Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η εφεδρεία έφερε διάλυση των ΔΟΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων.


Υπό διάλυση οδεύουν κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου με την εφαρμογή της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, χωρίς μάλιστα να έχει υλοποιηθεί ακόμη το δεύτερο κύμα εφεδρείας-απολύσεων, που προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά και το κούρεμα 30% των υπηρεσιακών μονάδων, το οποίο θα ακολουθήσει.


Λίγες μόλις μέρες μετά την επίσημη πρώτη της εφεδρείας, τα φαινόμενα διάλυσης υπηρεσιών λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού είναι εμφανή. Πέρα από το μπάχαλο στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος, με διαπιστωτικές πράξεις που δεν κοινοποιούνται, αιτήσεις εξαίρεσης που δεν εξετάζονται ποτέ, κ.λπ., η απόλυση των πρώτων 20.000 αφήνει μεγάλα κενά σε νευραλγικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν οι εφορίες, οι οποίες, με βάση τα κυβερνητικά λεγόμενα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα έπρεπε να κατέχουν θέση υπηρεσιών αιχμής.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στην "Αυγή της Κυριακής" ο Δημήτρης Μέρκος, γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων, "η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου. Με βάση το οργανόγραμμα του υπουργείου, οι θέσεις εργαζομένων στις εφορίες ανέρχονταν στις 16.000, εκ των οποίων 5.500 ήταν κενές. Πριν ακόμη την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου, αρκετές εκατοντάδες συναδέλφων είχαν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση, ενώ με την εφαρμογή του νόμου οι κενές θέσεις καταργήθηκαν, 800 εργαζόμενοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Αποτέλεσμα είναι να αποψιλώνονται κρίσιμες λειτουργίες, όπως η είσπραξη και ο έλεγχος, αλλά και να επιδεινώνεται η κατάσταση στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, τις αυξημένες απαιτήσεις μέχρι τέλους του χρόνου, π.χ., με τα τέλη κυκλοφορίας, αντιλαμβάνεται κανείς σε τι δυσμενή θέση θα βρεθούν εργαζόμενοι και πολίτες".

Ο κ. Μέρκος υπογραμμίζει πως αυτή η επιλογή της κυβέρνησης είναι σκόπιμη και συνιστά "επιλογή να διαλύσει αυτές τις υπηρεσίες, προκειμένου να τις παραδώσει στους ιδιώτες. Τέτοιο παράδειγμα είναι η εκχώρηση κομματιού της είσπραξης σε ιδιώτες "κυνηγούς κεφαλών", που για ένα μικρό ποσό θα εξοντώνουν οικογένειες, αλλά και η παραχώρηση του ελέγχου σε εταιρείες".
Σημαντικά προβλήματα προκαλούνται και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, οι οποίες ήδη πριν την εφεδρεία παρουσίαζαν δυσλειτουργίες λόγω μειωμένου προσωπικού, όπως η υπηρεσία συντάξεων. "Πολύ πριν την εφεδρεία", μας επισημαίνει η Γιώτα Κάππου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, "υπήρχαν μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν επαρκούσε το προσωπικό για να ανταποκριθεί σε ένα τόσο κρίσιμο κοινωνικό έργο, όπως η έκδοση των συντάξεων. Εξάλλου, προτού εφαρμοστεί το πολυνομοσχέδιο, είχαν φύγει ήδη με σύνταξη αρκετοί συνάδελφοι. Όταν ο χρόνος λοιπόν έκδοσης μιας σύνταξης κινείται μεταξύ 10 και 12 μηνών, φανταστείτε τι έχει να γίνει πλέον με την εφαρμογή της εφεδρείας..."

Δ. Σπανού: αυθαιρεσίες στην υλοποίηση του νόμου.
Την εικόνα διάλυσης επιβεβαιώνει και το μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "διαλύεται συνολικά το Δημόσιο. Τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες είναι τεράστια, ενώ έχει δημιουργηθεί χάος με μεγάλες αυθαιρεσίες στην υλοποίηση του νόμου. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ βάσει του νόμου θα έπρεπε να κοινοποιούνται προσωπικώς στους υπαλλήλους οι διαπιστωτικές πράξεις ένταξης στην εφεδρεία, στις περισσότερες των περιπτώσεων δίνεται μια προφορική εντολή και οι υπηρεσίες διώχνουν τους εργαζόμενους με τη φράση "αφήνεις τις κάρτες σου, μαζεύεις τα πράγματά σου και φεύγεις!". Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην κατάθεση δεκάδων εξωδίκων από υπαλλήλους, καθώς δεν ακολουθείται καμία νόμιμη διαδικασία. Επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να απαντήσουν στις αιτήσεις εξαίρεσης, οι οποίες υπολογίζεται να εξεταστούν από 4 ως 6 μήνες μετά. Η κ. Σπανού αναδεικνύει ακόμη το ζήτημα διαφάνειας που προκύπτει με την υπόθεση των εξαιρέσεων, καθώς, όπως σημειώνει, "δεν εγγυάται κανείς τη διαφάνεια των διαδικασιών, απ' τη στιγμή που δεν είναι ανοικτές σε όλο το κοινό, προκειμένου είτε να ελέγξει κανείς μια απόφαση είτε να προσβάλει ενδεχόμενη απόρριψη".

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: