Σε νέα σκληρή μεταρρύθμιση οδηγεί η κυβέρνηση, με μαθηματική ακρίβεια, εντός του 2012, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση στα έσοδα που οδηγεί σε περικοπή των συντάξεων, που με τη σειρά τους επιδεινώνουν την ύφεση και δείχνουν νέες περικοπές. Όπως παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αν γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο της υψηλής ύφεσης «για άλλο ένα ή δύο χρόνια, τότε κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα χρειαστούν νέες περικοπές στην κύρια ασφάλιση».
Στην. προαναγγελία νέας επώδυνης παρέμβασης στο ασφαλιστικό, πέρα από τις (νέες) επερχόμενες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, προχώρησε ουσιαστικά χθες από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο υπουργός Εργασίας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην ουσία, απέτυχαν οι παρεμβάσεις των προηγούμενων δύο ετών, παρ' ό,τι είχαν ως αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 10%. Ο κ. Κουτρουμάνης απέδωσε αυτή την αποτυχία στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 200.000 ασφαλισμένους την πενταετία 2010-2014.
Αναλυτικά, η δαπάνη για συντάξεις αυξήθηκε κατά 650 εκατομμύρια ευρώ το 2010, κατά 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και θα συνεχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας στα 3,25 δισ. ευρώ το 2014. Παράλληλα, η επιδείνωση της ύφεσης και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, παρά τις συνολικά 5 παρεμβάσεις στις συντάξεις, από την αρχή του Μνημονίου, εκτιμάται ότι μείωσαν επιπλέον τα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 25% μέχρι σήμερα και κατά 35% μέχρι το τέλος του 2012, σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20% και 25% αντίστοιχα.
Παράλληλα, και οι δαπάνες για συντάξεις, παρά τη μείωση κατά 10% του ποσού της σύνταξης δεν μειώθηκαν αντίστοιχα, λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η κρίση στην οικονομία συνέπεσε με την λεγόμενη συνταξιοδότηση της γενιάς που γεννήθηκε την πενταετία 1950-1954 και αριθμεί 126.000 άτομα περισσότερα από εκείνα της αμέσως προηγούμενης πενταετίας που συνταξιοδοτήθηκε πριν το 2010.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει η επεξεργασία σεναρίων για νέα, σκληρή μεταρρύθμιση στο σύστημα κύριας ασφάλισης, χωρίς να αποκλείονται νέες παρεμβάσεις ακόμη και στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ή και το ύψος των συντάξεων. Άλλωστε, οι πιέσεις είναι έντονες από την Τρόικα, ενώ οι προωθούμενες αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα χωρών όπως η Γερμανία αλλά και η Ιταλία δείχνουν και πάλι το δρόμο. Δεν είναι τυχαίο, ότι, το υπουργείο Εργασίας είχε προγραμματίσει ανοικτή δημόσια συζήτηση με θέμα την εναλλακτική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για τις 9 Δεκεμβρίου. Όμως λόγω της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής την ίδια ημέρα, η εκδήλωση μεταφέρθηκε για τις αρχές του νέου έτους.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Ε.Ε., Χορστ Ράιχενμπαχ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ρήση του κ. Κουτρουμάνη, από το βήμα της βουλής, ότι επιβάλλεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και να εξεταστούν νέα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλα συστήματα εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας ψάχνει τρόπους ώστε να μετακινήσει το κέντρο βάρους χρηματοδότησης των ταμείων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώνοντας παράλληλα τις ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, εξετάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία σε ένα νέο διευρυμένο ταμείο, θα μεταφέρονται οι νέες μειωμένες εισφορές, μέρος από τα έσοδα για παράδειγμα από το ΦΠΑ καθώς και οι κοινωνικοί πόροι.
Εφόσον βέβαια περάσει μια τέτοια λύση, θα αναζητηθούν και δομικές αλλαγές στο σύστημα, για παράδειγμα μέσω ενοποίησης των ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης, ώστε να λειτουργήσει το νέο μοντέλο χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση της διοίκησης του ΙΚΑ για τιτλοποίηση εσόδων από μελλοντικές εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών, με υποθήκευση ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος.
Το ζητούμενο σε μια τέτοια συζήτηση είναι εάν υπάρχει χρόνος για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να προωθήσει όλες αυτές τις αλλαγές αλλά και αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Γιατί για παράδειγμα στις προωθούμενες αλλαγές στην επικουρική σύνταξη, η ΝΔ έχει εκφράσει αφενός ενστάσεις ως προς την ενοποίηση των 5 μεγάλων επικουρικών ταμείων, αφετέρου διαφωνία ως προς το εάν έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση τη δικαιοδοσία να προωθήσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Όπως μάλιστα τόνισε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, έχουμε μπροστά μας ένα δίμηνο μέσα στο οποίο θα κριθούν πολλά που δεν αφορούν μόνο τον επόμενο χρόνο αλλά την επόμενη 4ετία.
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου