Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ελλάδα: μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης στην πράξη


  Αν ο οδοστρωτήρας -και το πασπαρτού άλλοθι- της "οικονομικής κρίσης", "είναι ευκαιρία" για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας για την εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση των κατώτερων στρωμάτων, είναι απεναντίας μια πραγματική ευκαιρία για τα στρώματα αυτά να ορθώσουν, αρχικά κατά τόπους, ένα τοίχος αλληλεγγύης απέναντι στην ανθρώπινη καταστροφή που σταδιακά και μεθοδευμένα συντελείται και επεκτείνεται.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά μία σειρά από ανάλογες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης ανά την Ελλάδα, που αν μη τι άλλο, κάνουν το σύνθημα "Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!", να μοιάζει πιο... ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο από ποτέ...

Πρόκειται για συλλογικές κινήσεις πολιτών διαφοροποιημένες από την έννοια της υποκριτικής, πρόσκαιρης και περιστασιακής "φιλανθρωπίας", που  αφιερώνονται είτε στη δωρεάν - κατά κύριο λόγο - παροχή υπηρεσιών και προϊόντων, είτε στην οποιαδήποτε υποστήριξη μπορεί να προσφερθεί
 σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη: από υλική έως πνευματική! Περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στην εκάστοτε ονομασία πρωτοβουλίας. 
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης: Στεγασμένο στον 1ο όροφο που παραχώρησε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο κτίριο του στην Αισώπου 24 (καλύπτοντας και το κόστος ηλεκτρικού, θέρμανσης), το Ιατρείο λειτουργεί από τις 7 Νοεμβρίου, τις εργάσιμες μέρες. Ο στόχος είναι να καλύψει πρωτίστως τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, που αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς. Περίπου 40 οδοντίατροι και 30 γιατροί υποειδικοτήτων στελεχώνουν καθημερινά τις βάρδιες σε ξεχωριστά ιατρεία.

Στον ίδιο χώρο έχει οργανωθεί φαρμακείο στελεχωμένο από 4-5 φαρμακοποιούς. Τις προμήθειές τους σε περισσευούμενα φάρμακα προσφέρουν πολίτες και φαρμακοποιοί που παραλαμβάνουν τέτοια υπόλοιπα από τους πελάτες τους.
«Αλληλέγγυον»: «Με τιμές «χωραφιού» από τα χέρια των αγροτών απευθείας στους καταναλωτές!», είναι το σύνθημα του πρώτου Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον», που πρόκειται να λειτουργήσει στην Αθήνα, πουλώντας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ελληνικά είδη διατροφής. Ο συνεταιρισμός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο, που θα αναδεικνύει την ανθρώπινη εργασία μέσα από τη συνεργασία, την ισοτιμία, απαλλαγμένο από κάθε είδους εκμετάλλευση. Προϊόντα όπως φασόλια, ρύζι, πατάτες, λεμόνια, πορτοκάλια, τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρα, κρασιά, βιολογικά τρόφιμα, θα μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς απευθείας σε τιμές που θυμίζουν χωριό. Και όχι μόνο. Οι καταναλωτές θα μπορούν να φέρνουν και να ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα τις δικές τους παραγωγές με προϊόντα από το «Αλληλέγγυον».
Δίκτυο Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Μαγνησίας: Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία. (Δείτε σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ εδώ
 και διαβάστε εδώ επιπλέον σχετικό άρθρο. Επίσης μπορείτε να βρείτε εδώ - στο τέλος του λινκ - συγκεντρωμένα ορισμένα ακόμη ελληνικά παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας.)
Πρωτοβουλία δωρεάν μαθημάτων Γυμνασίου & Λυκείου: Εμείς, καθηγητές που ζούμε ή εργαζόμαστε στη Νέα Σμύρνη, μέλη του Σ.Ε.Φ.Κ. (Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών) σε συνεργασία με την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, διοργανώνουμε δωρεάν μαθήματα για παιδιά ανέργων, υποαπασχολούμενων ή γονιών με χαμηλό εισόδημα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης και μια προσπάθεια για να ηττηθεί η πολιτική που έχει διαμορφώσει αυτή την πραγματικότητα.
 Η οργάνωση και διεξαγωγή των μαθημάτων θα φέρουν τη σφραγίδα της πολύχρονης εμπειρίας μας στον χώρο της εκπαίδευσης και της έμπρακτης συμβολής της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης.
Κοινωνικό Ωδείο: Το κοινωνικό ωδείο είναι γεγονός. Καθηγητές μουσικής (κλασσικής, σύγχρονης, παραδοσιακής) ξεκινάμε την προσπάθεια της προσφοράς δωρεάν μαθημάτων σε όσους δεν έχουν την πρόσβαση στη μουσική παιδεία.

Απευθυνόμαστε σε παιδιά που σταμάτησαν τις μουσικές τους σπουδές για οικονομικούς λόγους αλλά και σε όσους θέλουν να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Θεωρούμε τη μουσική και την τέχνη γενικότερα κοινωνικά αγαθά από τα οποία κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται. (Διαβάσετε εδώ σχετική συνέντευξη.)
Σχόλιο: «Η αλληλεγγύη δεν είναι ένα αφηρημένο σχήμα. Δεν είναι μια λέξη. Είναι μια πρακτική. Και δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία κάνει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Φιλανθρωπία κάνει η εκκλησία. Η φιλανθρωπία έχει ως ψυχαναλυτική βάση την επικύρωση της ανωτερότητας του φιλάνθρωπου έναντι αυτού που τη δέχεται.

Ίσως αποτελεί και ξέπλυμα κάποιων προσωπικών ενοχών. Η φιλανθρωπία είναι μια εξουσιαστική στάση. Η αλληλεγγύη αντίθετα, είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται.»


http://www.aksioprepeiakantoxh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: