Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

''Φορολογία μόνο στους τσελιγκάδες. Εμείς δεν είμαστε μεγαλοεπιχειρηματίες'', λένε αυτοαπασχολούμενοι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.


Καυτό είναι το μέτωπο που έχουν ανοίξει τελευταία οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τα Υ­πουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. 

Αιχμή του δόρατος αποτελούν κυρίως θέματα επιβολής φορολογίας, που εάν τελικά εφαρμοστούν θα δώσουν την χαριστική βολή στον κλάδο, ο οποίος από σήμερα ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις. 
Ιδιαίτερα ανήσυχοι, σε μια μάλιστα χρονική περίοδο που η αγροτοκτηνοτροφία δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες της, είναι και οι Ηπειρώτες, που παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφερόμενοι ειδικότερα στη τήρηση φορολογικών βιβλίων, τονίζουν ότι πριν εφαρμοστεί το μέτρο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν  όλες οι παράμετροι και οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ήπειρο. Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος του ορεινού Πωγωνίου, το μέτρο που προωθεί η Κυβέρνηση περισσότερο θα μπερδέψει τους κτηνοτρόφους, βάζοντάς τους σε μια διαδικασία πολύπλοκη και για τους περισσότερους εντελώς άγνωστη.
«Εμείς στην Ήπειρο δεν είμαστε μεγαλοτσελιγκάδες, 200  πρόβατα κατά  μέσο όρο εκτρέφουμε  και δεν έχουμε τη δυνατότητα, ούτε τη γνώση να εμπλακούμε με λογιστές και Εφορίες. Ας υπολογίσει  το Υπουργείο μια «εφάπαξ» λογική τιμή για κάθε πρόβατο και ας μας φορολογήσει με βάση το πόσα πρόβατα έχει ο καθένας μας. Αυτά ούτως ή άλλως είναι όλα δηλωμένα στις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας. Τι βιβλία και τετράδια μας ζητούν τώρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Δεν έχουν ξεκαθαρίσει.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει γενικά για το μέτρο των βιβλίων, έκαναν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη να προαναγγείλει, από την έκθεση «Agrotica» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, αλλαγές, οι οποίες μάλιστα θα αναφέρονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. 
Ας σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν τελικά το ποσό των 10.000 ευρώ θα είναι η οροφή του ετήσιου τζίρου, βάσει του οποίου κάποιος αγρότης δεν θα πρέπει να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων. 
Ο υπουργός επισήμανε πως με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι νέο, αποφασίστηκε, όσοι έχουν κάτω του ορίου των 10.000 ευρώ ετήσιο τζίρο, να συμπληρώνουν μια φορά του το χρόνο τα βιβλία, και όσοι έχουν παραπάνω δύο φορές το χρόνο. 
Στόχος είναι, όπως είπε, να «δούμε πώς θα λειτουργήσει το μέτρο και στη συνέχεια θα διευκρινιστεί εάν θα γίνεται κάθε μήνα, ή κάθε δύο».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι αγρότες του επισήμαναν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν εξαρχής ούτε το σύνολο της παραγωγής τους, αλλά ούτε και την τιμή που θα πωλήσουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, που έχει τεθεί ως όριο ή όχι, προκειμένου να τηρήσουν βιβλία εσόδων-εξόδων. 




Για το πετρέλαιο αγροτών
Για το θέμα του πετρελαίου, κάποιοι αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχουν δικό τους μηχάνημα για να οργώσουν το χωράφι τους και τη δουλειά αυτή την αναθέτουν σε κάποιον άλλο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι αυτός που οργώνει το χωράφι θα πρέπει να παρέχει δελτίο παροχής υπηρεσιών και να το εντάξει στα βιβλία εσόδων-εξόδων έτσι ώστε να του δικαιολογηθεί το πετρέλαιο που χρησιμοποίησε για δουλειά συναδέλφου του, ή θα πρέπει ο ίδιος ο γεωργός που προσέλαβε τον προαναφερόμενο, να ενσωματώσει την απόδειξη στα δικά του βιβλία εσόδων-εξόδων.
Σχετικά με το θέμα πωλήσεων και ΦΠΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι πολλοί αγρότες ανήκουν είτε σε ομάδες, είτε σε συνεταιρισμούς, οι οποίοι και διαχειρίζονται τα δύο θέματα και έτσι αποφασίστηκε αυτοί να τα αναλαμβάνουν κιόλας.
Για το ποσό που πληρώνει ο αγρότης στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ασφαλίσει τη σοδειά του από, μεταξύ άλλων, χαλάζι ή παγετό, δεν παίρνει απόδειξη, αλλά κάνει μια υπεύθυνη δήλωση ασφάλισης ότι ο οργανισμός θα πάρει τα χρήματα, όταν ο γεωργός θα λάβει την επιδότησή του. 

Κονδύλια για εκπαίδευση.
Την ίδια ώρα και ενώ ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, την ανάγκη να επενδυθούν κονδύλια για την εκπαίδευση των νέων κτηνοτρόφων στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην έρευνα, ώστε οι αρμόδιοι επιστήμονες όχι μόνο να καθοδηγούν τους νέους που εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα, αλλά και να τους εφοδιάζουν με νέες πρακτικές, υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Στέλιος Βογιατζής, με αφορμή σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 25ης Agrotica.
Τονίζοντας την ανάγκη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να μετεξελιχθούν σε επιχειρηματίες, ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι πρέπει να ανανεωθεί ο κόσμος που πλαισιώνει τον κλάδο, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θα τον ενίσχυε, αλλά θα περιόριζε την ανεργία, προσφέροντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες σε Έλληνες που βρίσκονται σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Τόνισε επίσης ότι τα ποσά που διατίθενται για τους Νέους Αγρότες είναι μικρά και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να αποτελούν το 6% του συνόλου που διατίθενται για τον αγροτικό τομέα, δεδομένου ότι αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων ανήκουν στον πρωτογενή τομέα και είναι κάτω των 40 χρόνων.

Εάν λοιπόν πράγματι θέλουμε ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος στην Ήπειρο έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και κυρίως η κτηνοτροφία στις ορεινές περιοχές μας, να πρωταγωνιστήσει βάζοντας έτσι «φρένο» στην συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, θα πρέπει να επενδύσουμε σ' αυτόν τον τομέα και ειδικότερα στην γνώση, την εξειδίκευση και την εξέλιξη. Το θέμα δεν είναι να βγάλουμε απλά κι άλλους κτηνοτρόφους, αλλά αυτοί να είναι σύγχρονοι και να συμβαδίζουν με την σημερινή απαιτητική και ανταγωνιστική εποχή. Να κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά, για να αποτελέσει η κτηνοτροφία έναν δυναμικό κλάδο, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ηπειρωτικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: