Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ ΓΑΛΑ... ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ! Αντιμέτωποι με τσουχτερές ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά οι καταναλωτές

Καλά τα νέα φέτος για τους παραγωγούς γάλακτος τόσο της Ηπείρου όσο και όλης της χώρας. 

• Ι. ΒΙΤΑΛΗΣ (Πρόεδρος Διεπαγγελματικής): Πρέπει να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο...

Μέχρι και 1,25 ευρώ/ λίτρο φέτος το αιγοπρόβειο λόγω της έλλειψης «ελληνοποιημένης» πρώτης ύλης από το εξωτερικό

Εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων, όπως κυρίως η απουσία πλέον του παράνομα ελληνοποιημένου γάλακτος αλλά και η αύξηση της ζήτησης για φέτα οδηγούν σε αύξηση των τιμών που δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες για την πολύτιμη πρώτη ύλη.
Από την άλλη όμως, καθώς αυτές δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος, αυτό ήδη άρχισε να περνάει και στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στο ράφι, μετακυλύεται δηλαδή στους καταναλωτές, οι οποίοι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε τσουχτερές ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά! Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Ιωάννης Βιτάλης κάνει λόγο για ανάγκη αύξησης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας, καθώς σήμερα δε μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για γάλα.
Στο μεταξύ, άλλες 13 επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων παραπέμπονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ κυρίως, καθώς και άλλων ειδών.
Πάνω οι τιμές γάλακτος
Ιδιαίτερης σημασίας είναι για την Ήπειρο τα τεκταινόμενα σήμερα στο χώρο της παραγωγής γάλακτος, καθώς πρόκειται για μία δραστηριότητα που ανθεί στην περιοχή μας. Εξάλλου, εδώ έχουν την έδρα τους μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με κυριότερες τη ΔΩΔΩΝΗ, την «Ήπειρος», την «Καράλης», αλλά και πολύ γνωστά τυροκομεία.
Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών (υλικά συσκευασίας, φυσικό αέριο, φάρμακα, ζωοτροφές), η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και οι μικρότερες εισαγωγές γάλακτος από ξένες αγορές έχουν οδηγήσει όλες τις γαλακτοβιομηχανίες σε… «μάχη» καλύτερων προσφορών προς τους Έλληνες παραγωγούς, όπως αναφέρει η «Ημερησία» σε σχετικό της δημοσίευμα.
Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν σκαρφαλώσει μέχρι και το 1,25 ευρώ /κιλό στο αιγοπρόβειο γάλα, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με το περσινό γαλακτοκομικό έτος. Γενικά, οι μέσες τιμές για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο «παίζουν» μεταξύ 1,10 - 1,20 ευρώ όταν προ τριετίας κυμαίνονταν στην περιοχή των 0,80 - 0,90 ευρώ.
Περνούν και στο ράφι!
Η αύξηση στις τιμές γάλακτος που δίνουν οι βιομηχανίες οδηγεί σε αυξήσεις και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ορισμένα εκ των οποίων ήδη έχουν περάσει αυτές στα ράφια του οργανωμένου λιανεμπορίου. Πρόκειται για φαινόμενο που δεν αποκλείεται να γενικευτεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι βιομηχανίες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν όλο το αυξημένο κόστος.
Οι παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις στις τιμές των τελικών προϊόντων περνούν σταδιακά στα ράφια, ενώ το ύψος των μεταβολών στις επιμέρους κατηγορίες εξαρτάται από την πορεία των τιμών της πρώτης ύλης. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αυξηθούν οι τιμές σε προϊόντα που έχουν ως βάση το αιγοπρόβειο γάλα και στη συνέχεια σε αυτά που έχουν βάση το αγελαδινό, το οποίο εμφανίζει τη μικρότερη αύξηση τιμών, καθώς βρίσκεται στα επίπεδα των 0,39 - 0,40 ευρώ από 0,38 ευρώ πέρυσι.
Ο Ιωάννης Βιτάλης
Για τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Ιωάννη Βιτάλη, ο κύριος λόγος των ανατιμήσεων στα γαλακτοκομικά είναι η έλλειψη του παρανόμως εισερχομένου γάλακτος, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί η αύξηση της κατανάλωσης φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο κ. Βιτάλης τοχίζει με έμφαση ότι «η ελληνική κτηνοτροφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση παραγωγής γάλακτος, καθώς το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει τους αρμοδίους, να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο και να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη δεδομένη έλλειψη πρώτης ύλης».
Μικρά τα αποθέματα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στέλιος Σαράντης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», σημειώνει ότι αυξήσεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται γύρω στην περιοχή του 20%.
Όπως τονίζει, «για να ανταποκριθεί ο κλάδος στη ζήτηση, θα έπρεπε να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή, κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Παράλληλα, τα αποθέματα όλων των επιχειρήσεων στη φέτα ΠΟΠ είναι μικρά και θα συνεχίσουν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές της πρώτης ύλης».
Ο κ. Σαράντης προσθέτει, επίσης, ότι λόγω καραντίνας αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για φέτα. Όπως αναφέρει, ενώ παλαιότερα από τους 120.000 τόνους της συνολικής παραγωγής φέτας οι 30.000 προορίζονταν για το εξωτερικό και οι 90.000 για την εγχώρια αγορά, πλέον η αναλογία είναι 80.000 – 40.000 υπέρ των διεθνών αγορών.
Παρατυπίες στη φέτα
Στο μεταξύ, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα παραπέμπονται άλλες 13 επιχειρήσεις για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ΔΣ του Οργανισμού απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατάλογο επιχειρήσεων γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, για τις οποίες προτείνεται η επιβολή προστίμων.
Οι εισηγήσεις αφορούν επτά επιχειρήσεις στις οποίες, κατά τους επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ Δήμητρα (Απρίλιος – Ιούλιος 2021), διαπιστώθηκαν παραβάσεις (μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος). Επίσης παραπέμπονται και έξι ακόμα επιχειρήσεις στις οποίες, μετά από διοικητικούς ελέγχους των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ (Αύγουστος 2021), διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ουσιώδεις τροποποιήσεις των Μηνιαίων Δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος, μετά την προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής τους.
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, «η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας αποτελεί κορυφαία στρατηγική πολιτική του ΥΠΑΑΤ, η ηγεσία του οποίου, έχει δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά και θα ενταθούν ώστε το ‘μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο’».

https://www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: