Έφυγα από την Ελλάδα για την Γερμανία Κλαίγοντας!
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Από τη Φτώχεια και τα Γίδια στη Γερμανία | Η Συγκλονιστική Ιστορία της Πρεσβυτέρας Ευθαλίας
Εκεί που η κτηνοτροφία και η φυσική ομορφιά αντιστέκονται στην ερημοποίηση
Εικόνες που μοιάζουν να ταυτίζονται με άλλες εποχές όπου η κτηνοτροφία ευημερούσε και η φύση παρέμενε ανόθευτη, κατέγραψαν και παρουσιάζουν μέλη της πεζοπορικής βιωματικής ομάδας «Τα Γεράκια», στην Πλατανόβρυση του Δήμου Μεσσήνης.
Στο κέντρο σχεδόν των Κοντοβουνίων σε μια ιδανική θέση για πολλές πεζοπορικές διαδρομές και με τη δυνατότητα φιλοξενίας και γαστρονομικών απολαύσεων, η γραφική και ήσυχη Πλατανόβρυση προσφέρεται για βιωματικές αποδράσεις και αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της φύσης. Εδώ ένας από τους τελευταίους κτηνοτρόφους της ορεινής Μεσσηνίας ο Βασίλης Ξυνός διατηρεί σε άριστη κατάσταση τη μονάδα του όπου τα ζώα παράγουν γνήσια τυροκομικά προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό όλης της χώρας.
Με
μεράκι και αγάπη φροντίζει τα ζώα της
μονάδας με τα προβλήματα βέβαια να μην
σταματούν, με κυριότερο την παράνομη
κτηνοτροφία.
Στην ευρύτερη περιοχή ο επισκέπτης θα απολαύσει μια παραποτάμια διαδρομή όπου κοντά στον παλαιό νερόμυλο θα συναντήσει και ένα ιστορικό δέντρο (δρυς) τεραστίων διαστάσεων (κοντά στα 10 μέτρα περίμετρο), του οποίου η ηλικία σύμφωνα με μαρτυρίες είναι πάρα πολύ μεγάλη και συνδέεται με τους αγώνες των Ελλήνων εναντίων του τουρκικού ζυγού. Σήμερα η Πλατανόβρυση παραμένει ένα ζωντανό χωριό και παράλληλα αποτελεί ιδανικό τόπο για παραθερισμό.
Η ομάδα «Τα Γεράκια» έχει πραγματοποιήσει πεζοπορική δράση και σύναξη αλλά και στο μέλλον θα υλοποιήσει δράσεις στο χωριό και συστήνει την Πλαανόβρυση μέσα από περιγραφές και εικόνες σε ομάδες και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
Oταν οι γυναίκες κουβαλούσαν τα ξύλα στην πλάτη για να ανάψουν την φωτιά μέσα στο καταχείμωνο!
Φωτιά..είναι σύμβολο επιβίωσης και πολιτισμού…πολύ σημαντική ανακάλυψη για την ανθρωπότητα ..για να διατηρηθεί η φλόγα θέλει ξύλα..έτσι ξεκίνησε και η η υλοτομία των δασών μας, από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα,..χειμώνα μόλις δυνάμωνε το κρύο οι γυναίκες κουβαλούσαν με τα ζώα ή και στην πλάτη τους όσα ξύλα μπορούσαν…μόλις ξεχείλιζαν οι ποταμοί τον χειμώνα κατέβαζαν κλαδιά κι ολόκληροι κορμοί παρασυρμένοι στοιβάζονταν στις όχθες…και περνούσαν τα ποτάμια για να τα μαζέψουν,αψηφούσαν το κρύο..η έννοια ήταν να μη τους λείψουν.. τι κι αν ο χειμώνας ήταν βαρύς …κοντά στο τζάκι η οικογένεια απολάμβανε τη θαλπωρή της φωτιάς ..
ANNA KOUSIANTZA
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη
«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Η γέννηση του Θεανθρώπου μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη και στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα σε όλη την ανθρωπότητα.
Αυτές τις «φωτεινές» ημέρες που το εορταστικό κλίμα είναι διάχυτο από συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, ας αναλογιστούμε όλοι μας τη θετική αλλαγή που πρέπει να φέρουμε πρώτα στον ίδιο μας τον εαυτό και μετά στον συνάνθρωπό μας για έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο ανθρώπινο… Ας προτάξουμε και πάλι τις αξίες της αδελφοσύνης και της ανθρωπιάς που θα μας βοηθήσουν να προτάξουμε τα σημαντικά της ζωής.
Το Άστρο της Βηθλεέμ ας φωτίσει το δρόμο μας υπενθυμίζοντάς μας ότι όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με πίστη και επιμονή.
Εύχομαι από
καρδιάς καλά Χριστούγεννα, με
υγεία, αισιοδοξία και ελπίδα!
Κωνσταντίνος Καψάλης
Δήμαρχος Πωγωνίου»
Με πολυφωνικό τραγούδι για τον Άρη και βίντεο με ντοκουμέντα της εποχής έγινε η έναρξη (VIDEO)
Με το αντάρτικο, ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, «Άρη σε ποια κορφή πατάς» το Σύνολο «Χαονία» άνοιξε το Επιστημονικό Συνέδριο του ΚΚΕ με θέμα «"Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας (1940-1950)" - Για τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την ΕΑΜική Αντίσταση και τον αγώνα του ΔΣΕ».
Άρη σε ποια μωρέ κορφή πατάς / Σε ποιο λαγκάδι τρέχεις / Άρη σε ποια μωρέ μωρέ κορφή πατάς / Σε ποιο λαγκάδι τρέχεις
Μέσα στην Ήπειρο μωρέ πατώ / Μες στο λαό της τρέχω / Μέσα στην Ήπειρο μωρέ μωρέ πατώ / Μες στο λαό της τρέχω
Μέσα σε στήθια μωρ΄ αδού αδούλωτα / Γλυκιά πνοή αναπνέω / Μέσα σε στήθια μωρ΄ αδού αδούλωτα / Γλυκιά πνοή αναπνέω
Ο ίσκιος μου μωρε είναι φλά είναι φλάμπουρο / Σ΄ ανατολή και δύση / Ο ίσκιος μου μωρε είναι φλά είναι φλάμπουρο / Σ΄ ανατολή και δύση
Το βλέπουν νιοί κι αντριώ κι αντριώνονται / Κορίτσια κι ομορφαίνουν / Το βλέπουν νιοί κι αντριώ κι αντριώνονται / Κορίτσια κι ομορφαίνουν
Οι τύραννοι μωρέ σε τρέ σε τρέμουνε / Σε χαίρεται η πατρίδα / Οι τύραννοι μωρέ σε τρέ σε τρέμουνε / Σε χαίρεται η πατρίδα
Όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης το συγκεκριμένο τραγούδι καταγράφηκε μετά από επιτόπια έρευνα του Συνόλου. Πρόκειται για ένα αντάρτικο τραγούδι της περιόδου της κατοχής που αναφέρεται στον πρώτο καπετάνιο του ΕΛΑΣ.
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
20χρονος "μπούκαρε" σε κηδεία, χόρευε πάνω από το φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Πρωτοφανές σκηνικό εκτυλίχθηκε σε κηδεία στις 9 Δεκεμβρίου, στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, με πρωταγωνιστή έναν 20χρονο που εισέβαλε στον χώρο.
Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, κατά τη διάρκεια που ψαλλόταν η εξόδιος ακολουθία, με το φέρετρο ανοιχτό, εισέβαλε στον χώρο ένας 20χρονος ο οποίος άρχισε να φωνάζει.
Όπως ανέφερε ο γιος της θανούσης στο ekklisiaonline.gr, "η μητέρα μου εκοιμήθη την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου μετά από χρόνια προβλήματα υγείας και οργανώσαμε την κηδεία της τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 στο Κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.
Κατά τη διάρκεια που ψαλλόταν η Εξόδιος Ακολουθία, με το φέρετρο ανοιχτό, εισέβαλε στο χώρο ένας 20χρονος άνδρας ο οποίος άρχισε να φωνάζει και έφτασε ακριβώς πάνω από το φέρετρο της θανούσης όπου ξεκίνησε να τραγουδάει και να χορεύει μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τριών παιδιών και των συγγενών της γυναίκας".
Η οικογένεια της θανούσης, σε κατάσταση σοκ ζήτησε από τους Ιερείς να απομακρύνουν τον 20χρονο χωρίς όμως να λαμβάνουν καμία απάντηση, ενώ στη συνέχεια ο άνδρας κατευθύνθηκε προς τους δύο κληρικούς και τους έκανε μορφασμούς και χειρονομίες τραβώντας τους τα γένια.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον άνθρωπο απομάκρυναν άνθρωποι από το γραφείο τελετών
Όταν στο τέλος η οικογένεια πήγε να ζητήσει το λόγο από τους δύο Ιερείς, οι ίδιοι απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να διακόψουν την ακολουθία, ενώ τόνισαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ασθένεια, Νοητική Υστέρηση και έχει προβεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες πράξεις.
Η οικογένεια, ζητά από τη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης να διερευνήσει το γεγονός, μιας και με μια λάθος κίνηση του 20χρονου, αν έπεφτε το φέρετρο ενώ χόρευε και φώναζε, η κατάσταση θα ξέφευγε από κάθε έλεγχο.
Η θεσπέσια ελληνική φωνή που αδικήθηκε,η αρρώστια και αθόρυβος θάνατος στα 52 της χρόνια!
Η αξέχαστη αγαπημένη τραγουδίστρια με την μοναδική ΒΟΥΛΑ ΠΑΛΛΑ Γεννήθηκε το 1928 στο Κόρφο Κορινθίας με ονοματεπώνυμο Παρασκευή Πάλλα . Μετά τον γάμο της πήρε το επώνυμο του συζύγου της ( Πρωτόπαπα ) .Τραγούδησε έντεχνο, λαϊκό και δημοτικό τραγούδι. Τραγουδίστρια με ιδιαίτερη φωνή που ξεχώρισε από τα πρώτα της βήματα. Πολλά τραγούδια της έγιναν μεγάλες επιτυχίες και αγαπήθηκαν από το κοινό. Τη μεγαλύτερη επιτυχία τη γνώρισε όταν τραγούδησε με ελληνικούς στίχους ινδικά τραγούδια της Ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που άνθισε στη Βομβάη. Συνεργάστηκε με πολλές δισκογραφικές εταιρείες και ενορχηστρωτές, όπως ο Νάκης Πετρίδης .
Ωστόσο δεν τραγούδησε στην Ελλάδα σε κέντρα . Στο εξωτερικό έκανε σποραδικά σπάνιες εμφανίσεις και συναυλίες. Η δισκογραφία της Περιέχει πάνω από χίλια τραγούδια εκατοντάδες δίσκους 45 στροφών και πάνω από δέκα άλμπουμ 33 στροφών. Παράλληλα με την ερμηνευτική δραστηριότητα είχε και έντονη συνθετική και στιχουργική ενασχόληση.
Η δύσκολη ζωή σε ένα έρημο χωριό. (Κλαρίνο: Γιώργος Παπούλιας - Γιώργος Τουφεκούλας). ΒΙΝΤΕΟ
Τα χωριάτικα σπιτικά προϊόντα που παράγουν η Ελληνική ύπαιθρος μπορούν να παράγονται με κούραση και κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι υψηλής διατροφικής αξίας.
Στη Λίμνη Κρεμαστών βρεθήκαμε στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Νεοχώρι Ευρυτανίας, όπου συναντήσαμε την κυρά-Θοδώρα η οποία αρνείται να εγκαταλείψει τον τόπο της και εργάζεται με πολύ κόπο για να μπορέσει να επιβιώσει στο άγονο χωριό.
Βίντεο: Ανδρέας Κουτσοθανάσης
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Ζητείται παράταση για τις σταβλικές εγκαταστάσεις
«Επιβάλλεται η χορήγηση παράτασης της διαδικασίας ολοκλήρωσης έκδοσης αδειών λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων για να μην απενταχθούν οι νέοι γεωργοί – κτηνοτρόφοι από το υπομέτρο 6.1».
Το μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων έκδοσης αδειών λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων που συνεπάγονται τον κίνδυνο απένταξης νέων γεωργών – κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1 και την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης των σχετικών διαδικασιών, φέρνει με παρέμβαση του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, σε συνέχεια σχετικής επιστολής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων και η κοινοποίηση ήδη από τον Αύγουστο καταλογιστικών αποφάσεων «σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις», έχει οδηγήσει αρκετούς από αυτούς σε οικονομικό αδιέξοδο συνδυαστικά με την αποτροπή της εισόδου νέων γεωργών και κτηνοτρόφων στο επάγγελμα.
Παράλληλα, αποδίδουν τις καθυστερήσεις αυτές στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στις αρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχεία και αρχαιολογικές υπηρεσίες) που εμπλέκονται στην αδειοδότηση, εστιάζοντας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας αλλά και σε μικρά νησιά του Αιγαίου, όπου προσπάθησε να παραμείνει ένα μέρος του συνόλου των νέων αγροτών που εντάχθηκαν στο ΥΠΟΜΕΤΡ0 6.1 το 2016, καθώς και κάποιοι που εντάχθηκαν το 2018.
Τονίζοντας, ότι οι καθυστερήσεις στη μη έγκαιρη έκδοση αδειών λειτουργίας δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των κτηνοτροφών καθώς αποτελούν μία μακροχρόνια προβληματική που «παρά τις πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιλυθεί» και δεδομένου ότι «η εγκατάσταση των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητα», αιτούνται την «ανάλογη παράταση στις σχετικές δεσμεύσεις ολοκλήρωσης που δόθηκαν πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση και στους νέους γεωργούς», με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, καθώς και την διακοπή είσπραξης «των αχρεωστήτως καταβληθέντων που εστάλησαν για είσπραξη στις ΔΟΥ».
Η θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο και το ολοκαύτωμα της Δέσπως στη Ρινιάσα
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του
συνεργάτη της Επιτροπής
Θωμά
Μπάκα, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή
του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Αυτές
τις μέρες συμπληρώνονται 221 χρόνια από
τους τελευταίους αγώνες των Σουλιωτών
και την άλωση του Σουλίου από τον Αλή
Πασά το 1803.
Θυμόμαστε
και τιμούμε τα σημαντικά αυτά ιστορικά
γεγονότα, τα οποία συγκλόνισαν τους
υπόδουλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους
με αποκορύφωμα τη θυσία των Σουλιωτισσών,
η οποία έγινε σύμφωνα με τις ιστορικές
πηγές, στο βράχο του Ζαλόγγου, στις 18
του Δεκέμβρη και το ολοκαύτωμα της
«Δέσπως» στον Πύργο του Δημουλά, στη
Ρινιάσσα, το οποίο έγινε πέντε μέρες
αργότερα στις 23 Δεκέμβρη του 1803.
Οι
Σουλιώτες μετά από πολύχρονους αγώνες
εναντίον του Αλή πασά, εξαντλημένοι από
τις κακουχίες, αναγκάστηκαν να
συνθηκολογήσουν μαζί του το 1803 και
συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα χωριά
του Σουλίου.
Στις
12 Δεκεμβρίου 1803 υπέγραψαν τη συμφωνία
και άρχισαν να φεύγουν χωρισμένοι σε
τρία σώματα, ένα από τα οποία πήγε προς
την Πάργα, ένα δεύτερο προς το Βουργαρέλι
της Άρτας και το τρίτο προς το Ζάλογγο.
Το
τρίτο τμήμα δέχτηκε στις 16 Δεκεμβρίου
αιφνιδιαστική επίθεση στους βράχους
του Ζαλόγγου από ένα σώμα δύο χιλιάδων
Τουρκαλβανών.
Στις
συμπλοκές που ακολούθησαν για δύο μέρες,
16-18 Δεκεμβρίου, σκοτώθηκαν αρκετοί
άνδρες, ενώ άλλοι άνδρες και γυναίκες
συνελήφθηκαν από τους Τουρκαλβανούς
και μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι στα
Γιάννενα.
Την
ίδια μέρα, στις 18 Δεκεμβρίου 1803, μια
ομάδα από γυναίκες, περίπου 60, μαζί με
λίγους άνδρες, αποκόπηκε από την κύρια
δύναμη και έμεινε μόνη στην άκρη του
απότομου βράχου του Ζαλόγγου, όπου
κυκλώθηκε από στίφη Τουρκαλβανών τα
οποία είχαν άγριες και εξευτελιστικές
διαθέσεις.
Όπως
έγραψαν οι ιστορικοί της εποχής οι
γυναίκες αυτές που ήταν στα βράχια, για
να αποφύγουν τη σκλαβιά και τους
αναπόφευκτους βιασμούς, αποφάσισαν να
δώσουν τέλος στη ζωή τους, αλλά και στη
ζωή των παιδιών τους παίρνοντας μια
παράτολμη και πρωτόγνωρη απόφαση, να
πέσουν στο γκρεμό προτιμώντας τον έντιμο
θάνατο παρά τη σκλαβιά και την ατίμωση.
Ο
θάνατος των γυναικών στους βράχους του
Ζαλόγγου θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες
πράξεις αυτοθυσίας της προεπαναστατικής
περιόδου, η οποία σφραγίζει τις έννοιες
της τιμής και της ελευθερίας με τον
θάνατο, βάζοντάς τον πάνω από την
ατιμασμένη και σκλαβωμένη ζωή.
Αμέσως
μετά τη θυσία των Σουλιωτισσών στο
Ζάλογγο, ένα σώμα από (500) πεντακόσιους
Τουρκαλβανούς στάλθηκε στις 23 Δεκεμβρίου
από τον Αλή Πασά στο χωριό Ρινιάσα, για
να συλλάβει είκοσι τρεις (23) οικογένειες
Σουλιωτών, με εκατό (100) περίπου
γυναικόπαιδα, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί
εκεί ένα χρόνο νωρίτερα με την άδεια
του Πασά.
Φθάνοντας
στη Ρινιάσσα οι Τουρκαλβανοί του Αλή
Πασά βρήκαν τους κατοίκους του χωριού
απροετοίμαστους και επειδή δε συνάντησαν
καμία αντίσταση άρχισαν να λεηλατούν
το χωριό, να τους χτυπούν, να τους
γυμνώνουν, να τους σκοτώνουν και όσους
δε σκότωσαν τους έπιασαν ζωντανούς και
τους έστειλαν αιχμάλωτους στα
Γιάννενα.
Ανάμεσα
στις σουλιώτικες οικογένειες ήταν και
εκείνη της Δέσπω Μπότση, συζύγου του
Σουλιώτη πολέμαρχου Γιωργάκη Μπότση,
η οποία αποτελούνταν από δύο (2) κόρες,
δύο (2) νύφες και εξ (6) εγγόνια της.
Η
οικογένεια έμενε μέσα στο χωριό, σε ένα
διώροφο σπίτι, τον Πύργο ή Κούλια του
Δημουλά όπως ονομαζόταν.
Όταν
οι Τουρκαλβανοί τριγυρνούσαν στο χωριό
και κυνηγούσαν τις σουλιώτικες οικογένειες
περικύκλωσαν και τον πύργο του Δημουλά,
όπου η Δέσπω είχε οχυρωθεί μαζί με τα
άλλα δέκα άτομα της πολυμελούς οικογένειάς
της.
Έγκλειστη
η οικογένεια αντιμετώπισε όλες τις
επιθέσεις των Τουρκαλβανών με τα όπλα
και όταν μετά από πολύωρη αντίσταση η
Δέσπω κατάλαβε πώς ο πύργος θα κυριευτεί
έβαλε φωτιά σε ένα βαρέλι με μπαρούτι
που ήταν στη μέση του δωματίου και βρήκε
ηρωικό θάνατο μαζί με όλους τους συγγενείς
της.
Την
ηρωϊκή αυτή πράξη της Δέσπως η λαϊκή
μούσα την έκανε τραγούδι το οποίο
ακούγεται μέχρι σήμερα και μας εξιστορεί
πως:
«Η
Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ’
ἀγγόνια», …. «Αρβανιτιά την πλάκωσε
στου Δημουλά τον πύργο» και… «Δαυλί
στο χέρι άρπαξε», έβαλε φωτιά «και τα
φυσέκια ανάψανε κι όλοι φωτιά γενήκαν».
Συνελήφθη γυναίκα για κατ’ εξακολούθηση κλοπή στον χώρο εργασίας της
Συνελήφθη ημεδαπή στα Ιωάννινα για κατ’ εξακολούθηση κλοπή στον χώρο εργασίας της
Κατηγορείται ότι είχε αφαιρέσει συνολικά 270 ευρώ από άλλη εργαζόμενη
Συνελήφθη χθες (20-12-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για κλοπή κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά τον τελευταίο μήνα η κατηγορούμενη είχε αφαιρέσει σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις το συνολικό χρηματικό ποσό των 270 ευρώ, από εργαζόμενη στον ίδιο εργασιακό χώρο με εκείνη.
Από την κατηγορούμενη παραδόθηκε χρηματικό ποσό 50 ευρώ, που είχε αφαιρέσει χθες το μεσημέρι, το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ της Βατσίνας. Μια πραγματική ιστορία που θα σας αγγίξει!!!
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΜΟΣ ΓΑΛΟΥΝΗΣ
Εκείνο το παγωμένο πρωινό τού Φλεβάρη, στην
μεγάλη αίθουσα του όμορφου αυτού πέτρινου σχολείου (φωτο) τριάντα δύο παιδάκια
, μαθητές της Ε΄ δημοτικού, με αγωνία καΙ ανησυχία περίμεναν τους υγειονομικούς
από το Μεσολόγγι για να κάνουν το επώδυνο εμβόλιο της ευλογιάς.
Τούς είχαν φοβίσει οι μεγαλύτεροι, που είχαν κάνει την προηγούμενη χρονιά το
εμβόλιο, λέγοντάς τους ότι πονάει πολύ, θα υποφέρουν, θα αρρωστήσουν για δύο
εβδομάδες, θάχουν πυρετό, θα έχουν πληγή με πύον στό μπράτσο κι άλλα
διαταρακτικά καί τρομερά.
Αντίθετα οι γονείς, που γνώριζαν για την φρικιαστική αρρώστια, είδαν αδέρφια,
γονείς καί συγχωριανούς τους να χάνονται βασανιστικά στήν άβυσσο, ήξεραν καί
έβλεπαν τους βλογιοκομμένους , τους επιζήσαντες με τα σκαμμένα πρόσωπα τα
παραμορφωμένα απο τίς ουλές, έλεγαν τόν εμβολιασμό, ΕΥΛΟΓΙΑΣΜΟ καί τόν
θεωρούσαν θαύμα της επιστήμης κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού καί δικιά τους
ελπίδα.
Τά μισά παιδιά κοίταζαν απ τα παράθυρα πέρα μακρυά στην στροφή του χωματόδρομου,
στό Αι΄ Βλάση, για να δούν πότε θάρθει το νοσοκομειακό και τα άλλα ζεσταινόταν
γύρω απ την αναμμένη ξυλόσομπα. ( Κάθε μέρα, κάθε μαθητής μαζί με την σάκα του
ήταν υποχρεωμένος να φέρνει το πρωί στό σχολείο καί δύο μεγάλα ξύλα ελιάς,
βελανιδιάς η πουρναριού, απαραίτητα καί αναγκαία για να ζεσταίνεται η σχολική
αίθουσα.)
Η ώρα περνούσε, ο καιρός χάλαγε, το βουνό από πάνω ο Μπούμιστος ήταν
ανταριασμένος, μακρυά στην Ιθάκη είχε μαυρίσει ο τόπος …οπότε φωνάζει ο μικρός
Βασίλης στό δάσκαλο .. Κύριε..κύριε , έξω αρχίζει καί ρίχνει σκαμπανίδα (χιονόνερο.)!!. φαίνεται δεν θάρθουν σήμερα οι γιατροί !
Θάρθουν ..Θα΄ρθουν .. είπε ο δάσκαλος καί τούς καθησύχασε λέγοντάς τους , να
μήν φοβούνται , ένα απλό τσιμπιματάκι είναι, θα έχουν πανοπλία για την αρρώστια
καί εξ άλλου σαν ορεινοί είναι σκληραγωγημένοι καί γενναίοι.
Έτσι κι έγινε, κατέφθασε ένα άσπρο αυτοκίνητο με μεγάλους κόκκινους σταυρούς,-
σαν κλειστό μικρό πούλμαν ήταν-, βγήκαν δύο ασπροφορεμένοι άνδρες κρατώντας
μεγάλα κουτιά κι ένας σωφέρ με αμπέχωνο, με μια μεταλλική βαλίτσα, που φαινόταν
θυμωμένος καί συνεχώς μονολογούσε… τι διαολοπαλιόδρομος ήταν αυτός,..παρά λίγο
να τσακιστούμε!.. που βρήκαν στο βουνό κι έφτιαξαν αυτό τό χωριό..πως ζούν
αυτοί εδώ πάνω!! κι΄ άλλα για κείνον δύσκολα καί πρωτόγνωρα.
Στήν μια άκρη τής αίθουσας ετοίμασαν γιατρός καί νοσοκόμος τα μπουκαλάκια με τα
εμβόλια, το καυτό νερό για να απολυμαίνονται οι δυό μεγάλες σύριγγες καί στην
άκρη οι βελόνες ήταν διχαλωτές.
Τα παιδάκια αγόρια καί κορίτσια μπήκαν στην σειρά για την βατσίνα τους.
Πρώτος επιλέχτηκε να πάει ο Σπύρος, γιατί έλεγε ότι είναι ατρόμητος αλλά είχε
καί λίγο κρέας επάνω του, για να΄βρει η διχαλωτή σύριγγα όσο ιστό έπρεπε για να
αφήσει πάνω του τό φάρμακο.
Τά περισσότερα παιδάκια , είχαν χεράκια χωρίς ξυγκι, σαν ξερόκλαδα αμυγδαλιάς.
Πού νάβρει ψίχα ο γιατρός!
Βόγγυξε ο Σπύρος καί δάκρυσε απ τό πόνο.. κι ακούστηκε συγχρόνως ένα ωχ απ όλα
τα παιδια της ουράς. Η Φωτεινούλα έτρεμε κί ακουγόταν ώς κι ο ήχος των δοντιών
της, κάποια άλλα σιγόκλαιγαν, ο Νάσος είπε στον δάσκαλο δεν είμαι καλά κύριε θα
λιγοθυμήσω..κι εκείνος τόν έβγαλε έξω να πάρει καθαρό αέρα να μην λιποθυμήσει
και να τόν αναθαρρήσει.
Μόλις βγήκε έξω ο δάσκαλος κι η άλλη δασκάλα ήταν πιο πέρα δίπλα στην
ξυλόσομπα, βρήκε το θάρρος καί την ευκαιρία ο Σταύρος που ήταν κοντά στην πόρτα
καί σαν σίφουνας έτρεξε να φύγει για να γλυτώσει.
Πιάστε τον Σταύρο, φεύγει ! φωνάζει η δασκάλα.
Έτρεξαν ξοπίσω του δυό μεγαλύτεροι καί ταχύτεροι μαθητές απ την διπλανή
άιθουσα, έπιασαν τόν αντάρτη λίγο μετα την εκκλησία καί τον έφεραν σηκωτό πίσω
στόν γιατρό.
Νοσοκόμος καί τρείς δάσκαλοι κράταγαν τό έρμο τον Σταύρο πού έσκουζε καί
οδυρόταν , για να του κάνουν την βατσίνα.
Αργά τό απόγευμα με πόνους, κλάματα κι αναφιλητά τέλειωσε ο εμβολιασμός καί
κάθε παιδάκι με γυμνό το μπράτσο -παρα τό χιονόνερο- για να μη μολυνθεί η
πληγή- που έπρεπε αναγκαστικά να κάνει διχαλωτή βελόνα, για να πιάσει το
φάρμακο- επέστρεψε σπίτι του, για να πεί στην μάνα του τον βασανισμό της μέρας
του.
Τίς επόμενες σχεδόν δύο εβδομάδες, όπως αναμενόταν – προκειμένου να χτιστεί η
ανοσία-,όλα τα παιδάκια- κάποια βαριά – αρρώστησαν…. με πόνους , υψηλούς
πυρετούς, με την πυορροούσα πληγή να θέλει χρόνο να κλείσει και όλα τούτα τα
οδυνηρά στο βωμό της προστασίας.
Ο μικρός Σταμούλης αρρώστησε βαρύτερα, πέρα απ τους πόνους, την κατάπτωση καί τα
ρίγη, απ τον τριταίο πυρετό, πάνω από 40 c°, -έφτασε καί τους 41 – καί είχε
παραισθήσεις. Έβλεπε την φλόγα του καντηλιού στό εικονοστάσι σαν τεράστια
πυρκαγιά που ερχόταν κατά πάνω του καί φώναζε..ούρλιαζε ..Μάνα σβήσε την φωτιά
Μάνα θα καώ..!!! κι μάνα γονατιστή δίπλα στό βλαστάρι της, κρατούσε μέ τό ένα
χέρι μια βρεγμένη πετσέτα στό μετωπό του, τό άλλο χάιδευε τα μαλλιά του , τον
γλυκοφιλούσε και του έλεγε σαν προσευχή.. Θα πάρω εγώ τόν πυρετό σου γιέ μου
και θα σβήσω αμέσως την φωτιά.
Ένα αλλο βράδυ πάλι σε παραισθήσεις πυρετού, έβλεπε από την στέγη, σαν
σταλακτίτες να κρέμονται πάγοι κοφτεροί, ετοιμοι να σπάσουν και να πέσουν πάνω
του ..κι εκείνος να κλαίει καί να φωνάζει.. Μάνα.. φυλαξέ με απ τα παγωμένα
σπαθιά΄! Μάνα.. άμα πέσουν θα με πετύχουν στην καρδιά!
Κι εκείνη με χέρια καί ψυχή να τρέμουν από φόβο κι αγωνία.. του γλυκοψιθύριζε…
Μήν φοβάσαι αγοράκι μου,ε γώ είμαι εδώ! Εγώ είμαι εδώ!
Τελικά έγιαναν όλα τα παιδιά, πέρασαν οι παρενέργειες, η ευλογιά δεν ξαναφάνηκε
κί η ζωή πήρε το δρόμο της.
Εμεινε όμως στό αριστερό μπράτσο του παιδιού σαν παράσημο η βατσίνα, ένα
ολοστρόγγυλο δίφραγκο, ένα σημάδι, μια σφραγίδα νίκης με ενα μήνυμα ΄΄ Ο
άνθρωπος θά σκεφτεί καί δεν θα χαθεί΄΄
ΥΓ. Πέρασε μισός αιώνας καί για να ξαναμπούμε πριν τρία χρόνια πάλι στήν ουρά εμβολιασμού .,.όχι σέ σχολική
αίθουσα …αλλά σε αρένα, στην δε κερκίδα μαινόμενοι αντιεμβολιαστές, θεολόγοι
ταλιμπάν της επιστήμης, αντάρτες ,συνωμοσιολόγοι, λιβανιστές εξουσιών και
συμφεροντολόγοι, αλλά καί φοβισμένοι σκεπτικιστές όπως καί μετριοπαθείς
υπηρέτες της ιατρικής , ακόμα όμως να μην ομονοούν καί να μην ορίζεται έτσι το
άριστο επιθυμητό μέτρο.
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Μια ζωή γεμάτη Ιστορία | Η 104 ετών γιαγιά Κατερίνα μας ανοίγει την καρδιά της
Ανακαλύπτοντας την Ψυχή της Ελληνικής Υπαίθρου. Με τη Ρόκα και το Αδράχτι της Γιαγιάς Κατερίνας
Παραγωγή: Greek Village Life
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελληνοποιήσεις γάλακτος
Ερώτηση Χ. Ζεϊμπέκ (Νέα Αριστερά) στη Βουλή για τις καταγγελίες για φαινόμενα ελληνοποίησης εισαγόμενου γάλακτος.
*Την εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για την καταπολέμηση των φαινομένων ελληνοποιήσεων γάλακτος ζητά εκ νέου η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων μετά τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για εξωπραγματικές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής σε κοπάδια αιγοπροβάτων στη Βόρεια Ελλάδα, που προκαλούν σοβαρές υπόνοιες για παράνομη δραστηριότητα, εισαγωγή γάλακτος από γειτονικές χώρες και ελληνοποίησή του, κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης και Τομεάρχης Αγροτικών με τη Νέα Αριστερά, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Ο κ. Ζεϊμπέκ κάνει λόγο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, για αφύσικα υψηλές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής σε κοπάδια αιγοπροβάτων (860 κιλά γάλα ανά ζώο στη γαλακτική περίοδο), αποδόσεις εξωπραγματικές για τα δεδομένα της ελληνικής κτηνοτροφίας, γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα πιθανής νοθείας, αθέμιτου ανταγωνισμού και υπονόμευσης της ελληνικής φέτας και των προϊόντων ΠΟΠ: «οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πλήττονται ανεπανόρθωτα, ενώ διακυβεύεται και η αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως με βάση τα παραπάνω οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, που έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι τυροκόμοι επιμηκύνουν τον χρόνο πληρωμής, δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στους κτηνοτρόφους.
Κλείνοντας, απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
1.Έχει ξεκινήσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για τις καταγγελίες περί εξωπραγματικών αποδόσεων και πιθανής ελληνοποίησης εισαγόμενου γάλακτος;
2.Ποια μέτρα θα λάβετε για να διασφαλίσετε τη διαφάνεια και την ορθή λειτουργία του συστήματος ελέγχου των γαλακτοκομικών προϊόντων;
3.Πώς
προτίθεστε να προστατέψετε τους Έλληνες
κτηνοτρόφους από αθέμιτο ανταγωνισμό
και πρακτικές νοθείας;
4.Ποιες είναι συγκεκριμένα οι απαιτούμενες «διαδικασίες που προβλέπονται στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία» για την εφαρμογή του Άρτεμις 2;
5.Πέραν της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι καθυστέρησης; Και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;
6.Ποιο το απαιτούμενο κόστος επέκτασης του συστήματος σε όλη την επικράτεια;
7.Πότε θα εκδοθεί η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση;
8.Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το Άρτεμις 2 σε όλη την επικράτεια της χώρας;
9.Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των χαμηλών τιμών γάλακτος και της καθυστέρησης πληρωμών από τους τυροκόμους;