποτα", ενώ για το νομοσχέδιο για τη "Φιλική Ελλάδα" επισήμανε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν γίνεται με νομοσχέδια, αλλά χτίζεται σιγά-σιγά και πρόσθεσε ότι με τη νέα εταιρική μορφή "ανοίγει η πόρτα για να μπουν με μια δεκάρα απατεώνες στην αγορά, να τη φορτώσουν με φέσια και να αποχωρήσουν".
Σημείωσε ότι στην αγορά δεν αρέσουν οι εκκρεμότητες, όπως η νέα δανειακή σύμβαση, η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων και οι εθνικές εκλογές και πρόσθεσε ότι ποτέ μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν ωφέλησε την αγορά, πόσο μάλλον τώρα που απεγνωσμένα επιθυμεί πολιτική σοβαρότητα και οικονομική σταθερότητα.

Σε σχέση με το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον σημείωσε ότι οι συνεχείς εκροές αποεπένδυσης από τη χώρα μας από μη κατοίκους ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011, ενώ "οι επιχειρηματίες φεύγοντας πήραν μαζί τους και κεφάλαια 1,2 δισ. από τις ελληνικές τράπεζες".

Αλ. Τσίπρας: Βίαιη καταστροφή της μεσαίας τάξης.
Στην ανελέητη επίθεση που δέχτηκαν κοινωνία και πραγματική οικονομία, "μια βίαιη επιχείρηση καταστροφής της μεσαίας τάξης και του εμπορικού κόσμου, των εργαζομένων και των πιο αδύναμων στρωμάτων" αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης της ΕΣΕΕ.

Ανέφερε ότι σε αυτή τη βίαιη επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής κατεδάφισης η Ελλάδα επιλέχθηκε ως πειραματόζωο, αλλά δεν είναι απλά λάθος φάρμακο σε λάθος δόση, μα "συνειδητή επιλογή χορήγησης δηλητηρίου στην κοινωνία και στην οικονομία". Κάποιοι φανατικά προσηλωμένοι και ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού επιμένουν ακόμη, καταδικάζοντας κοινωνία και οικονομία σε ισόβια κάθειρξη, επισήμανε και πρόσθεσε ότι, αν ο εμπορικός κόσμος ήταν τράπεζα, θα είχε σωθεί σε λίγους μήνες.

Σημείωσε ότι με ύφεση δεν μπορείς να βγεις από την κρίση και εμείς έχουμε έναν προϋπολογισμό αποεπένδυσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο εμπορικός κόσμος χρειάζεται για την ανοικοδόμησή της και θα έπρεπε να στραφεί μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Επισήμανε δε ότι πρέπει δοθεί τέλος στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου και να γίνουν μεγάλες τομές στην κοινωνία με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα διεκδικήσει την ανατροπή.

Παράλληλα κατέθεσε πρόταση για το εμπόριο στη βάση τριών σημαντικών αξόνων:
* Δημιουργία δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού που θα αποτελέσει τον φορέα υλοποίησης της χρηματοπιστωτικής πολιτικής προς επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
* Εγγύηση και χρηματοδότηση του Δημοσίου για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
* Χαρακτηρισμός των αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης ως κορεσμένων για να σταματήσει αυτή η υπερσυγκέντρωση σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, τα νέα mall, που σκοτώνουν τον εμπορικό κόσμο.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: