Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων - φτωχών.

Η οικονομική κρίση εντείνει το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των άλλων ομάδων εισοδήματος στις αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.


Για πρώτη φορά, η ανισότητα αυτή αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη σε χώρες που είναι παραδοσιακά γνωστές για την κατανομή πλούτου, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού των χωρών που ανήκουν στον ΟΟΣΑ είναι εννιά φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 10%.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανισότητα σημειώνεται στις ΗΠΑ, με το εισόδημα μετά φόρων για το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού να υπερδιπλασιάζεται από 8% το 1980 σε 18% το 2008.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ετήσιο μέσο εισόδημα του υψηλότερα αμειβόμενου 10% είναι περίπου 12 φορές μεγαλύτερο από το χαμηλότερα αμειβόμενο 10% του πληθυσμού. Το 1995, ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 8 προς 1.

Ο συντελεστής Gini, που αντανακλά την εισοδηματική ανισότητα, αυξήθηκε πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε χώρες όπως Φινλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και ΗΠΑ, «λόγω της κρίσης, της αβεβαιότητας και της ανισότητας που σχετίζονται με θέματα που αγγίζουν τις μεσαίες τάξεις σε πολλές κοινωνίες», δήλωσε ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

«Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει αρχίσει να ξεφτίζει σε πολλές χώρες. Οι νέοι, που δε βλέπουν μέλλον για τους εαυτούς τους, αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων», σημείωσε.
Τα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που υιοθετούνται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού, αναμένεται να ασκήσουν επιπρόσθετη πίεση, σε περίπτωση που βαθύνει η κρίση στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μια σειρά από παράγοντες έχουν συμβάλει στην αύξηση της ανισότητας. Η τεχνολογική αλλαγή είναι δυσανάλογα επωφελής για τους εργαζόμενους σε αντικείμενα υψηλής εξειδίκευσης, όπως και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που είχαν ως σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά την περίοδο της ταχείας παγκοσμιοποίησης.

Ρόλο ακόμα έπαιξαν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, καθώς και οι μειώσεις στις κοινωνικές παροχές για εκείνους που δεν έχουν εργασία ή το εισόδημα τους είναι χαμηλό, αναφέρει η έκθεση.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα», δήλωσε ο Gurria. «Χωρίς μια συνολική στρατηγική για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η ανισότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται."
Οι κυβερνήσεις πολλών ανεπτυγμένων οικονομικών θα πρέπει να εξετάσουν την δυνατότητα αύξησης των φόρων περιουσίας και ιδιοκτησίας, ως μέρος μια σειράς μέτρων ώστε να αντιστραφεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, σημειώνει ο οργανισμός.

Ημερησία Online

Δεν υπάρχουν σχόλια: