Στη «σύγκρουση» Σαρκοζί - Κάμερον, μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και ουσιαστικά, στην αποτυχία συμφωνίας των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, εστιάζει σήμερα ο διεθνής Τύπος.
Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι «ο Κάμερον και ο Σαρκοζί συγκρούονται, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης για τη συμφωνία για το ευρώ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν στο επίκεντρο μιας λυσσαλέας διαμάχης με τον Νικολά Σαρκοζί, μετά την προσπάθεια του Παρισιού να απομονώσει τον (Βρετανό) πρωθυπουργό στη Σύνοδο της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Βρετανία επιθυμεί να απαλλάξει το Σίτι του Λονδίνου από όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σαν μία προσπάθεια να μετατραπεί η Βρετανία σε αποδιοπομπαίο τράγο».
Οι Financial Times τονίζουν ότι η αποτυχία των «27» να καταλήξουν σε συμφωνία, οδήγησε σε αύξηση της απαισιοδοξίας στους κόλπους της ΕΕ. Παράλληλα, επισημαίνουν τις πρακτικές δυσκολίες σε αυτό το δημοσιονομικό σύμφωνο των «23». «Η νέα διακυβερνητική συμφωνία θα έχει πιθανότατα μικρότερη ισχύ και θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ 23 μελών της ΕΕ. Δεδομένου όμως, ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 27, παραμένει αβέβαιο το πώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που υπόσχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εφαρμοστούν. Οι θεσμοί της ΕΕ - και κυρίως η Κομισιόν, η οποία επιβλέπει και αξιολογεί αυτούς τους κανόνες - νομικά δεν μπορεί να έχει επίσημο ρόλο σε οποιαδήποτε συμφωνία εκτός ΕΕ».
Το BBC γράφει ότι «η Βρετανία μένει εκτός της συμφωνίας για την οικονομική κρίση στην ΕΕ», προσθέτοντας τις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε ότι «οι "απαράδεκτες" απαιτήσεις (του Ντ.Κάμερον) για εξαιρέσεις μπλόκαραν τη δυνατότητα πλήρους Συνθήκης».
Η Le Monde υπογραμμίζει ότι στο περιθώριο της Συνόδου εκδηλώθηκαν όλες οι διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ.
Η El Pais προβλέπει «άρωμα αποτυχίας» σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου, αφού «οι χώρες του ευρώ θα προχωρήσουν χωρίς τη Βρετανία».
Το Spiegel επισημαίνει ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει μόνη της να βρει λύση για τη διάσωση», κάνοντας λόγο για «δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες».
H Welt αναφέρει ότι «η αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για ολόκληρη την ΕΕ, η οποία θα κινηθεί σε δύο ταχύτητες: «τις χώρες του ευρώ και τις έξι χώρες που συμφώνησαν με αυτές, των οποίων οι οικονομίες είναι στενά συνδεδεμένες και τις υπόλοιπες χώρες που έμειναν εκτός (συμφωνίας)».
Η Wall Street Journal εστιάζει στο ότι «αυξάνονται οι εντάσεις στη Σύνοδο της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να αποσπάσουν την στήριξη και των 27 μελών της ένωσης για την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να υπάρξει σύσφιξη του δημοσιονομικού συντονισμού καθώς έληξε η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της αποφασιστικής συνόδου στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες, οι οποίοι παραμένουν βαθιά διχασμένοι για βασικά στοιχεία στην στρατηγική κατά της κρίσης, αποφάσισαν ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση ενός συμφώνου που θα υπογράψουν τουλάχιστον 23 μέλη ώστε να ενισχυθούν οι κανόνες εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου συμφώνου όμως, παραμένουν αδιευκρίνιστες».
Το CNN σχολιάζει ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης καταλήγουν σε νέα συμφωνία, χωρίς τη στήριξη της Βρετανίας».
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου