Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

6 Ασφαλιστικά Ταμεία, ζητούν εξηγήσεις για τα ομόλογα και την τοποθέτηση των διαθεσίμων τους, από την ΤτΕ.


Εξι ασφαλιστικά ταμεία έχουν αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος επιστολές με τις οποίες ζητούν εξηγήσεις για τη διαχείριση των χρημάτων τους και την τοποθέτηση τους σε ομόλογα του Δημοσίου, χωρίς την έγκρισή τους. 


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή σε ερώτηση που υπέβαλαν βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, επιβεβαιώνει ότι έχουν αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΤΕΑΙΤ, το ΕΤΑΤ, το ΕΤΕΑΜ και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Στην ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ Θανάση Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη (σ.σ.: η ερώτηση είχε κατατεθεί λίγες ημέρες πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση Παπαδήμου), σημειώνεται ότι οι φορείς αυτοί που έδωσαν στην ΤτΕ να διαχειριστεί χρήματα από εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών, δεν επιχορηγούνται αναγκαστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Εργασίας κλήθηκε επίσης να απαντήσει πόσα χρήματα του Κοινού Κεφαλαίου Ταμείων, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. 

Προς απάντηση της ερώτησης, ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζεται τα κατατεθειμένα σε αυτήν διαθέσιμα κεφάλαια των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997. Τα διαθέσιμα αυτά συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων, η δε Τράπεζα της Ελλάδος επενδύει υποχρεωτικά αυτά τα κεφάλαια σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια». 

Προσθέτει δε ο κ. Κουτρουμάνης, ότι «τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθέσιμα κεφάλαια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέρχονταν την 30.09.2011 στο ποσό των 15,87 δισεκατομμυρίων ευρώ». 

Στο ερώτημα των δύο βουλευτών με ποιους όρους θα γίνει «κούρεμα» κατά 50% στα κρατικά ομόλογα των ταμείων και «αν ισχύει η πρόβλεψη του προέδρου του ΟΔΔΗΧ ότι θα λάβουν για κάθε 100 ευρώ (ονομαστική αξία ομολόγου που "κουρεύεται") 35 ευρώ σε νέα ομόλογα και 15 ευρώ σε ρευστό», ο υπουργός απαντά: 

«Σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, βάσει των εγκυκλίων που ισχύουν για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζεται κατά την ημερομηνία της αποτίμησης. Επομένως, η αξία των ομολόγων, ως τμήμα της περιουσίας των φορέων, αποτυπώνεται βάσει της αξίας τους, κατά την ημερομηνία αποτίμησης.»

» Σε περίπτωση ανταλλαγής ομολόγων τα οποία κατέχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης, τα νέα ομόλογα θα έχουν διαφορετική αξία η οποία θα συμπεριληφθεί στην περιουσία του Ταμείου και θα αποτυπωθεί στο αναλογιστικό ισοζύγιο του υπό μελέτη Ταμείου.»

Ο κ. Κουτρουμάνης προσθέτει ωστόσο ότι «οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιορισμού του ελληνικού χρέους και του τρόπου υλοποίησης της στα ασφαλιστικά ταμεία, θα προσδιοριστούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος».

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: