Ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά "μόλις που τα βγάζει πέρα". Το ποσοστό αυτό μάλιστα αυξάνεται, καθώς από 51% τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 55% τον περασμένο μήνα και βέβαια ουδείς γνωρίζει ως πού μπορεί να φθάσει όσο επιδεινώνονται οι δείκτες ύφεσης, απασχόλησης, ανεργίας και διαθέσιμου εισοδήματος με την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Αυτή η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το ΙΟΒΕ, βάσει των οποίων, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο παρέμεινε στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα, στις 68,6 μονάδες, ενώ παρά την περιορισμένη βελτίωση μέσα στον μήνα της προβληματικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η δυσαρέσκεια των Ελλήνων σε όλους τους τομείς της οικονομίας είναι διάχυτη. Η απαισιοδοξία αποδίδεται και σε άλλους παράγοντες, όπως λ.χ. τις έντονες πολιτικές αβεβαιότητες που κυριάρχησαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ διατυπώνεται και η πρόβλεψη ότι η φαινομενική σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια βελτίωση του κλίματος και δεν είναι τυχαίο ότι η απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών παραμένει με μεγάλη διαφορά η εντονότερη μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαίων, με τους Πορτογάλους σταθερά να ακολουθούν στη δεύτερη θέση, ενώ έπονται οι Ούγγροι, οι Κύπριοι και οι Ρουμάνοι.
Αναλυτικότερα:
Στη Βιομηχανία, εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και οριακά οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αντίθετα να καταγράφουν μικρή αποκλιμάκωση.
Στις Υπηρεσίες, πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώνονται επίσης.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνονται, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά. Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζει εν μέρει η εξασθένιση των αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.
Στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν μικρή άνοδο, η οποία όμως εξαλείφεται από την περαιτέρω επιδείνωση στις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.
Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και του νοικοκυριού βελτιώνονται, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα, αν και μειώνεται περαιτέρω η πρόθεση για αποταμίευση σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.
Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες, παρά την οριακή ανάκαμψη του σχετικού δείκτη.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται κατά 1,5 μονάδα τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις 82,3 μονάδες, χωρίς όμως να απέχει επί της ουσίας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Η εξαιρετικά δυσμενής πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζει την ανασφάλεια και τον διάχυτο φόβο των νοικοκυριών για την εξέλιξη της οικονομίας και ενώ η ανεργία αυξάνεται, ενώ οι μισθοί συμπιέζονται από τις άμεσες μειώσεις και την υψηλή φορολογία.
Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Νοέμβριο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του κινείται οριακά ανοδικά στο 12%, ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διευρύνεται στο 55% (από 51%).
Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι αντλεί από τις αποταμιεύσεις του δεν μεταβάλλεται από το 16%, ποσοστό στο οποίο επίσης περιορίζονται όσοι αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί (από 21%).
www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου