Σαν «κόρη οφθαλμού» θα πρέπει πολίτες και αρμόδιες Αρχές να φυλάξουν το περιβάλλον και κυρίως το υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου, δηλαδή τις λίμνες και τα ποτάμια της και βεβαίως τα δάση και τα βουνά που έχουν άμεση σχέση με τον υδροφόρο ορίζοντα.
Παρά το γεγονός, ότι η περιοχή μας έχει τα περισσότερα αποθέματα νερού στη χώρα, η ανησυχία των υπευθύνων είναι έκδηλη, λόγω της πρωτοφανούς ανομβρίας των τελευταίων μηνών. Σε πολλά ποτάμια της Ηπείρου, αλλά και στη λίμνη Παμβώτιδα έχει αρχίσει να πέφτει η στάθμη του νερού, κάτι που ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» και ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας κ. Άρης Μπαρτζώκας, τονίζοντας, ότι το φετινό φθινόπωρο στα Γιάννινα ήταν το πιο ξηρό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, από το 1913 (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη)!
Η παρατεταμένη ξηρασία φέρνει στο προσκήνιο την μεγίστη ανάγκη για σωστή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής μας, γι΄ αυτό το λόγο έγινε χθες στα Γιάννινα σχετική ημερίδα του ΥΠΕΚΑ.
«Πρέπει να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η προστασία των υπόγειων υδάτων στην Ήπειρο. Και βέβαια θα πρέπει να καθοριστούν οι ζώνες προστασίας όλων των πηγών» τονίζουν περιβαλλοντικοί Φορείς. Και σημειώνουν, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι σπατάλες, όπως οι παράνομες αρδεύσεις, γεωτρήσεις κ.α., που οδηγούν στη μείωση των αποθεμάτων.
Είναι προφανές, ότι αν αξιοποιηθεί σωστά το υδάτινο δυναμικό, τότε δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, κυρίως στους χιλιάδες καλλιεργητές και γεωργούς στην Ήπειρο, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ποτίζουν κανονικά τα χωράφια τους. «Αν όμως, δεν υπάρξει σωστή διαχείριση και βεβαίως συνεχιστεί η ήδη παρατεταμένη ανομβρία, τότε θα έχουμε πρόβλημα, γιατί τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα!» λένε Φορείς.
Όχι καθυστερήσεις!
Να σημειωθεί, ότι το υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου και εν γένει το περιβάλλον της είναι το σημαντικότερο αγαθό της περιοχής μας. Δυστυχώς όμως, τα δεκάδες ποτάμια της, όπως ο Αώος, ο Βοϊδομάτης, ο Λούρος, ο Καλαμάς, ο Άραχθος, ο Μετσοβίτικος κ.α., σε αντίθεση με κάποια χρόνια πριν, πλέον αρχίζουν και χάνουν την μεγάλη ποσότητα που είχαν σε νερό, εξαιτίας και της ξηρασίας.
Επομένως, δεν χωρούν ούτε καθυστερήσεις, αλλά ούτε και σχεδιασμοί του. ποδαριού. Χρειαζόμαστε οργάνωση για κάθε δράση και πάνω απ΄ όλα να θέσουμε σε πρώτο πλάνο την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης και για τους χιλιάδες τουρίστες, που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ήπειρο. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι η Ήπειρος στηρίζεται πάνω απ' όλα στο περιβάλλον της. Ας μην το εγκαταλείψουμε» λένε Ηπειρώτες.
Προστασία των πηγών.
Υπενθυμίζεται, ότι τα ανανεώσιμα αποθέματα υπόγειου νερού στην Ήπειρο είναι 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, την ώρα που οι ανάγκες νερού της περιοχής είναι περίπου 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ποιοτική κατάσταση των νερών της Ηπείρου είναι πολύ καλή, αν και σύμφωνα με ειδικούς αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια προβλήματα, όπως η νιτρορύπανση.
Γι΄ αυτό πρέπει άμεσα να προστατευθούν οι πηγές στην Ήπειρο, για να διατηρηθεί η ποιότητα του νερού, ενώ άπαντες θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι είναι «μονόδρομος» η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών. Μάλιστα, πολλοί χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι μεταξύ των 12 έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και θα υλοποιηθούν τάχιστα (θέμα που ανέδειξε χθες ο «Π.Λ.»), υπάρχουν τρία που αφορούν επεξεργασία λυμάτων και επεκτάσεις βιολογικών καθαρισμών (σε Γιάννινα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα).
Μέγιστη ανάγκη.
Η μεγίστη ανάγκη που υπάρχει για σωστή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Ηπείρου τονίστηκε και χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το «Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου», που έγινε στα Γιάννινα από το ΥΠΕΚΑ. Από όλους τους ομιλητές κατέστη σαφές, ότι, αν δεν υπάρξει τώρα μια κοινή δράση και ένας σχεδιασμός για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και βεβαίως του περιβάλλοντος, τότε, όχι μόνο θα εξαντληθούν τα αποθέματα νερού, αλλά θα δημιουργηθούν σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα στην περιοχή μας.
Η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι τα υδάτινα σώματα της Ηπείρου αποτελούν τα θεμέλια για την πράσινη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η κ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση διαχείρισης της διασυνοριακής υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Αώου, μιας και η Κοινοτική Οδηγία ενθαρρύνει τη διακρατική συνεργασία για την ολοκληρωμένη ορθολογική διαχείριση των διακρατικών υδρολογικών λεκανών.
Επίσης, κάλεσε τους πολίτες και τους Φορείς να συμμετέχουν στη διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τον προσεχή Απρίλιο και καταθέτοντας τις προτάσεις και τις ενστάσεις τους για το Σχέδιο Διαχείρισης «να συμβάλουν καταλυτικά στη διαμόρφωση της αειφόρου διαχείρισης των πολύτιμων υδάτινων πόρων του τόπου».
Πλούσιο, αλλά.
«Το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου είναι πολύ πλούσιο αλλά υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του νερού. Βρισκόμαστε στον μήνα Δεκέμβριο και η στάθμη της Παμβώτιδας είναι τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω από το κανονικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ποιότητα των νερών της» τόνισε με έμφαση ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Παπαλέξης, Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων, σημείωσε, ότι η ύπαρξη του σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.
Ο κ. Φιλ. Φίλιος, Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφερόμενος στη λίμνη Παμβώτιδα υποστήριξε, ότι θα πρέπει να είναι ένας αυτός που θα τη διαχειρίζεται, ενώ σημείωσε, ότι το θέμα της Λίμνης δεν μπορεί να είναι εκτός του Δήμου Ιωαννιτών.
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην τιμολογιακή πολιτική του νερού. «Πρέπει να ξέρουμε πόσο κοστίζει κάθε κυβικό που χρησιμοποιούμε. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει υπόβαθρο για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαβούλευση για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής» είπε.
Τέλος, ο κ. Βασίλης Περλέρης, υπεύθυνος για τον χαρακτηρισμό του υπόγειου συστήματος της περιοχής μας, σημείωσε, ότι δεν υπάρχουν ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα με το νερό της περιοχής, ωστόσο, όσον αφορά τη Λίμνη, θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα του Μιτσικελίου.
www.topogoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου