Εκβιασμοί, αυθαίρετες απολύσεις, εργασία - λάστιχο με βίαιες περικοπές μισθών, τρομοκρατία στους χώρους εργασίας. Διαπλοκή τραπεζικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου, νομότυπες μεταβιβάσεις επιχειρήσεων σε αχυρανθρώπους, πολυδαίδαλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που καταλήγουν σε φιάσκο. Χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο ή καλούνται επιλέξουν μεταξύ του ταμείου ανεργίας και της συμβολικής αμοιβής στην ίδια θέση εργασίας.
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, δεν αρκούν η ευέλικτη εργατική νομοθεσία που επιβλήθηκε με την ψήφιση και του Μνημονίου. Ούτε η αχρήστευση του εργατικού δικαίου, των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν τον τελευταίο αιώνα. Δεν αρκεί πλέον ούτε η ουσιαστική κατάργηση θεσμών, όπως η Διαιτησία. Ούτε η πλήρης κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, οι απολύσεις με μισή αποζημίωση, η εργασία - λάστιχο που μπορεί να αφορά και μία (!) ημέρα την εβδομάδα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να έχει διπλασιαστεί σε μια διετία και να αφορά πλέον περισσότερους από 1.000.000 εργαζόμενους, τα εργοδοτικά τεχνάσματα και οι κάθε λογής αυθαιρεσίες ξεπερνούν και την πλέον αχαλίνωτη φαντασία. Όλα πια επιτρέπονται στην εποχή της "τεχνοκρατίας" τρικομματικής κυβέρνησης του Μνημονίου.
Ωστόσο, η καρδιά της δουλειάς, που επιχειρείται να μετεξελιχθεί σε δουλεία, των δικαιωμάτων, των διεκδικήσεων, των εργατικών αγώνων, και πάνω απ' όλα της αξιοπρέπειας, επιμένει να χτυπά καθημερινά σε πύλες κατειλημμένων εργοστασίων, στις αποθήκες επιχειρήσεων που οι εργαζόμενοι φρουρούν σαν δική τους περιουσία. Χτυπά στη Ελληνική Χαλυβουργία, στην Αlapis, στις αποθήκες της Γερολυμάτος Cosmetics" στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν 2 ημέρες την εβδομάδα, για χαρτζιλίκι! Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στη νέα βαρβαρότητα που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί σε κάθε τόπο δουλειάς με άλλοθι την κρίση, τις νέες πολυδαίδαλες επιχειρηματικές επιδιώξεις που συνήθως αποκαλύπτουν δραστηριότητες στο όριο της (τυπικής) νομμιμότητας.
Απεργοί Χαλυβουργίας.
Στην Ελληνική Χαλυβουργία το δίλημμα που τέθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στους εργαζόμενους ήταν: Πεντάωρη και πενθήμερη εργασία ή 180 απολύσεις σε σύνολο 378 εργαζομένων. Η απάντηση των εργαζόμενων ήταν αρνητική. Τις επόμενες ημέρες η επιχείρηση προχώρησε στην απόλυση 34 εργαζομένων. Άμεσα ξεκίνησε απεργία που έκλεισε πλέον ένα μήνα. Από μια απεργία σε ένα εργοστάσιο, η απεργία των εργαζομένων στη Ελληνική Χαλυβουργία έχει πάρει πλέον συμβολικές και πραγματικές διαστάσεις ενάντια στην επιβολή εργασίας - λάστιχο με μισούς μισθούς. Η συμπαράσταση που εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στους απεργούς της Χαλυβουργίας είναι πρωτόγνωρη. "Δεν γυρνάμε στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ. Να γυρίσουν πίσω οι 34 απολυμένοι συνάδελφοί μας", διαμηνύουν οι απεργοί της Χαλυβουργίας.
Όμηροι της διαπλοκής 1.750 εργαζόμενοι.
Η γιγάντωση της πιο τυχοδιωκτικής και κερδοσκοπικής μερίδας του κεφαλαίου, μέσα από χρηματιστηριακά παιχνίδια, τραπεζικούς δανεισμούς από «ίδιες τράπεζες» (Proton Bank) και πυραμίδες πολυδαίδαλων επιχειρήσεων και off shore, που έβγαλε υπερκέρδη στις πλάτες των εργαζομένων, με την απόλυτη κάλυψη διαδοχικών κυβερνήσεων, τώρα επιχειρεί να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους στις εταιρίες Γερολυμάτος Cosmetics και Αlapis. Συνολικά 1.750 εργαζόμενοι ζουν καθημερινά με την ανασφάλεια και τη βία των επικείμενων απολύσεων.
Η σύλληψη των υπευθύνων της εταιρείας Γερολυμάτος Cosmetics την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε τα νέα πλοκάμια στο σκάνδαλο με επίκεντρο την Proton Bank. Η Τράπεζα της Ελλάδας αποκάλυψε ότι οι φερόμενοι ως σημερινοί ιδιοκτήτες της εταιρείας συνδέονται άμεσα με τον Λαυρ. Λαυρεντιάδη, ενώ επιπλέον και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δανειοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ από την Proton Bank. Με άλλα λόγια, η ΤτΕ επιβεβαιώνει ότι ο επιχειρηματίας ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων εταιρειών του μέσω της Proton Bank μεταβιβάζει εικονικά τις επιχειρήσεις του σε... αχυρανθρώπους και βέβαια είναι απορίας άξιον πώς ανέχεται αυτές τις "μεταβιβάσεις" η νέα -διορισμένη από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο- διοίκηση της τράπεζας.
Μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής συνεχιζόταν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων στελεχών της εταιρείας (Κώστας Χρηστίδης, κ. Φρανς Σέκουλα και Γ. Κανελλόπουλου) οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και για απόπειρα κλοπής των εμπορευμάτων της εταιρείας. Οι φερόμενοι ως σημερινοί ιδιοκτήτες της εταιρείας συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, με τον Λαυρ. Λαυρεντιάδη, ενώ επιπλέον και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δανειοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ από την Proton Bank.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιχείρησαν την "απόκρυψη" των εμπορευμάτων αξίας 20.000.000 ευρώ, που βρίσκονταν στις αποθήκες στα Οινόφυτα, με στόχο όταν κλείσει η εταιρεία να μην έχει περιουσιακά στοιχεία και οι ίδιοι να μείνουν απλήρωτοι! Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα φορτηγά είχαν εντολή να παραδώσουν τα εμπορεύματα στις αποθήκες της Νεοχημικής στη Θήβα (σε άλλη, δηλαδή, επιχείρηση συμφερόντων Λαυρεντιάδη), αφού όμως πρώτα τα περνούσαν από μια τρίτη εταιρεία!
Στην Alapis
«Τα πράγματα είναι δυστυχώς δύσκολα, όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στις 14 Δεκεβρίου όπου θα αποφασιστεί η υπαγωγή ή όχι της εταιρείας στο άρθρο 99» δήλωσε στην "Αυγή της Κυριακής" ο Νίκος Λειβαδάς, πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων.
www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου