Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

3,9 δις ευρώ πλεόνασμα για την Eurostat, απλά για την αναχρηματοδότηση του χρέους




Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, επανέλαβε μιλώντας στην Βουλή ο Χρ. Σταϊκούρας. Όπως είπε «σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ».

 Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός «με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο.

Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ».
Ο κός Σταϊκούρας έδωσε και διευκρινήσεις για τον υπολογισμό του πλεονάσματος. Όπως είπε γενικά για τις χώρες γίνεται σε επίπεδο αποτελέσματος του ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ΕΣΛ-95) από τη Eurostat/ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ - EDP). 
Screen_shot_2014-02-11_at_2.27.18_PM.png

Σχολιασμός: Η αξιολόγηση της Ελλάδας, επειδή βρίσκεται στο Μηχανισμό Στήριξης, γίνεται με βάση τις συμφωνηθείσες παραμέτρους με την Τρόικα στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. H διαφορά μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών και με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αποτυπώνεται στον Πίνακα 3.3 της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού . (κλικ για άνοιγμα) 
Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).
Για τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme - SMPs), όπως αναφέρει οικονομικό δελτίο της Eurobank, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012 και 28ης Ιουλίου 2013 τα συγκεκριμένα κεφάλαια (?1,5 δισ.) καταβλήθηκαν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν είχαν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2013. Συνεπώς, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού έναντι των στόχων θα πρέπει να αφαιρέσουμε το συγκεκριμένο ποσό.
Σε ότι αφορά τα ομόλογα του προγράμματος ANFA πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς από την πρωτογενή αγορά (και όχι από την δευτερογενή αγορά όπως τα ελληνικά ομόλογα του προγράμματος SMP της). Τα ομόλογα αυτά όπως και τα ομόλογα του προγράμματος SMP δεν «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2012 και τα έσοδα από το ANFA δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά υπολογίζονται απευθείας (μειώνουν) στο δημόσιο χρέος.




Το Προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τη μεθοδολογία ESA95 της Eurostat. Για να εξάγουμε από το έλλειμμα κατά ESA95 (?3,9 δισ.) το έλλειμμα σύμφωνα με τους κανόνες του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα έσοδα από το πρόγραμμα SMP/ANFA (?2,6 δισ.), την μεταφορά εσόδων από ANFA (138 εκ.) καθώς και την αναδρομική μείωση του επιτοκίου του διμερούς δανείου (?0.286 εκ.) σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup 27 Νοεμβρίου 2012 για να φτασουμε στα 812 εκατ. ευρώ
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα έσοδα από το ANFA, από την μεταφορά αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων SMPs και την αναδρομική μείωση του επιτοκίων δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα και απλά υπολογίζονται για την αναχρηματοδότηση του χρέους. Δεν θα μοιραστούν στους συνταξιούχους, στους ανέργους, αλλά ούτε και θα συγκροτήσουν ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Ας μην δημιουργείται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει 3, 9 δις ευρώ προς μοίρασμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: