Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Τι σημαίνει η φράση «Όλα τα ‘χει η Μαριορή ο φερετζές τής λείπει» και από πού προέρχεται

η εύθυμη χήρα των σαλονιών.

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Όλα τα ‘χει η Μαριορή ο φερετζές τής λείπει». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε για κάποιον που ασχολείται με επουσιώδη πράγματα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη, Τάκη Νατσούλη, η προέλευση της φράσης ανάγεται στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα. Τότε, η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη, και δεν έμοιαζε με την σημερινή Αθήνα. Κοντά σε όλες τις ελλείψεις και η ψυχαγωγία ήταν περιορισμένη και θα ήταν πολύ τυχερός κανείς, εάν κατάφερνε να τον προσκαλέσουν στις λιγοστές κοσμικές συγκεντρώσεις που γινόταν.

Δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί ο κύκλος της καλής τάξης, γιατί το χρονικό διάστημα από την απελευθέρωση δεν ήταν και μεγάλο. Οι αξιωματικοί και οι απόγονοι των αγωνιστών της επανάστασης, καθώς και τα μέλη των ξένων αποστολών, ήταν το πρώτο προζύμι. Βέβαια, δεν ήταν και πολύ εύκολο να βρίσκεται κανείς σε μια δεξίωση του Αντιβασιλιά Άρμανσμπεργκ.

Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις, λοιπόν, βρισκόταν και ο Κωλέττης, που όταν τον ρώτησαν τι γνώμη έχει για το αραχνοΰφαντο μαύρο «βέλο», που φορούσε στο πρόσωπο της η εύθυμη χήρα των σαλονιών και της συγκέντρωσης
Μαριορή-Ζαφειρίτσα Κοντολέοντος, απάντησε «Έτσι δεν θα φαίνεται όταν θα… κοκκινίζει καμιά φορά αν…» και συμπλήρωσε: «Μωρέ όλα τα ‘χει η Μαριορή ο φερετζές της λείπει».

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

foxreport

https://www.tampouloukia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: